Ässien pakisto on vastannut kysymykseen

LIIGA / Haastattelu
Valtteri Viljanen on ottanut roolia porilaispuolustuksessa.
Kuva © Timo Savela
Ässäpakkien tehot vähenivät dramaattisesti Jyri Marttisen sairausloman aikana. Viime peleissä onnistumisia on tullut, ja erityisesti yksi joukkue sopii mainiosti jatkosopimuksen tehneelle Valtteri Viljaselle.

Alkukaudella 2015-2016 Porin Ässien tehot olivat aika harvojen onnistujien varassa. Muutamat tutkaparit hyökkäyksessä takoivat maaleja ja syöttöjä lähes illasta toiseen varsinkin pitkän vieraskiertueen päättymisen jälkeen.

Valtteri Viljanen on ehdottomasti patapakiston kiekollisia pelaajia, mutta tämä ei juuri näkynyt maalikoosteissa tai ottelujen tilastoissa. Muutos on ollut erityisen suuri viime kauteen verrattuna, kun muiden muassa Esa Lindell tehoili porilaisten takalinjoilla.

− Noin kuukausi sitten minulta kysyttiin, missä ässäpakkien tehot viipyvät. Kerroin silloin, että vielä kiekot pomppivat meillekin, naurahtaa Viljanen.

Kyse ei kuitenkaan ole vain pompuista. Esimerkiksi kahdesti TPS-verkkoa pöllyttänyt Troy Vance ja Teemu Vuorisalo ovat kertoneet haastattelussa, että asiaan on kiinnitetty huomiota ja vetoja kohti maalia on harjoiteltu.

Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio suhtautuu kysymykseen maltillisesti.

− Hyvään tulokseen tarvitaan maaleja. Jos ne ovat nyt viime peleissä tulleet viivalta, se on vain positiivinen asia.

− Jokaisen panosta tarvitaan, kertoo Rautakallio.

Vuoden jatkosopimuksen kasvattajaseuransa kanssa tehnyt Viljanen kantaa vastuuta ja huolta myös erikoistilannepelaamisesta. Yli- ja alivoimat ovat viime aikoina sujuneet Ässiltä vaihtelevasti.

− Vastustajien kuvioita käydään läpi videoilta, ja tilanteita harjoitellaan jatkuvasti. Kevään peleissä erikoistilanteiden merkitys korostuu entisestään, niiden on toimittava, pohtii Viljanen.

Padan alkukauden runkopuolustaja Jyri Marttinen joutui pitkäksi aikaa sairastuvan puolelle. Muutenkin lievät kolhut ovat sekoittaneet Ässienkin pakkipareja.

− Emme oikeastaan ajattele asiaa sen kautta, kuka on poissa. Totta kai muutos vaatii aina totuttelua, mutta siinä on muilla mahdollisuus näyttää osaamistaan.

Erityisesti yksi joukkue on ässäkasvatin mieleen.

− Katsoin tuossa joku aika sitten, että varmaan puolet tehoistani on tullut nimenomaan Lukkoa vastaan. Näköjään ne pelit sopivat minulle.

Tammikuun viimeisen viikonlopun Pelicans-ottelujen merkitys on kaikkien tiedossa. Lahtelaisilla on mahdollisuus karata kymmenettä sijaa tavoittelevilta, myös Ässiltä. Pelicans on valmistautunut perjantain otteluun huolella, sillä joukkue saapui Poriin jo torstaina.

− Ennen kaikkea tämä on mahdollisuus ottaa kuusi pistettä Pelicansia kiinni, kiteyttää Rautakallio.

− Ottelun merkitys näkyy varmasti pelissä. Tulemme peliin erittäin kovalla paineella, lupaa puolustaja Viljanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle