”Ei missään nimessä tuntunut liian kuormittavalta pelata ja opiskella yhtä aikaa” – Äkillisesti peliuransa päättänyt Erik Autio pystyi siirtymään suoraan seuraavalle työuralle

LIIGA, MESTIS, Muut Sarjat / Haastattelu
Espoolaislähtöinen Erik Autio voitti urallaan muun muassa Bluesissa U20 SM-kultaa.
Kuva © Timo Savela
Erik Autio päätti taas yhden aivotärähdyksen saatuaan lopettaa jääkiekon pelaamisen, mutta päätöstä helpotti peliuran aikana hoidetut opinnot.

– Jääkiekkoura tarjosi paljon hienoja kokemuksia, mutta eniten olen kiitollinen kaikista upeista ihmisistä, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä, peliuransa jo 26-vuotiaana lopettanut Erik Autio tiivistää uransa annin.

Instagram-tilillään lopettamisestaan kertoneen Aution ajatukset elämänmuutoksesta ovat vielä sekavat.

– Haikea olo siitä, että pelit on pelattu, mutta toisaalta olen innokas näkemään, mitä muuta elämässä voi tehdä kuin pelata jääkiekkoa.

26-vuotias ex-puolustaja on jo ottanutkin seuraavan askeleen kiekkouran jälkeen.

– Opinnot olen saamassa päätökseen ja työelämääkin olen päässyt maistamaan, kun olen kesäkuusta asti toiminut markkinointispesialistina pyörävalmistaja Tunturilla. On ollut loistava työympäristö ja esimiehet ovat ottaneet siipiensä suojaan ja opastaneet. Toistaiseksi voin vain kehua.

− Olen todella paljon nauttinut Tunturilla työskentelystä ja myös erilaisesta arkirytmistä verrattuna jääkiekkoiluun, kun joutui paljon reissaamaan ja olemaan käytännössä joka päivä töissä.

Autio yhdisti pelaamisen ja opiskelun ensin neljän kauden ajan Penn Staten yliopistossa ja jatkoi opiskelua myös Liigassa pelatessaan.

– Yhdysvalloissa opiskelin aika laajasti, osittain myös nykyistä alaa. Lisäksi olen Suomeen palattuani pelaamisen ohella jatkanut opintoja. Opiskelu on tuonut kaivattua tasapainoa kausien aikana, pääsin halutessani pois kiekkomaailmasta ja sain ajatella muita asioita. Ei missään nimessä tuntunut liian kuormittavalta pelata ja opiskella yhtä aikaa.

Autio puolusti neljä kautta Penn Staten joukkueessa ja kävi samalla yliopisto-opintoja.
Kuva © Getty Images

Yliopistosarja NCAA:ta Autio suosittelee oman kokemuksensa perusteella kaikille halukkaille.

– Siellä harjoitellaan kovaa, ja kun pelejä on vähemmän, niin on mahdollisuus kehittää fysiikkaa. Peleissä on myös todella kova tempo, kun pelejä on vähemmän. Balanssi urheilun ja opiskelun välillä toimi hyvin, ja nyt peliuran päätyttyä olen kiitollinen, että olin jo aloittanut yliopisto-opinnot. Uskon myös ihmisenä kasvaneeni, kun uskalsin nuorena poikana lähteä maailmalle.

Yhdysvalloista Autio palasi Suomeen ja pelasi SaiPassa kaudet 2018−20. Viimeiseksi jääneellä kaudellaan puolustaja pelasi kotiseudullaan Espoossa Mestistä 16 ottelua ja yhteensä 15 liigapeliä Ilveksen, Pelicansin ja KooKoon riveissä.

”Voisi olla hienoa päästä työskentelemään jääkiekon parissa”

Yksi syy Aution uran päättymiseen näinkin nuorena oli aivotärähdys.

– Taustalla oli jo muutama aivotärähdys, ja viime kaudella tuli uusi tälli ja aika pitkäkestoiset jälkioireet. Sinänsä oireet olivat aiemmilta kerroilta tuttuja, mutta kun olin joitakin viikkoja pois peleistä ja oireilu jatkui, se herätti paljon ajatuksia.

Opiskelu on tuonut kaivattua tasapainoa kausien aikana, pääsin halutessani pois kiekkomaailmasta ja sain ajatella muita asioita.

Autio ei kuitenkaan koe olleensa pakotettu lopettamaan, vaan hän teki itse päätöksen tarkan harkinnan jälkeen.

– Terveys on ollut itselle tärkeä asia ja sen kautta mietin, mikä olisi järkevää. En koe olevani aivotärähdyksen uhri, vaan tein itsenäisesti päätöksen urani lopettamisesta ja tällä hetkellä voin hyvin.

Jääkiekolla tulee aina olemaan erityinen rooli Aution elämässä, eikä hän halua poissulkea mahdollisuutta joskus työskennellä lätkän parissa.

– Edelleen rakastan jääkiekkoa yhtä paljon kuin pikkupoikana enkä usko sen koskaan katoavan. Voisi olla hienoa joskus vielä päästä työskentelemään jääkiekon parissa – erityisesti siksi, että jääkiekkoyhteisö on ainutlaatuisen hieno.

– Itselleni on jäänyt lukematon määrä ystäviä, ja joitakin valmentajia voin edelleen pitää mentorina. Jokainen, joka on jääkiekkoyhteisöön päässyt, haluaa siellä pysyä. Aktiivisia suunnitelmia ei tällä hetkellä ole, mutta haluan ikään kuin pitää oven auki, että kiinnostusta voisi jatkossa olla jääkiekon parissa työskentelyyn.

Autio nostaa pelikaverit ja heihin muodostuneet ystävyyssuhteet peliuran kohokohdaksi.

– Joukkuekavereista on paljon hienoja muistoja, ja kiekkopiireistä on jäänyt paljon hyviä ystäviä. Esimerkiksi Espoon-vuosien pelikavereista osa pelaa NHL:ssä, muutama Ruotsissa ja jotkut ovat lopettaneet, mutta kaikki ovat edelleen hyviä ystäviä ja pidämme tiiviisti yhteyttä.

Kysymykseen uran makeimmasta saavutuksesta Autio poimii kotimaiset voitot, vaikka NCAA:ssakin hän oli voittamassa mestaruutta.

– Aina kun Leijona-paidan saa pukea päälleen, se on upea kokemus. Alle 18-vuotiaiden MM-pronssi kun voitettiin, siinä oli todella hieno joukkue. Olin myös tehnyt kolme vuotta sitä matkaa ikäkausimaajoukkueissa, niin se oli kyllä yksi kohokohta.

Aution kanssa pronssijoukkueessa olivatkin muun muassa nykyiset NHL-pelaajat maalivahti Juuse Saros ja hyökkääjät Artturi Lehkonen sekä Kasperi Kapanen.

Seuraavana keväänä voitettu A-nuorten SM-kulta nousee myös Aution arvoasteikossa korkealle – nimekäs miehistö oli sitäkin voittamassa, kuten myös alle 18-vuotiaiden pronssijoukkueessa ollut maalivahti Kaapo Kähkönen ja hyökkääjät Iikka Kangasniemi sekä Eetu Koivistoinen.

– Espoolaisena poikana täytyy myös mainita ne juniorivuodet, kun pelattiin finaaleissa melkeinpä joka vuosi. A-nuorten mestaruus sitten kruunasi sen homman.

Juttua muokattu 1.10.2021 klo 14.20: Täsmennetty Aution nykyisen työsuhteen kestoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle