Älytön päivä on takana: "Nyt se työ vasta alkaa"

LIIGA / Haastattelu
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
HPK:n päävalmentajaksi pikaisella aikataululla palkattu Olli Salo sai nopeasti rinnalleen haluamansa apurit. Nuori päävalmentaja peräänkuuluttaa pelirohkeutta.

HPK:ssa tehtiin nopeita liikkeitä, kun päävalmentaja Pasi Arvonen ja apuvalmentaja Vesa Viitakoski vapautettiin tehtävistään. Torstaina päävalmentajan saappaisiin hyppäsi Olli Salo, joka sai apuvalmentajikseen Matti Tiilikaisen ja HPK-legenda Marko Tuulolan. Tiilikainen on HPK:n A-nuorten valmentaja ja jatkaa myös siinä tehtävässä.

Salo kuvaili torstaita sanoilla "älytön päivä".

− Asiaa tuli kyllä joka suunnalta. Ensimmäinen asia oli valmennusryhmän kasaaminen ja heidän kanssaan keskustelu siitä, että ollaan samalla sivulla. Sen osalta kävi juuri niin kuin halusinkin, Salo kuvailee.

Iltaan mennessä härdelli helpotti, ja tuore päävalmentaja pystyi jo hieman kokoamaan ajatuksiaan kohti tulevaa.

− Joukkueen kanssa on ollut ensimmäinen kohtaaminen ja ensimmäinen jää. Olotila on rennompi, mutta nythän se työ vasta alkaa. Ei näitä pelejä puhumalla tai fläppitaululla voiteta.

HPK:n otteita on kauden aikana leimannut epätasaisuus, eikä sijoitus sarjataulukossa ole mairitteleva. Salo haluaa aloittaa puhtaalta pöydältä ja jättää joukkueen alkukauden menneisyyteen.

− En tiedä miten joukkue on aiemmin toiminut, eikä sitä mennyttä tarvitse miettiä. Ensivaikutelma oli hyvä. Joukkueessa on hyvä ja raikas meininki.

Uudella valmennuskolmikolla ei ole vyöllään lainkaan valmennuskokemusta liigatasolta ja sen keski-ikäkin on alle 35 vuotta. Salo, 32, on päävalmentajaksi varsin nuori. Tämä herättää varmasti kysymyksiä auktoriteetin suhteen. Salo kuittaa asian nopeasti.

− Auktoriteettia ei saada, se pitää ansaita.

− En voi lähteä muuttumaan ihmisenä. Olen oma itseni, tuon oman tietämykseni ja innokkuuteni. Varmasti käännän kaikki kivet ja kannot meidän yhteisen matkan edestä.

Urakka alkaakin todella kovalla testillä: lauantaipeli HIFK:n kotiluolassa. Salo on tilanteesta innoissaan.

− Haaste on kova, mutta samalla helkkarin hieno mahdollisuus. Onhan se legendaariselle Nordikselle meno upeata.

Salon junioreissa valmentamat pelaajat HPK:ssa
Matias Haaranen
Petteri Nikkilä
Otto Paajanen
Miro Ruokonen
Eetu Tuulola
Joni Tuulola
Santeri Vuoti

Mahdollisuuteen Salon valmentama HPK aikoo tarttua pelaamalla rohkeammin. Pelirohkeus näkyy erityisesti kiekollisessa pelissä. Ennen lauantai-iltaa joukkue on kuitenkin ehtinyt olla Salon alaisuudessa vasta pari päivää.

− Mitään ei tapahdu yhdessä yössä ja nyt tätä lähdetään rakentamaan.

Projektissa avuksi on varmasti myös se, että joukkueessa pelaa runsaasti sekä Salon että Tiilikaisen entisiä valmennettavia HPK:n juniorijoukkueista. Myös Tuulolan uran varrelta joukkueessa pelaa tuttuja pelikavereita.

Salon, Tuulolan ja Tiilikaisen sopimukset kattavat vain kuluvan kauden. Kysymykseen ensi kauden suunnitelmista Salo vastaa filosofisesti.

− Ensi kausi on tulevaisuutta. Nyt eletään tässä hetkessä.

Tulevaisuuden henkilökohtaiset tavoitteet ovat kuitenkin selvillä.

− Kirkkaimpana on liigavalmennus totta kai, mutta tässä hetkessä en voi miettiä muuta kuin tätä projektia.

» Lähetä palautetta toimitukselle