Tappara eteni toista kertaa peräkkäin CHL-finaaliin – Vastaan vieraskentällä astelee ruotsalainen Luleå

CHL / Raportti
Christian Heljanko oli jälleen muurina Tapparan maalilla.
Kuva © Jarno Hietanen
CHL-välierien toisessa osaottelussa Tapparalla oli vaikeuksia vieraissa vahvaa EV Zugia vastaan. Tappara nousi kuitenkin kolmannessa erässä myös jälkimmäisen osaottelun voittoon ja juhli finaalipaikkaa yhteismaalein komeasti 5–2. CHL-mestaruus ratkeaa 18. helmikuuta Ruotsin Luulajassa pelattavassa finaalissa, jossa Tapparaa asettuu vastaan kaupungin ylpeys Luleå HF.

Tapparan ja EV Zugin välinen jälkimmäinen CHL-välieräottelu päättyi Sveitsissä vaikeuksien jälkeen lopulta kirvesrintojen 3–2-voittoon. Tappara eteni finaaliin yhteismaalein 5–2, jossa se kohtaa Julius Hongan, Leo Komarovin, Olli Nikupeterin, Joonas Raskin, Tomi Sallisen ja Juhani Tyrväisen edustaman ruotsalaisen Luleå HF:n. Finaali pelataan 18. helmikuuta Luulajassa.

– Hienoa päästä uudemman kerran finaaliin. Viime vuonna jäi vielä vähän vajaaksi ja piippuun ja olimme aika tasavahvoja pelissä. Nyt pääsemme yrittämään uudestaan ja meidän pitää parantaa siihen vielä tästä pelistä, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola virkkoi.

Reto Suri avasi EV Zugin maalihanat välierissä

Avauserässä Tapparalla oli aluksi parhaimmat maalipaikat, kun kotijoukkue ei saanut koneitaan heti käyntiin.

Isäntien erän ensimmäinen mallikas maalipaikka siunaantui erän puolen välin tienoilla hyökkääjä Jan Kovářille, jonka ahnas hyökkäyspelaaminen herätti Zugin taistelemaan ottelussa. Kovářin laukauksen torjui maalialueelta vaisuhkosti erässä puolustanut Valtteri Kemiläinen. Zug sai parantuneesta pelistä palkinnon, sillä Reto Suri kavensi yhteismaalit 1–2:een Justin Abdelkaderin esityöstä.

Maalia käytiin tarkistelemassa videolta, koska Abdelkaderilla luistelulinja häiritsi Christian Heljankoa.

Ennen Surin maalia pienestä kahakasta rangaistus annettiin ainoastaan Veli-Matti Savinaiselle. Alivoiman Tappara selvitti.

Vaisusti aloittaneen Tapparan avauserän loppuhetkien parhainta antia oli kolmikon Niko Ojamäki, Patrik Virta ja Kristian Kuusela visio maalintekoon. Leonardo Genoni selvisi tilanteesta lopulta vaivatta.

– Meiltä oli tänään erittäin hyvää maalivahtipeliä, taistelimme, olimme sitkeitä ja voitontahtoisia. Emme kuitenkaan pelanneet parasta peliämme emmekä olleet yhtä hyviä kuin Tampereella, Tapola myönsi.

– En tiedä, oliko syynä henkinen tila, vastassa ollut huippujoukkue, matkustus, myöhäinen alkamisaika vai mikä, mutta emme saaneet itsestämme parasta irti.

Toisessa erässä Zugille tuli loukkaantumismurheita

Toinen erä käynnistyi kotijoukkueen kannalta ikävästi, koska Zugin Grégory Hofmann loukkaantui Veli-Matti Vittasmäen kanssa käydyssä kamppailutilanteessa. Ottelun tuomaristo ei viheltänyt tilanteesta rangaistuksia, mikä toi entisestään sähköä tulikuumaan peliin.

Fyysisessä toisessa erässä Zugilla oli Tapparaa paremmat maalipaikat, olihan isännillä takaa-ajettavaa otteluparissa. Tappara puolusti aggressiivisesti omaa maaliaan, jotta Heljangolla oli mahdollisimman helppo torjua kotijoukkueelta tulleita laukauksia.

Tapparalla oli vaikeuksia päästä erän aikana isäntien vahvan paineen alta. Erän loppupuolella komean hyökkäyksen ja vaihdon pelannut Ojamäki–Virta–Kuusela päätti vaihtonsa Virran laukomaan maaliin.

Osuma herätti vaikean erän tahkoneen vierasjoukkueen, mutta maaleja ei enempää nähty. Yhdeksän sekuntia ennen erätaukoa Veli-Matti Vittasmäen kiinnipitämisrangaistusta puitiin vielä pienellä nokkapokalla taukosummerin soidessa.

Dramaattinen ottelusarja päättyi Tapparan juhliin

Kolmas kaksikymppinen ehti vanhentua vain 38 sekuntia, kun kiekko oli Heljangon vartioimassa maalissa. Hässäkän päätteeksi Fabian Herzogilla oli helppo työ kaventaa yhteismaalit 2–3:een.

Avausosassa Zugille vihellettiin rangaistuksia runsaasti, mutta ratkaisevassa osassa tuomarit katsoivat monia kotijoukkueen tilanteita läpi sormien.

Erän avauspuoliskolla Dario Simionilla, Christian Djoosilla ja Brian O'Neililla oli vahvoja maalipaikkoja uusien maalien tekoon, mutta verkkoon asti kiekko ei löytänyt tietään. Vierailla oli erässä ajoittain rooli matkustajana, kun Zugilta nähtiin tasapainoista hyökkäyspeliä.

Ottelun loppuhetkillä Petteri Puhakalle ja Virralle vihelletyt rangaistukset toivat dramatiikkaa kamppailuun, mutta isoja torjuntoja ottelussa torjunut Heljanko oli maalillaan muurina.

Puolustusasemiin siirtynyt Tappara pelasi turhista jäähyistä huolimatta fiksusti ottelun loppua kohden, eikä vahvasti pelannut Zug saanut toivottua palkintoa. Tapparalle toisen peräkkäisen CHL-finaalipaikan ratkaisi Puhakka lauottuaan kiekon tyhjään Zug-maaliin. Puhakan maali ei jäänyt ottelun viimeiseksi, sillä Jori Lehterä tyylitteli vielä yhden maalin Zugin pelatessa ilman Genonia.

– Kyllä tämä joukkue sitkeä ja sitoutunut on. Me haluamme menestyä ja voittaa. Silloin oma sydän kulkee mukana. Nyt meidän päätavoitteenamme on pysyä terveinä ja urheilullisina sekä menestyä Liigassa. Tässä on kovia pelejä tiedossa ja haastavat kahdeksan viikkoa edessä, mutta senhän takia tätä tehdään, Tapola linjasi.

Päivitetty 18.1.2023 klo 0.51: Lisätty Jussi Tapolan kommentit.