BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Ympäri mennään, yhteen tullaan

LIIGA / Artikkeli
Lisääntyvän valon ja räystäistä veden tippumisen lisäksi varma kevään merkki on Kärppien ja Jokerien kohtaaminen pudotuspeleissä. Joukkueet iskevät yhteen ratkaisupeleissä jo seitsemättä kertaa 2000-luvulla.

Oulun Kärpät ja Helsingin Jokerit ovat iskeneet pudotuspeleissä vastakkain monenlaisista lähtökohdista. Ennakkosuosikin asema on vaihdellut, samoin pudotuspelien vaihe. Historia sarjojen lopputuloksista on kuitenkin helsinkiläisten kannalta karu: Kärpät on vienyt kuudesta sarjasta peräti viisi.

Kummassakin joukkueessa on pelaajia, joilla on näitä kohtaamisia muistissa. Kärppien puolella Jari Viuhkola ja Antti Aarnio sekä Jokereissa Tomek Valtonen ovat läpikäyneet täytä historiaa urakalla. Martti Järventie puolestaan kokee nyt ensimmäistä kertaa sarjan kärppäriveissä, edellisten kokemusten ollessa helsinkiläisjoukkueesta.

Kyseisellä historialla ei luonnollisesti ole juurikaan merkitystä tämän kevään peleihin. Kauden 2008-2009 runkosarjassa joukkueet iskivät yhteen viisi kertaa. Kärpät otti näissä taistoissa pienen niskalenkin viemällä nimiinsä kolme voittoa. Joukkueet sijoittuivat runkosarjan neljänneksi ja viidenneksi, joten sarjasta voidaan povata tasaista vääntöä.

Liigan parhaat iskevät yhteen

Toimittajien äänestyksessä SM-liigan parhaaksi pelaajaksi valittiin Jokereiden maalivahti Juuso Riksman. Toiselle sijalle ylsi puolestaan Kärppien kanadalaissentteri Daniel Corso. Nyt nämä kaksi tähteä ottavat mittaa toisistaan.

Kumpikin heistä on äärimmäisen tärkeä pelaaja joukkueelleen. Riksman voi torjua kaiken mahdollisen ja viedä joukkonsa voittoon. Corso on puolestaan Kärppien suurimpia henkisiä johtajia ja kentällä taistelija, joka hoitaa homman kuin homman.

Jos jompi kumpi näistä herroista on sivussa kokoonpanosta, näkyy se tuloksessa välittömästi. Molemmat kärsivt kauden aikana loukkaantumisista, ja silloin heidän joukkueensa olivat vaikeuksissa.

Corsoa verrattiin ennen kauden Jokereiden vahvistukseen Joey Tenuteen. Kannattajat väänsivät peistä siitä, kumpi on kovempi hankinta. Kauden aikana miehet ovat osoittautuneet varsin eri tyylisiksi pelaajaksi. Ainakin tällä hetkellä kärppäsentteri johtaa taistoa, mutta veri punnitaan nyt tosipeleissä.

Tenute kantoi joukkueensa kultakypärää suurimman osan runkosarjasta. Kärpistä tuo taakka oli Toni Koiviston päässä. Ylitorniolaislähtöinen nopsajalka ei ole uransa aikana päässyt juurikaan esiintymään edukseen pudotuspeleissä, joten nyt hänenkin taitonsa ovat kovassa testissä.

Riksmanin kilpakumppaniksi nousee tietysti kärppävahti Tuomas Tarkki. Hänen päänsä kestävyyttä ja taitoja on epäilty parina keväänä, mutta niin vain raumalainen on aina terästäytynyt juuri silloin, kun siihen on ollu tarvetta. Riksmanin kohdalta on huomioitava se seikka, et mies on ainoa maalivahti, joka on pystynyt pysäyttämään Kärpät pudotuspeleissä viimeisen viiden vuoden aikana.

Duunarit vastaan taiturit?

Mustavalkoisesti voidaan ajatella, että sarja ratkeaa siihen, pystyykö Jokerit puolustamaan Kärpät nurin. Helsinkiläisryhmä on pelannut koko kauden kurinalaista viisikkopuolustusta, kun taas oululaisten peli on ailahdellut vähän suuntaan jos toiseenkin.

Kärppien kohdalla ongelmana on ollut usein ehyen 60 minuuttisen pelaaminen. Maaleja on ropissut kentän molempiin päihin. Varsinkin otteluiden alut ovat olleet oululaisille vaikeita.

Jokereiden ongelma on puolestaan ollut tehottomuus. Tiukka puolustuspelaaminen on rokottanut hyökkäyspään tehoja, mutta hanat ovat olleet myös muuten tukossa. Pudotuspeleissä paineet kasvavat entisestään, joten mitään maaliryöppyä ei jokeripakalta kannattane odottaa.

Pudotuspelien sanotaan usein ratkeavan erikoistilanteisiin. Yli- ja alivoimatilastossa joukkueet olivat runkosarjan osalta varsin samoissa lukemissa. Nähtäväksi jää, onko jomman kumman iskukyky kohentunut pudotuspelejä varten.

Kliseisesti sanoen ratkaisupeleissä nousevat esiin isot pelaajat.Oululaisten osalta tätä nousua odotetaan ainakin runkosarjassa välillä pahasti haahuilleilta, mutta pudotuspeleissä yleensä isossa roolissa tahkonneilta Jari Viuhkolalta ja Josef Boumedienneltä. Helsinkiläisten riveissä esiinnousua voidaan odottaa ainakin Juha Lindiltä sekä Janne Lahdelta.

Kärpät pääsee lähtemään pudotuspeleihin kohtalaisen terveellä miehistölle, sillä ainoastaan hyökkääjät Veikko Karppinen ja Toni Dahlman lienevät sivussa. Kohujuniori Mikael Granlundia ei myöskään edustusjoukkueessa nähtäne.

Myös Jokerit on saanut parsittua rivejään kokoon. Sairastuvan puolella lienee ainoastaan Mike Bishai.

Jokerit Riksmanin varassa

Jokerit sijoittui runkosarjassa neljänneksi pitkälti Riksmanin ansiosta. Hän torjui Jokereille 26 voittoa ja torjuntaprosentti kipusi yli 94 prosenttiin. Päästettyjen maalien keskiarvo 1,76 kertoo kuitenkin muustakin kuin Riksmanin henkilökohtaisista kyvyistä. Jokerit on puolustanut läpi kauden kurinalaisesti, eivätkä vastustajat ole päässeet maalipaikoilla juhlimaan. Puolustajat Mikko Jokelan johdolla ovat siis tehneet työnsä hyvin.

Unohtaa ei sovi myöskään Lindin, Valtosen, Janne Hauhtosen, Tomi Mäen ja Jyrki Louhen tapaisia hyökkäyksen työmyyriä. Jokerit muutti karvaustaan runkosarjan lopulla aggressiivisempaan suuntaan, joten kärppäpuolustus saa olla tarkkana.

Hyökkäyspelissä Jokerit oli läpi runkosarjan surkea. Tehtyjen maalien määrässä Jokerit jäi Kärpistä yli 50 maalin päähän! Joukkueen paras pistemies Tenute jäi 38 pisteeseen, eikä yksikään pelaaja ylittänyt 20 maalin rajapyykkiä. Kärpistä tuon rajan ylitti neljä pelaajaa.

Runkosarjan lopussa jokerivalmennus peluutti neljää tasaista
hyökkäysketjua. Yksikään ketjuista ei noussut varsinaiseksi
syömähampaaksi, mutta tasaisuus saattaa olla Jokereille jonkin sortin valttikortti. Potentiaalisia ratkaisijoita jokerihyökkäyksessä nimittäin on riittämiin. Jani Rita ja Lahti ovat kärsineet kunnollisten keskushyökkääjien puutteesta, mutta pudotuspeleissä vahva laiturikaksikko on aina parhaimmillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle