Yllätyskauppoja ja riskivarauksia − ensimmäisen varauspäivän voittajat ja häviäjät analyysissä

NHL / Artikkeli
Hamilton-kauppa yllätti Bruinsin seuraajat.
Kuva © Getty Images
NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen päivä sisälsi useita pelaajakauppoja sekä odotettujen kärkivarausten takana tulleita yllätyksiä. Jatkoaika analysoi ensimmäisen kierroksen keskeisimmät varaukset sekä pelaajakaupat.

NHL-kesän 2015 varaustilaisuuden kärkipari Connor McDavidJack Eichel ei yllättänyt jääkiekkoa seuraavaa maailmaa. Varaustilaisuuden kynnyksellä nähtiin kuitenkin yllättäviä kauppoja, ja myös varaukset sisälsivät lievästi silmäkulmia nostaneita poimintoja. Jatkoajan toimittajat analysoivat ensimmäisen varauspäivän voittajat, häviäjät ja yllätykset.

Miksi neljä hyökkääjää varattiin ennen ensimmäistäkään puolustajaa?

Eetu Huisman: Koska hyökkääjien tulevaisuutta on niin paljon helpompi ennustaa. Dylan Strome voisi melkolailla varmasti pelata Arizona Coyotesin ja Mitch Marner Toronto Maple Leafsin kakkosketjussa jo ensi syksynä. Ei niin, että hyppy NHL:ään olisi välttämättä kummankaan kehityksen kannalta paras vaihtoehto, mutta mitään pelillistä estettä moiselle ei olisi.

Noah Hanifinillä saattaa olla edessään loistava tulevaisuus ykkösparin pakkina, mutta hänelläkin on sellaiseksi matkaa, muilla pakeilla vielä enemmän. Kärkivarauksilla ei oteta riskejä.

Rantanen suuntaa Denveriin.
Rantanen suuntaa Denveriin.
Kuva © Timo Savela

Kuka oli mielestäsi ensimmäisen kierroksen paras haku varausnumeroon nähden?

Huisman: New York Islanders oli varmasti innoissaan, että Edmonton Oilers oli valmis maksamaan Griffin Reinhartista varausvuoron, jolla Mathew Barzal oli edelleen tarjolla. Saivat vielä kaupan päälle toisen vuoron kakkoskierroksen alusta.

Antti Wennström: Philadelphia Flyersin ensimmäinenkin varaus (Ivan Provorov) oli onnistunut, mutta erittäin taitavan Travis Konecnyn tipahtaminen joukkueen hankkimalle 24. vuorolle oli hyvä haku Ron Hextallilta. Konecny on pienikokoinen mutta erittäin dynaaminen, eikä peräänny ahtaista paikoista. Sopii varmasti Flyersiin. 

Miika Arponen: Komppaan jäsen Huismania tässä kysymyksessä. Mathew Barzalin valinnassa on pieniä riskejä, mutta vastaavasti onnistuessaan vain taivas on rajana miehen potentiaalille.

Mikä valinnoista yllätti?

Wennström: Washington Capitalsilla on riveissään Braden Holtby, Philippe Grubauer, Vitek Vanecek ja vielä Phoenix Copleykin. Heillä on kova tarve laitureille. Silti seura menee ja nappaa ykköskierroksella venäläisvahti Ilja Samsonovin.

Kyseessä on erittäin lupaava maalivahti, mutta vähäisen tarpeen lisäksi täytyy muistaa, että maalivahtien varaaminen korkealla on erittäin suurta arpapeliä. Kaiken kukkuraksi Samsonovilla on kolme vuotta KHL-sopimusta jäljellä. Erittäin kyseenalainen valinta.

Huisman: En tiedä, oliko Pavel Zachan varaus kuudentena lopulta kovinkaan suuri yllätys. Mutta jos ei loistavista hyökkäyspään kyvyistä huolimatta pysty edes junioreissa keräämään tuota enempää pisteitä, on aika vaikea nähdä, että nousisi NHL:ssäkään ykkösketjun hyökkääjäksi. "Iso, nopea ja taitava" ei riitä, jos ei ole työkalujen lisäksi sitä laatikkoa, jossa niitä säilyttää.

Arponen: Zachary Senyshyn vuorolla 15 yllätti. Hänen odotettiin menevän vasta aivan ensimmäisen kierroksen lopulla, joten Bruinsilla olisi ollut varaa siirtyä varauslistalla hieman alemmaskin. Kyseessä on hyvä pelaaja, mutta varausnumero 15 tuntuu hieman liian korkealta.

Colorado Avalanche varasi Mikko Rantasen. Pelaako Rantanen ensi syksynä Denverissä vai Turussa?

Arponen: Denverissä. Rantanen on fyysisesti täysin valmis pelaamaan NHL:ssä, eikä Liigassa pelaamisesta olisi enää sitä vastaavaa hyötyä. Lisäksi hän pystyy välittömästi auttamaan Avalanchea.

Huisman: Rantanen saa varmasti hyvän mahdollisuuden näyttää, että hän on valmis NHL:ään. Mikään kiire Avalanchella ei ole, ja yksi huippukausi Suomessa saattaisi olla kehityksen kannalta parempi vaihtoehto kuin pienempi rooli NHL:ssä.

Milan Lucic vaihtoi konferenssia.
Milan Lucic vaihtoi konferenssia.
Kuva © Getty Images

Dougie Hamilton kaupattiin varaustilaisuuden kynnyksellä Boston Bruinsista Calgary Flamesiin vaihdossa kolmeen varausoikeuteen. Lisäksi Bruins kauppasi Milan Lucicin Los Angeles Kingsiin. Mitä mieltä olet kaupoista?

Huisman: Hamilton pyysi isompaa sopimusta kuin Bruins oli valmis tarjoamaan, ja tämän vuoden varausvuorot olivat arvokkaampia kuin mahdollisen RFA-korvauksen vuorot ensi vuonna, mutta silti kauppa on Bruinsin kannalta surkea. Hamilton on yksi NHL:n parhaista nuorista puolustajista. Mikäli Don Sweeney haluaa nuorentaa joukkuettaan, puolustus olisi pitänyt rakentaaHamiltonin ympärille, ei kaupata häntä pois.

Yhtenä vaihtoehtona olisi ollut Zdeno Charan kauppaaminen. Vaikkei Hamilton ehkä olekaan aivan samaa tasoa, lähellä hän jo on. Ja ikäeroa näillä puolustajajäteillä on tosiaan yli puolitoista vuosikymmentä.

Lucicin ura on – Charan tavoin – laskusuunnassa, ja vuoden päästä hän voi siirtyä mihin haluaa. Vaikka Bruins joutui pitämään puolet tämän palkasta, oli hänestä saatu hinta erittäin hyvä.

Wennström: Paniikkinappula tässä näytti olevan pohjassa. Seura, joka on menestynyt mainiosti viime vuosina, pisti tuulemaan kunnolla ja teki etenkin Hamiltonin kohdalla erittäin kyseenalaisen päätöksen. Taustalla oli Sweeneyn mukaan pelko Hamiltonille offer sheetista eli toisen seuran sopimustarjouksesta, mutta silti 22-vuotiaan huippupelaajan kauppaamisessa ei ole mitään tolkkua.

Ansiokkaasta Phil Kessel -kaupasta lähtenyt uusi nousu on kärvähtänyt pahasti pohjaan, kun pelipaikkojensa huippuihin kuuluvat Tyler Seguin ja Hamilton pelaavat nyt muualla kuin Bruinsissa. Sweeneyn olisi pitänyt kaivaa mieluummin rahat Hamiltonin jatkosopimukseen jättämällä Adam McQuaid ilman jatkosopimusta ja kauppaamalla Dennis Seidenberg vaikka mitätöntä korvausta vastaan pois.

Calgary Flamesin puolustus taas hiipii kaupan myötä kohti NHL:n parhaimmistoa, piste.

Arponen: Hyvää ja pahaa mieltä. Lucicin kauppaaminen oli fiksu veto. Hänellä oli vain vuosi jäljellä sopimustaan, ja Kingsin maksama palautus oli suorastaan ruhtinaallinen.

Hamiltonin päästäminen pois oli puolestaan pahemman luokan virhe. NHL GM:n ykkössäännön pitäisi kuulua "Älä kauppaa pois hyviä nuoria pelaajia". Hamilton on aivan tähtipelaajiuden kynnyksellä, mutta nyt Bruins joutuu jälleen arvailemaan ja odottamaan, josko varausvuoroilla saaduista pelaajista tulisi joskus edes lähelle Hamiltonin tasoisia pelaajia.

Bruinsilla oli kauppojen myötä kolme perättäistä varausvuoroa ensimmäisen kierroksen keskellä. Mitä mieltä olet Jakub Zborilin, Jake DeBruskin ja Zach Senyshynin varauksista?

Arponen: Zborilin valinta oli odotettu. Etukäteen oli jo tiedossa, että Bruins pitää hänestä paljon, ja on valmis käyttämään ykköskierroksen vuoron. DeBruskin ja Senyshynin valinnat ovat kyseenalaisempia. Bruins maksoi vuoroista kuitenkin kohtalaisen kovan hinnan, mutta sitten valitsi niillä pelaajat, jotka olisi varmasti saanut myöhemminkin. Erityisesti Senyshynin odotettiin kestävän vapailla markkinoilla toiselle kierrokselle asti.

Huisman: Onhan se mahdollista, että viiden vuoden päästä vaikutan idiootilta ja Sweeney esikuntineen neroilta. Mutta kun tarjolla on niin paljon taitavampia pelaajia – ja varmempia tapauksia – niin puolustavan puolustajan, huonosti luistelevan pienikokoisen laiturin ja yhden keskinkertaisen OHL-kauden pelanneen, kakkoskierrokselle ennustetun hyökkääjän varaaminen vaikuttaa täysin järjettömältä.

Buffalo Sabres satsasi Ryan O'Reillyyn ja Jamie McGinniin luopumalla Nikita Zadorovista, J.T. Compherista, Mihail Grigorenkosta ja toisen kierroksen varausoikeudesta. Miten kommentoit tätä kauppaa?

Huisman: O'Reilly on tällä hetkellä selvästi kaupan paras pelaaja, ja saattaa hyvinkin jäädä sellaiseksi. Grigorenkolle pääsy takaisin Patrick Royn hoteisiin lienee paras mahdollinen skenaario.

Wennström: Tämä kauppa saa omalla tavallaan sinettinsä vasta kun O'Reilly piirtää nimensä jatkosopimuspaperiin, mutta hyvä hankinta joka tapauksessa. O'Reillyn monipuolisuus ja johtajuus ovat tärkeä palanen nuoren joukkueen eturiveihin. Tärkeämpi kuin hänestä maksettu korvaus olisi koskaan ollut.

Arponen: Ensimmäinen reaktioni oli, että Sabres maksoi nyt Avalanchelle todella kovan hinnan. Zadorov ja Compher ovat kovan tason prospekteja, eikä Grigorenkonkaan potentiaalista liene epäselvyyttä. O'Reilly on kuitenkin juuri sellainen pelaaja, jonka ympärille voi rakentaa menestyvän joukkueen kakkosketjun. Se lienee Sabresilla pitkän tähtäimen suunnitelmana.

Ryan O'Reilly oli yhden varauspäivän suurimmista pelaajakaupoista päätähti.
Kuva © Getty Images

Mitä odotat eniten toiselta varauspäivältä?

Huisman: Odotan innolla, kuinka Anaheim Ducks ja Montreal Canadiens hiljalleen napsivat pelaajia, joiden ei pitänyt olla enää tarjolla. Illan päätteeksi voi sitten taas kerran ihmetellä, mitä muut seurat oikein tekivät.

Arponen: Niin tylsä vastaus kuin se onkin, niin henkilökohtaisesti minulle mielenkiintoisinta jatkokierroksilla on seurata, millä numeroilla ja mihin seuroihin suomalaispelaajat varataan. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat Sebastian Aho ja Aleksi Saarela, joiden sijoitukset ennakkoarvioissa ovat vaihdelleet suurella haitarilla.

Wennström: Kyllähän minäkin suomalaisten tulevia seuroja tässä mielelläni odotan. En odota kenellekään pelaajista erityisen aikaisia varausnumeroita, mutta etenkin nyt jälleenrakentavissa seuroissa myöhemminkin varatuilla pelaajilla voi olla taivas auki. Pienenä lisämausteena tietysti se, varataanko joitain suomalaisia rajatapauksia ollenkaan NHL:ään. Jos ei, niin Joonas Donskoin ja Joonas Kemppaisen tyyppiset esimerkit kertovat, kuinka ihan heti ei kannata luovuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle