”Stanley Cupista en haaveile, mutta Liiga-mestaruus tuntuu realistiselta tavoitteelta” – 600 liigapelin konkari Elmeri Kaksonen hakee uralleen vauhtia Mestiksestä ja uskoo Ketterän uusivan mestaruutensa

MESTIS / Haastattelu
Kaksonen on Ketterälle kokenut vahvistus.
Kuva © Topi Lainio
34-vuotiaan Elmeri Kaksosen mielestä Mestis on laadukas vaihtoehto kokeneille pelaajille, jos pelipaikkaa Liigasta ei löydy eikä halua lähteä ulkomaille.

Mestiksen hallitseva mestari Imatran Ketterä saa alkavalle kaudelle kokeneen vahvistuksen, kun yli 600 liigaottelua urallaan pelannut Elmeri Kaksonen siirtyy SaiPasta Ketterään. 34-vuotias hyökkääjä aloitti liigauransa jo kaudella 2007–08, moni Ketterä-pelaaja aloitteli tuolloin vasta peruskoulua. Kaksonen näkee joukkueen nuoruuden myös positiivisena.

– Ketterä on tosi kilpailuhenkinen joukkue, ja pelaajat ovat intohimoisia. Nuoret pelaajat tavoittelevat pääsyä kovemmille sarjatasoille, niin on hienoa nähdä päivittäin hallilla, kuinka palavasti he suhtautuvat lätkään ja pyrkivät urillaan eteenpäin. Itsekään en ole vielä heittänyt kirvestä kaivoon kiekon suhteen, niin kiva nähdä samaa paloa nuorten silmissä.

Kaksonen on pelannut urallaan kolmesti Liigan finaaleissa ja teki vain muutama kausi sitten – kaudella 2017–18 – SaiPa-paidassa 30 pistettä, joten hänellä on paljon annettavaa nuorille joukkuetovereilleen.

–Se, joka tekee eniten pisteitä tai näyttävimmät kikat, ei välttämättä pelaa parasta uraa. Pitää pystyä pelaamaan kokonaisvaltaisesti molempiin suuntiin ja jaksaa suorittaa tasaisesti pitkä runkosarja ja pudotuspelit päälle.

–Yksittäiset highlightit hukkuvat pitkän kauden massaan.

Mestiksessä pelaaminen ei ollut kokeneen Kaksosen ykkösvaihtoehto, mutta hän on tyytyväinen olosuhteisiin Ketterässä.

–Kyttäsin pelipaikkaa Liigasta ja ulkomailtakin, mutta mitään mielekästä ei ilmaantunut. Ketterässä avautui mahdollisuus, ja pääsimme yhteisymmärrykseen. Elokuun alusta asti olen harjoitellut Ketterän mukana, ja täällä on todella hyvä meininki. Päivittäinen toiminta ei ole eronnut Liigasta.

Se, joka tekee eniten pisteitä tai näyttävimmät kikat, ei välttämättä pelaa parasta uraa. Pitää pystyä pelaamaan kokonaisvaltaisesti molempiin suuntiin

Kaksosen tavoitteena onkin vielä pelata Liigassa ja kirkastaa kolme Tapparassa saavutettua hopeaa mestaruudeksi.

– Stanley Cupista en haaveile, mutta Liiga-mestaruus tuntuu realistiselta tavoitteelta. Tapparassa se jäi tosi pienestä kiinni, niin mestaruus olisi hieno kruunu uralle. Joukkueen menestys ja kaikkensa antaminen sen eteen on tärkeämpää kuin omat tehot.

34-vuotias monipuolinen hyökkääjä on pitkän uransa aikana päivittänyt myös harjoitteluaan.

– Palautumiseen joudun kiinnittämään enemmän huomiota, että se ei tapahdu samalla tavalla kuin parikymppisenä. Edelleen treenaan mielestäni napakasti ja olen kokeillut uusiakin juttuja, mutta palautuminen on vaatinut ekstrahuomiota. Aerobista puolta olen myös pyrkinyt kehittämään, kun peli muuttuu koko ajan luisteluvoimaisemmaksi.

”Mestaruus ei tule sattumalta”

Ketterän päävalmentaja Tuomo Ropo on ensimmäistä kertaa urallaan aikuisjoukkueen päävalmentaja, mutta Kaksoselle hän on ennestään tuttu SaiPan apuvalmentajan viiden kauden ajalta.

– Tuomo on todella hyvä ja ihmisläheinen valmentaja. Tykkäänkin käyttää hänestä nimitystä ”hyvä ihminen”. On tärkeää, että myös arvot kohtaavat, kun ihmisten kanssa toimitaan. Tutusta valmentajasta ei ollut ainakaan haittaa, kun Ketterään siirtymistä mietittiin.

Mestiksen runkosarjan neljä viimeistä joukkuetta pelaavat Suomi-sarjan kahden parhaan kanssa kuuden joukkueen karsintasarjan, jonka kaksi parasta joukkuetta jatkavat Mestiksessä kaudelle 2022–23 – eli vähintään kaksi Mestis-joukkuetta putoaa sarjatasoa alemmas.

Ketterässä ei Kaksosen mukaan ole puhuttu karsintauhasta, mutta paljon kokeneella hyökkääjällä on näkemyksensä suljetuista sarjoista.

–Mielestäni urheilussa ylipäänsä pitäisi olla mahdollisuus karsintoihin. Se pitäisi kilpailullisuuden ja jännityksen yllä koko kauden, eikä nähtäisi tyhjennysmyyntejä. Kausikortin ostaneille on ilkeää, kun parhaat pelaajat lähtee. Kun on oikeasti uhka pudota sarjatasoa alemmas, joukkueet satsaavat enemmän.

– Sitä en osaa sanoa, kuinka homma ratkaistaisiin koko Suomen tasolla. Varmasti viisaammat miettivät sitä, mutta avoin kilpailu on mielestäni hyvästä.

Kaksonen uskoo Ketterän mahdollisuuksiin uusia mestaruus, joten karsinnat eivät siksikään ole joukkueen sisällä niin keskeinen asia.

– Ketterä on ollut kestomenestyjä ja pelaajamateriaalin perusteella mestaruus on tälläkin kaudella realismia, mutta paineita en ole kokenut. Urheilussa on siistiä, että voittaminen on kaikille mahdollista, mutta uskon, että meille hyvin mahdollista. Ketterä on hyvä mittari muille Mestis-joukkueille ja haluttu päänahka kauden aikana.

Pitkällä urallaan vain seitsemän Mestis-ottelua pelannut Kaksonen kehuu sekä sarjaa että uutta seuraansa.

– Toiminta on todella laadukasta ja ammattimaista, mikä on taannut kestomenestyksen. Mestaruus ei tule sattumalta, vaan siellä on taustalla se, kuinka korkealla tasolla päivittäinen tekeminen on ja kuinka paljon päästetään asioita läpi sormien – täällä kaikki toiminta on ollut korkealla tasolla.

– Mestis on mielestäni hyvä vaihtoehto kokeneemmille pelaajille, jos Liigasta ei löydy pelipaikkaa eikä halua lähteä ulkomaille.

» Lähetä palautetta toimitukselle