Christian Heljangon maaginen päätöserä takasi Tapparalle CHL-mestaruuden

CHL / Raportti
Tappara oli vahva vierasjoukkue läpi ottelun.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Tappara selvitti toista kertaa peräkkäin tiensä CHL-finaaliin, jossa joukkue kohtasi keväällä 2015 turnauksen mestaruutta juhlineen Luleå HF:n. Luleå HF sai isännöidä loppuunmyydyllä areenallaan finaalia 6 150 katsojan edessä, ja Luulajaan matkasi seuraamaan myös runsaslukuinen Tappara-kannattajaryhmä.

Tappara-kannattajat saivat juhlia ottelun päätyttyä, sillä ottelu päättyi Tapparalle lukemin 3–2. Finaalin sankariksi nousi Christian Heljanko 34 torjunnalla. Mestaruus oli CHL-historian toinen Liiga-joukkueelle, JYP voitti turnauksen keväällä 2018.

Kotijoukkueella pelasi finaalissa kuusi suomalaispelaajaa, kun peliaikaa saivat hyökkääjistä Leo Komarov, Juhani Tyrväinen, Tomi Sallinen, Olli Nikupeteri ja Joonas Rask sekä puolustaja Julius Honka. Kuusikosta näkyvämpiä ottelussa oli Tyrväinen, joka pelasi vahvan ottelun Komarovin kanssa.

Tappara otti avauserässä pelin haltuunsa

Avauserä käynnistyi dramaattisesti, kun Tyrväinen kampitti itsensä jäähyboksiin jo noin puolentoista minuutin kohdalla. Rangaistusta ehti kulua vain 21 sekuntia Kristian Tanuksen tulisen laukauksen ohittaessa isäntien veräjänvartijan Matteus Wardin. Avausosuman jälkeen vihellettiin minuutin sisään läjäpäin ranagistuksia, joita kumpikaan joukkue ei hyödyntänyt.

Tasaviisikoin näkyi avauserän alkuhetkillä ottelun valtava panos. Erikoistilanteiden jälkeen vierasjoukkue Tappara otti korviahuumaavassa tunnelmassa kiekkoa enemmän haltuunsa, eikä Luleå saanut laadukkaita paikkoja luotua Christian Heljangon maalille. Isäntien parhaimmistoa oli erän aikana Tyrväisen johtama kakkosketju, joka sai kehiteltyä hyviä hyökkäyksiä.

Komarov ja Veli-Matti Savinainen nahistelivat pariin otteeseen, joista tuomarit eivät viheltäneet rangaistuksia. Tanuksen maali ei jäänyt erässä ainoaksi, kun Niko Ojamäki täräytti tamperelaiset kahden maalin johtoon noin kolme minuuttia ennen erän puoliväliä.

Luleå tuli toisessa erässä vahvasti kaukaloon

Maalittomassa toisessa erässä kotijoukkue tuli avauserää paremmin kaukaloon luoden hyviä hyökkäyksiä Tapparan puolustusalueelle. Vieraiden toisen erän ensimmäiset laadukkaat maalipaikat olivat Jori Lehterän johtamalla ykkösketjulla. Isac Brännström kampitti puhtaasti jalallaan Juuso Ikosta ja sai häirinnällään luotua vaarallisen paikan kotijoukkueelle, josta ei kuitenkaan tullut maalia isännille.

Vieraat olivat toisen erän alussa ahdingossa, eikä Waltteri Merelän rangaistus tuonut vapautuneisuutta joukkueen otteisiin. Isännillä oli kuitenkin heikohko ylivoima, joten vieraiden alivoima kesti kahden minuutin puristuksen.

Avauserän kaksi maalia ja Heljangon hyvä peli olivat Tapparan onni toisessa erässä, sillä kotijoukkue oli hienoisesti paremmin pelin ytimessä. Ikonen oli lähellä kasvattaa toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla Tapparan johtoa jo kolmeen, mutta kiekko kilahti tolppaan.

Luleå toi peliin kolmannessa erässä jännitystä

Toisella erätauolla kotijoukkue muokkasi kokoonpanoja, koska Tyrväinen siirtyi toisesta ketjusta ensimmäiseen ketjuun. Kolmas kaksikymppinen käynnistyi Tapparan kannalta erinomaisesti, sillä Lehterä voitettuaan oman kaksinkamppailunsa laukoi kiekon verkkoon Jack Connolyn mailan kautta. Takaiskusta huolimatta kotijoukkue jatkoi omaa kohtuullista peliään, mutta Heljangolla ei ollut hätää torjunnoissa.

Tappara pelasi johtoasemassaan puolustusvoittoisesti eikä päästänyt kotijoukkuetta useasti paraatipaikoille. Kolmannen erän jälkimmäisellä puoliskolla Heljangon torjunnan jälkeen Komarov sai jälleen vieraiden pelaajista nahistelukavereita, mutta tuomaristo antoi vain jälkimmäisestä nahistelusta kaksiminuuttiset Raskille ja Maksim Matushkinille.

Kotijoukkue otti maalivahdin pois aikalisällä jo noin yhdeksän minuuttia ennen loppua. Isännät laukoivat väkevästi Tapparan maalille, joista Erik Gustafssonin ylivoimamaali musersi Heljangon nollapelin.

Kotijoukkue sekä kotiyleisö saivat kavennusosumasta valtavasti virtaa ja Heljanko joutui venymään parhaimpaansa. Osuman jälkeen vieraat joutuivat urakoimaan omalla puolustusalueellaan, jonka seurauksena joukkue sortui jäähyilyyn. Dramaattinen ottelu sai lisää sähköä, sillä Tyrväinen kavensi ottelun noin kaksi minuuttia ennen päätössummeria.

Tappara ei päässyt viimeisellä kymmenminuuttisella moneen hetkeen omalta puolustusalueeltaan, mutta kotijoukkue ei saanut Tyrväisen osuman jälkeen kiekkoa ohi Heljangon. Päätössummeri soidessa valkopaitainen Tappara-ryhmä aloitti voittojuhlat kaukalossa tuoden Suomeen CHL-mestaruuden.