Ilves nappasi CHL-historiansa avausvoiton Salzburgissa hurjan trillerin päätteeksi

CHL / Raportti
RB Salzburg ja Ilves tarjosivat varsin viihdyttävän esityksen CHL-kaukalossa.
Ilveksen matka jatkui Sveitsistä Itävaltaan, jossa vastaan asettui RB Salzburg. Viihdyttävä ottelu ratkesi jatkoajalla, jonka sankariksi nousi Ilves-hyökkääjä Joona Ikonen.

CHL:n kolmantena pelipäivänä Ilves matkusti Itävaltaan RB Salzburgin vieraaksi. Illan isäntäjoukkue voitti lohkon ensimmäisen ottelunsa Stavanger Oilersia vastaan jatkoajalla  ja Ilvekselle jäi nousujohteisesta pelistä huolimatta tyhjä arpa käteen Fribourgissa.

Salzburgin joukkueessa pelaa yksi ainoa suomalainen, maalivahti Atte Tolvanen, joka oli Ilves-ottelussa torjuntavastuussa. Ilvestä saapui Salzburgiin tukemaan runsas kannattajajoukko. Jännittävä ottelu päättyi vieraiden voittoon lukemin 3–2.

Ilves hallitsi – RB Salzburg maalasi

Avauserä oli viihdyttävää ja ajoittain tasaista jääkiekkoa. Erän alkupuolella ensin Ilves-kapteeni Eemeli Suomella oli läpiajon ansiosta maukas maalintekopaikka ja hetki Suomen tilanteen jälkeen kaksikko Aku Räty–Eetu Päkkilä aiheuttivat harmaita hiuksia Tolvaselle kauniilla kuviolla.

Hyvä Ilves-paine katkesi Balázs Sebőkin rangaistukseen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Kotijoukkue ei hyödyntänyt ylivoimaansa hyvistä maalipaikoista huolimatta. Erikoistilanteen jälkeen Ilves otti kiekon jälleen suurimmaksi osaksi hallintaansa.

Erän loppupuolella Troy Bourke taklasi Joonas Odenia vihellyksen jälkeen, mikä kuumensi Suomen. Pienen nokkapokan jälkeen Suomelle ja Bourkelle vihellettiin kaksiminuuttiset. Ilves pelasi neljällä neljää vastaan kuin ylivoimaisena joukkueena.

Paine pakotti isännät nappaamaan illan ensimmäisen alivoimansa. RB Salzburg avasi kaksi sekuntia ennen rangaistuksen päättymistä ja neljä sekuntia ennen erätaukoa ottelun maalihanat, kun Ali Wukovits osui tolppien väliin.

Pelin kuva muuttui täysin toisessa erässä

Maalittoman toisen erän avausminuuteilla kotijoukkue tarjosi painetta ja Ilves oli ensimmäistä kertaa ottelussa vaikeuksissa. Vaikeuksien jälkeen keltavihreän joukkueen virkeä kakkosketju oli lähellä tehdä tasoitusmaalin, mutta tilanne jäi torsoksi.

Tuon tilanteen jälkeen isännät hyökkäsivät ensimmäistä kertaa ottelussa pitkänkin tovin ajan, mikä pakotti Ilveksen purkamaan kiekon pitkän kiekon arvoisesti. Pelin kuva muuttui täysin avauserästä ja pelin alussa hyvin hyökännyt Ilves oli tällä kertaa ajoittain ottava osapuoli ja keskittyi vastahyökkäyksiin.

Erän aikana Mario Huber haki tyylikästä ilmaveiviä Jakub Málekin vartioimalle maalille, mutta kiekko ei pysynyt ajatuksessa mukana. Hetki Huberin yrityksestä Ilves-vastahyökkäyksen jälkeen Tolvanen piteli päätään maskin karatessa päästä oman joukkuetoverin törmätessä häneen.

Viihdyttävä kamppailu sai arvoisensa lopun

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi kotijoukkueen painostuksella, mutta heti, kun Ilves pääsi kunnolla hyökkäysalueelle, oli kiekko verkossa. Runsasta kannattajalaumaa pääsi illan ensimmäistä kertaa huudattamaan Jyrki Jokipakka komealla laukauksellaan.

Tasoitusosuman jälkeen kiekko oli enemmän vieraiden hallussa. Hallin kenttämestarit saivat myös töitä viimeisessä erässä, sillä kotijoukkueen hyökkääjän Tim Harnischin nenä aukesi kulmaväännön yhteydessä.

Viimeinen erä oli paluu avauserän muottiin ja vierasjoukkue otti jälleen pelin hallintaansa. Ensimmäisen kaksikymppisen tavoin Ilves nappasi hyvän vaiheen jälkeen rangaistuksen. Vieraat pelasivat kuitenkin järkevästi alivoimansa ja kotijoukkue otti vastaavasti tasoittavan rangaistuksen ylivoimaisena.

Sebők laittoi tasavajaalla ranteet lukkoon ja kiekko oli toistamiseen Tolvasen selän takana. Hetki maalista Santeri Virtasen naamaan osui isäntien maila, mistä ei kuitenkaan ottelun tuomaristo viheltänyt rangaistusta.

Varsinaisen peliajan loppuhetket olivat ankaraa vääntöä kiekosta ja lopulta isännät tasoittivat ottelun kuudella kenttäpelaajalla 45 sekuntia ennen täyttä aikaa. Virtasella oli isäntien maalin jälkeen mahdollisuus laukoa ottelulle ratkaisu muutamia sekunteja ennen summeria, mutta Tolvanen oli hereillä.

Ottelu sai arvoisensa lopun, kun voittajaa haettiin jatkoajalta. Vauhdikas jatkoaika ratkesi vierasvoittoon, kun monia läpiajoja läpi ottelun saanut Ilves juhli arvokasta avausvoittoa CHL:ssä Joona Ikosen tarkan laukauksen myötä.

Lohkon ottelut jatkuvat tulevana perjantaina, jolloin Ilveksen vieraaksi saapuu Fribourg-Gottéron ja RB Salzburg matkustaa Norjaan Stavanger Oilersin vieraaksi.

Muokattu 4.9.22 klo 00.10: Ottelun tulos oli aiemmin virheellinen. Korjattu oikeaksi.