Ässäkonkarien jäähyväiset: "Muistot vilisivät silmissä"

LIIGA / Haastattelu
Peliasento on edelleen kohdallaan.
Kuva © Mikko Ruohola - mikko@ruohola.org
Ässien puolustajapari Ville Uusitalo ja Tapio Sammalkangas päättivät aikakautensa Porissa tyylilleen normaalisti.

Toisella erätauolla Tapio Sammalkangas totesi haastattelussa, että päivä on ollut aika erikoinen, mutta kiekon tippuminen jäähän sai taas keskittymään oleelliseen. Ville Uusitalon ja Sammalkankaan jäähyväiset olivatkin tunteikkaat.

Uusitalo saapui Ässiin kauden 2008-2009 alussa, ja lyhyitä poikkeuksia lukuunottamatta ystävykset pelasivat käytännössä aina parina.

− Olihan siinä alussa vähän totuttelemista tuohon sähköjänikseen, kertasi Sammalkangas ennen peliä.

− Minulle isoin juttu aito ystävyys välillämme, iloitsi Uusitalo.

Voin tarvittaessa auttaa tätä organisaatiotakin, joka antanut minulle niin paljon.

Ajassa 53.21 Ässät otti aikalisän ja tarjosi kaksikolle mahdollisuuden kiertää kunniakierros. Tapahtuma ehkä vähän sekoitti pelin kuvioita, mutta oli silti ansaittu mahdollisuus.

Pelin jälkeen ääni oli kiitospuheista käheä, ja silmäkulmassakin saattoi kimmeltää. Porin viimeiseen runkosarjaotteluun päättyi yksi merkittävä ajanjakso ässäjoukkueessa.

− Toivottavasti nuoret pelaajat ovat saaneet meiltä jotain oppia. Se, että tämänikäisinä pystymme vetämään täysillä tuolla, vaatii kovaa työtä jään ulkopuolellakin, mietti Sammalkangas.

Uusitalo kiinnitti huomiota erityisesti organisaation lupaaviin nuoriin pelaajiin.

− Näitä poikia on ollut helppo opettaa, he kohtelevat vanhempia pelaajia niin kuin nuorten aikuisten kuuluukin. Osalla porilaisista on mahdollisuuksia maailman huipulle.

− Ja tietysti yhdellä raumalaisellakin, naurahti väistyvä ässäkapteeni.

Molempien olemuksesta paistoi aidosti tyytyväisyys siihen, mitä on saavutettu, ja samalla ymmärrys siitä, että kaikella on oma aikansa. Uusitalo kertoi päätöksen syntyneen ilman dramatiikkaa.

− Minusta alkoi tuntua, että nyt on aika väistyä syrjään, ja seurajohto oli samaa mieltä. Kaikkien kanssa asiat ovat hyvin. Minä ainakin pyörin Porissa jatkossakin, sillä kotini on täällä.

− Voin tarvittaessa auttaa tätä organisaatiotakin, joka on antanut minulle niin paljon.

Sammalkangas koki pelin jälkeisen kierroksen hyvän ystävänsä kanssa erittäin merkittävänä.

− Kyllä siinä kaikki muistot vilisivät silmien edessä. Pysyvin juttu tämän kaiken jälkeen on ystävyyssuhteet. Valmennus, huolto vuosien aikana, kaikki ansaitsevat ison kiitoksen.

Paikalle saapunut porilaisyleisö palkitsi sankarinsa alttiisti.

− Tulen kaikkien porilaisten kanssa toimeen, ja tämä on ainoa seura, jota aidosti rakastan, tunnelmoi Uusitalo.

Lähtijöiden ilta jatkui ansaitusti joukkuetovereiden kanssa. Oli aika kiitellä yhteistyöstä ja katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle