Yhdeksäs kerta toden sanoo − Junost Minsk seuran ensimmäiseen CHL-vierasvoittoon Pelicansin kustannuksella

CHL / Raportti
Junost Minsk löi kiekot sisään Pelicansin puolustajien katsellessa vierestä.
Kuva © Ari Lehtola
Pelicans hävisi kotonaan tärkeän CHL-kamppailun valkovenäläiselle Junost Minskille maalein 2−4. Lahtelaiset eivät kyenneet ehjään peliin tärkeässä ottelussa ja Junost haki vahvan vieraspelaamisen turvin sarjapisteet pois. Voitto oli Junostille sen ensimmäinen CHL:n vieraskaukalossa.
Lähtökohdat 

Pelicans tulee tärkeään CHL-kamppailuun allaan Liigan puolelta voitot HIFK:sta ja KalPasta viikonlopulta. Neljästä aiemmasta CHL-ottelusta taas lahtelaisilla on kasassa viisi pistettä ja joukkue majailee lohkon kolmantena. Pudotuspelipaikka on joukkueen omissa käsissä, kun se pelaa kahdesti Junost Minskiä vastaan.
Kokoonpanossa uusina miehinä nähdään nuoret hyökkääjät Samuel Salonen ja Aleks Haatanen, jotka aloittavat nelosketjun laitahyökkääjinä.

Maalivahtipelaaminen 

Pelicansin maalilla aloitti jälleen kerran ykköstorjuja Tomi Karhunen. Maskittomat ja helpot laukaukset tarttuivat varmasti. Maaleista ei Karhusta voinut syyttää, oli niin ylivoimahyökkäyksiä kuin maalin edestä rusikoituja kiekkoja.

Puolustuspelaaminen 

Puolustuspeli näytti palanneen takaisin murheellisten Ilves- ja Sport-otteluiden tasolle. Ei menty mieheen kiinni, jäätiin kaksinkamppailuissa toiseksi. Tekemistä vaivasi passiivisuus. Tappioasemassa puolustajat osallistuivat hyökkäyksiin enemmän ja vastustaja päästettiin liian monesti vaarallisiin ylivoimahyökkäyksiin. Avauspelaaminen oli todella vaikeaa, avauksia joko katkottiin tai ne päätyivät suoraan pitkiksi kiekoiksi huolestuttavan usein.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspään onnistuminen tuli heti toisella minuutilla, kun János Hári onnistui vastahyökkäyksestä. Sen jälkeen olikin vaikeampaa. Vaarallisille paikoille oli vaikeuksia päästä. Syöttöjen laatu oli todella heikkoa.

Erikoistilanteet 

Ylivoimaa leimasi pitkään laidoilla kiekottelu ilman laukauksia. Pelin loppua kohden lahtelaiset alkoivat laukoakin ylivoimallaan, saaden sitä kautta tekopaikkoja. Jesse Ylönen onnistuikin tekemään kavennusmaalin ylivoiman juuri umpeuduttua ja ilman maalivahtia maalinedusruuhkasta.

Alivoimalla ei päästetty vastustajaa helpolla hyökkäysalueelle, mutta sinne päästessään minskiläiset saivat pyörittää ylivoimaansa silminnähden vapaasti. Kiekon tielle ei innokkaasti hypitty.

Lähtökohdat 

Valko-Venäjän pääsarjan neljännellä sijalla majaileva joukkue matkustaa Lahteen hakemaan ensimmäistä vierasvoittoaan CHL:ssä. Joukkue on Pelicansin kanssa tasapisteissä, joten yhtä lailla jatkopaikka on minskiläisilläkin omissa käsissä.
Junostin riveistä ei juurikaan suomalaisyleisölle tuttuja nimiä löydy. Joukkueessa pelaa muutamia Valko-Venäjän maajoukkueessa esiintyneitä pelaajia, muun muassa kokenut hyökkääjä Alexander Kulakov.

Maalivahtipelaaminen 

Junostin maalivahtivalinta kamppailuun oli 33-vuotias valkovenäläinen Igor Brikun. Työskentely oli ajoittain hapuilevan oloista, kun mies tiputteli kiekkoja melko paljon. Puolustus kuitenkin hoiti irtokiekot hyvin. Tärkeitä torjuntoja alivoimalla viimeisessä erässä.

Puolustuspelaaminen 

Junostin puolustuspeli oli kauttaaltaan jämäkkää. Kovaa kamppailupelaamista. Pelicans ei vapaasti maalin eteen päässyt rouhimaan. Muutamat yksilösuoritukset yllättivät puolustajat, muun muassa Severi Lahtisen kärkiveivit.

Hyökkäyspelaaminen 

Minskiläiset käyttivät Pelicansin tarjoamat maalipaikat hyväkseen hyvällä prosentilla. Hyökkäysalueella sai pyöriä usein vapaasti. Laadukkaammalla viimeistelyllä joukkue olisi voinut tehdä enemmänkin maaleja, laukaukset kun viuhuivat monesti seinille.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla ajoittain vaikeuksia päästä hyökkäysalueelle, mutta sinne päästessään sai pyörittää ylivoimapeliään vapaasti. Saivat kaksi ylivoimamaalia tehtyä.

Alivoima oli uhrautuvaa, Pelicansin syöttövaihtoehtoja otettiin hyvin pois. Maalinedustaa pelattiin jämäkästi.

Ottelun ratkaisu 

Junost oli joukkueista taisteluvalmiimpi ja puolusti paremmin kuin Pelicans. Lahtelaisia leimasi jälleen lepsuus tekemisessä ja se maksoi tärkeät pisteet CHL:n pudotuspelipaikkaa silmällä pitäen. Enää se ei ole omissa käsissä, vaan Pelicans kaipaisi Minskistä monimaalisen vierasvoiton ja HC Lausannen pitäisi voittaa Oceláři Třinec varsinaisella peliajalla.

Tekstiä muokattu klo 22.28: Pelicansin jatkomahdollisuuksia tarkennettu.

Juttua muokattu klo 23.30: Kuva vaihdettu.

» Lähetä palautetta toimitukselle