”Joko heität hanskat tiskiin tai päätät mennä eteenpäin” – TPS selätti vaikeutensa ja saavutti tavoitteensa Naisten Liigassa

Muut Sarjat / Haastattelu
Pelaajaringin koko vaihteli kauden aikana, mutta TPS:n oli pakko sopeutua jatkuviin muutoksiin.
Kuva © Timo Savela
Naisten Liigassa alkusarjan jälkeen alemmassa jatkosarjassa pelannut nousijajoukkue TPS oli pahoissa vaikeuksissa loka-marraskuun maajoukkuetauon jälkeen. Mustavalkoiset hävisivät tuolloin kymmenen peräkkäistä peliä. Turkulaiset saavuttivat kuitenkin valmennuksen asettamat tavoitteet välttämällä karsintapelit.

Parempiin suorituksiin olisi ollut mahdollisuuksia, mutta jatkuvat muutokset TPS:n naisten liigajoukkueen pelaajistossa tekivät siitä liian haastavaa. Marras-joulukuussa joukkueen pelaajista peräti kahdeksan oli poissa kokoonpanosta yhtä aikaa. Erityisen hankalaksi tilanteen teki se, että loukkaantuneet olivat joukkueen parhaimmistoa.

Kauden päätyttyä TPS-valmennus tarjosi oman näkemyksensä kauden hankalimmista hetkistä.

– Jos loukkaantumisia ei olisi tullut, niin tavoitteemme olisivat olleet erilaiset. Ulkopuoliset saattavat ajatella, etteivät pelaajat olleet valmiit kauteen ja harjoitelleet riittävästi, mutta loukkaantuneet olivat joukkueen urheilullisimpia, harmitteli joukkueen päävalmentaja Hanna Karelius tilannetta.

– Kymmenen pelaajaa ja maalivahti. Ei ollut enää pelaajia reservissä, tiivisti TPS-valmentaja Kari Nummelin joukkueen tilanteen marras-joulukuussa.

– Meillä oli yksinkertaisesti huonoa tuuria loukkaantumisten osalta, totesi Turkuhallissa alkulämmittelyjen aikana loukkaantunut Veera Oikari.
Kuva © Timo Savela

Hankaluudet kertyivät loppuvuoteen 2018. Loukkaantumisten lisäksi pari pelaajaa jättäytyi pois joukkueesta. Heidän oli vaikea nähdä itsensä pelaavassa kokoonpanossa arkielämän haasteiden takia. Valmentajilta löytyi kuitenkin ymmärrystä pelaajien päätöksille jättäytyä pois pelaajaringistä.

– Muutama pelaaja lopetti. Varmaan heidän motivaatiostaan oli näissä tapauksissa kyse, totesi Nummelin.

– Työkiireet tekivät asiat haastaviksi, kun he eivät pystyneet käymään kaikissa harjoituksissa, selvensi Karelius.

TPS katkaisi pitkän tappioputkensa tammikuussa. Jatkuvat tappiot katkesivat avainpelaajien palattua kokoonpanoon. Valmennus näki kuitenkin asiassa myös toisen puolen.

– Vuodenvaihteen muutaman tappion jälkeen pidimme palaverin pelaajien kanssa. Todettiin, että nyt pitää oikeasti ryhtyä töihin ja uskoa omaan tekemiseen. Menimme veitsi kurkulla jokaisessa pelissä niiden muutaman tappion jälkeen. Ei ollut yhtään varaa hävitä. Pelaajat näkivät, että mahdollisuuksia voittamiseen on edelleen, selvensi Karelius.

– Kyllä se pelaajista lähti, ja he huomasivat itsekin asian. Uskon, että tarvittiin tukala tilanne, jotta he heräsivät pelaamaan sarjapaikasta. Vaikeudet kasvattivat pelaajia. Jos ei ole vastoinkäymisiä, ei myöskään kasva, pohti Nummelin.

– Joko heität hanskat tiskiin tai päätät mennä eteenpäin. Kai se ainakin sisukkuutta ja kärsivällisyyttä lisää. Tekisi mitä vaan, että pääsisi jäälle, kuvaili pitkään loukkaantuneena ollut hyökkääjä Veera Oikari tilannetta.

Puolustus on paras hyökkäys

Harjoituskauden aikana loukkaantunut ja pitkään peleistä sivussa ollut Janette Jokikokko oli myös osaltaan merkittävässä roolissa kurssin kääntymisessä tammikuussa. Valmentajat suitsuttivat sentterin suorituksia tammikuun ratkaisevissa peleissä.

– Hyvän sentterin paluu helpotti tekemistä paljon, tiivisti Nummelin Jokikokon merkityksen.

– Hyvä pelaaja nostaa toistenkin tasoa. Hän laajensi materiaalin tasoa aivan älyttömästi, lisäsi Karelius.

Tunnollisesti puolustuksen apuna häärinyt Janette Jokikokko oli ratkaisevassa roolissa tammikuun tärkeissä peleissä.
Kuva © Timo Savela

Haasteita riittää – katse kohti tulevaa

Tammikuisten huikeiden suoritusten siivittämänä TPS vältti karsintasarjan. Koska joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle, turkulaispelaajien kausi päättyi jo helmikuun alussa. Osa pelaajista kuitenkin jatkaa pelejään vielä muualla. Joukkueen kapteeni Juulia Salonen siirtyi Bluesiin, varakapteeni Maija Otamo ja Jokikokko Ilvekseen sekä Uche Udeh RoKiin.

Joukkueen kirkkaimman tähden Susanna Tapanin pelit jatkuvat ruotsalaisseura Linköpingin paidassa. Seuraavaa kautta varten valmentajien toiveissa on avainpelaajien paluu TPS-paitaan.

– Toivottavasti saamme rungon pidettyä täällä ja toisia joukkueita auttamaan siirtyneet pelaajat takaisin ensi kaudeksi, totesi Karelius.

"Uskon, että tarvittiin tukala tilanne, jotta he heräsivät pelaamaan sarjapaikasta. Vaikeudet kasvattivat pelaajia"

Turussa pelaajia toki tarvitaan lisää sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Muualla kiekko-oppinsa saaneiden varaan ei voi loppumattomiin turvautua, mutta joukkueella riittää haasteita lyhyelläkin aikavälillä.

– Kyllä tämä kausi nostetta antaa ja sen luulisi vaikuttavan nuoriin pelaajiin, mutta on vaikea sanoa millä aikavälillä junioreista kehittyy uusia pelaajia joukkueeseen. Vaikea sanoa, kun ei näiden vanhempienkaan pelaajien tulevaisuudesta tiedä, kommentoi Nummelin.

Varsinkin nuorten pelaajien kannalta asetelma on hankala, sillä, kuten kausi osoitti, harppaus junioreista ja alemmilta sarjatasoilta Naisten Liigaan on valtava.

– Valtaosalle pelaajista tämä oli uusi kokemus. Vauhti ja tekeminen oli aivan toisenlaista, mihin oli aiemmin totuttu. B-tyttöjen joukkueesta osa jää kauden jälkeen yli-ikäisiksi. He eivät kuitenkaan ole liigatason pelaajia, kuvaili Karelius turkulaisten pelaajapolkua.

Toimivin ratkaisu löytynee paikkakunnan vetovoimasta. Työpaikkojen lisäksi Turusta löytyy runsaasti opiskelumahdollisuuksia, joista valmennus toivoo olevan hyötyä joukkueen kokoamisessa.

– Meidän tarvitsisi saada hyödynnettyä opiskelupaikat, yliopistoilla ja ammattikorkeakouluissa, tiivisti Karelius.

TPS-valmennus ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan haastavaa tilannetta, vaan käänsi katseensa jo kohti kautta 2019−20.

– Pelaajat tietävät nyt mitä odottaa. Tämä oli hyvä sarja kymmenellä joukkueella. Tasaisia pelejä riitti loppuun saakka, totesi Nummelin.

– Pitää jo nyt ryhtyä valmistautumaan tulevaan kauteen. Ei riitä, että elokuussa laitetaan luistimet jalkaan, lisäsi Karelius.

» Lähetä palautetta toimitukselle