”Seuraavaksi olisi taas vuorossa nousukausi” – TPS tavoittelee paikkaa Naisten Liigan pudotuspeleissä

Muut Sarjat / Haastattelu
Puolikuntoisena harjoituksissa viilettävä Maija Otamo (punainen paita) uskoo TPS:n mahdollisuuksiin alemmassa jatkosarjassa.
Kuva © Timo Savela
Nousijajoukkue TPS sijoittui kahdeksanneksi Naisten Liigan alkusarjassa. Joukkueen tavoitteet ovat nousseet karsintapaikan välttämisestä viimeisen pudotuspelipaikan tavoitteluun. Loukkaantumissumasta kärsivän joukkueen kokeneet pelaajat ovat luottavaisia joukkueen mahdollisuuksiin, valmennus suhtautuu tilanteeseen varauksella.

Täksi kaudeksi Naisten Liigaan noussut TPS sijoittui alkusarjassa kahdeksanneksi, jättäen taakseen Lukon ja KJT:n. Joukkueen tavoitteet ovat nousseet kauden edetessä. Tämän toteavat myös turkulaisjoukkueen pelaajat.

– Tavoitteemme ovat vähän nousseet. Tavoittelemme pudotuspelipaikkaa, totesi joukkueen varakapteeni Maija Otamo.

– Aluksi tavoitteena oli se, ettemme putoa tästä sarjasta. Nyt meillä on oikeasti mahdollisuus pudotuspeleihin, jos pelaamme pelit hyvin, tarkensi kapteeni Juulia Salonen.

Joukkuun valmentaja Hanna Karelius heitti myös oman näkemyksensä peliin.

– Olemme asettaneet kuudennen sijan tavoitteeksi, mutta se on kova tavoite. Ensisijainen tavoite on kuitenkin välttää karsinnat. Haaveena on jatkaa pelejä, muttei karsinnoissa, toppuutteli Karelius.

Synkeä marraskuu koetteli joukkuetta

TPS:n kausi alkoi heikosti, mutta pelit paranivat ja joukkue nousi sarjataulukossa. Joukkue osoitti pystyvänsä voittamaan kaikki alemmassa jatkosarjassa jatkavat joukkueet. Kaikki meni toivotulla tavalla maajoukkuetaukoon saakka. Marraskuussa joukkue puolestaan hävisi kaikki ottelunsa, eikä onnistunut maalinteossa kertaakaan.

TPS:n pelit ovat sujuneet hyvin Susanna Tapanin ja Maija Otamon ollessa kokoonpanossa.
Kuva © Timo Savela

– Niin kauan meni ihan hyvin, kun meillä oli kärki mukana. Ajoittain oli ihan hyvää tekemistä, mutta murskatappiot ja loukkaantumiset ovat laskeneet joukkueen tasoa. Usko loppuu ja tulee väsymys tai toisin päin, kuvaili Karelius tilannetta valmennuksen näkökulmasta.

Avainpelaajat suhtautuvat hankalaan tilanteeseen kuitenkin varsin tyynesti.

– Pelaajia on pudonnut pois kokoonpanosta. Enimmillään kahdeksan pelaajaa oli poissa yhtä aikaa. Kyllä se vaikuttaa, jos kokeneimpia pelaajia puuttuu kokoonpanosta. Nuorempien pitäisi pystyä pelaamaan parhaimpia pelejään, kuvaili Otamo.

– Kyllä siihen pitää osata suhtautua. Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, tiivisti Salonen loukkaantumisten aiheuttamaa vastuun siirtymistä nuoremmille ja kokemattomammille pelaajille.

Kapteenisto ei murehdi menneitä ja keskittyminen on alemmassa jatkosarjassa. Usko omaan tekemiseen on järkkymätöntä, ainakin kokeneimpien pelaajien keskuudessa.

"Enimmillään kahdeksan pelaajaa oli poissa yhtä aikaa"

– Se on, tai se oli tämä marraskuu. Elämä on vähän ala- ja ylämäkeä muutenkin, kuvaili Salonen heikosti sujunutta jaksoa.

– Seuraavaksi olisi taas vuorossa nousukausi. Olemme voittaneet kaikki alemman jatkosarjan joukkueet. Meillä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet, jos ei tule lisää loukkaantumisia ja saisimme parhaan kokoonpanon tuleviin peleihin, käänsi Otamo keskustelun menneestä tulevaan.

Jatkosarjan pelien kanssa muutoksia

Turkulaisten valmennus ja pelaajat ovat varsin tyytyväisiä joukkueen menestykseen alkusarjassa, eikä loukkaantumisten ohella juuri moitittavaa ole noussut esiin. Ainoa asia, joka harmittaa ja pääsi yllättämään sekä pelaajat että valmennuksen on jatkosarjan pelien aikataulutus.

Jääkiekkoliiton sarjakaavioon jatkosarjan pelien alkamisen ajankohdaksi on merkitty tammikuu, mutta odotusten vastaisesti pelit päätettiinkin aloittaa jo joulukuun alussa.

– Näiden pelien piti alkaa tammikuussa. Se olisi ollut kaikista paras tilanne TPS:n kannalta, totesi Otamo.

– Sarjakaaviossa lukee edelleen tammikuu, huomautti Karelius.

Pelaajia ja valmennusta luonnollisesti harmitti, koska tauko sarjojen välissä olisi mahdollistanut koko jatkosarjan pelien pelaamisen mahdollisimman hyvällä kokoonpanolla.

Otamo totesi, että melkein kaikkien pelaajien pitäisi olla pelikunnossa tammikuussa. Kareliuksen mukaan joukkue saanee helpotusta jo aiemmin, sillä koko alkusarjan ajan pelejä sivusta katsellut Janette Jokikokko päässee tositoimiin jo joulukuun peleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle