Yhdysvallat: Nuoret ja nälkäiset kadonneen MM-menestyksen metsästäjät

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Eichel on yksi amerikkalaisten suurimmista tähdistä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Yhdysvallat luottaa joukkueessaan jälleen nuoruuden intoon, mutta mukana on myös muutama kokeneempi kisakävijä. Menestys on kiertänyt joukkuetta viime vuosina, mutta yrityksen puutteesta homma ei ole koskaan jäänyt kiinni. Mukana on varaustilaisuuden kärkinimiä ja NHL:n tähtipelaajia.

Yhdysvallat on voittanut 2010-luvulla kahdesti MM-pronssia. Edellinen mestaruus joukkueella on vuodelta 1960. Amerikkalaisjoukkueessa on monesti nähty pelaajia niin NHL:n huipulta kuin yliopistosarjoistakin.

Niin tälläkin kertaa, sillä mukana ovat muun muassa Buffalo Sabresin nuori tähtikeskushyökkääjä Jack Eichel ja alle 20-vuotiaiden MM-näyttämöllä ihastuttanut Clayton Keller.

Uhka: Kärkikaarti yrittää yksin ja yliopistopojat jäävät pojiksi

Yhdysvallat ei ole nimellisesti niin vahva kuin Kanadan, Ruotsin tai Venäjän joukkue. Yksittäisiä tähtiä mukana toki on, mutta valtavaa kimallusta ja räiskettä kokoonpanossa ei ole. Mikäli amerikkalaisjoukkueesta ei nouse kisojen aikana oletettujen kärkinimien takaa yllättäjiä, voi tuloksellinen puoli jäädä hyvinkin laihaksi. 

Hyökkäyksessä Eichel, Dylan Larkin ja Johnny Gaudreau ovat tärkeimpiä lenkkejä, mutta myös Nick Schmaltzin ja Nick Bjugstadin kaltaiset nimet voidaan värjätä huomioväreillä. Puolustus on tasaisen vahva. Winnipeg Jetsin tähtipuolustaja Jacob Troubalta voitaneen odottaa kuitenkin johtavaa peliä joukkueen peräpäässä.

Jos edellä mainitut pelaajat eivät onnistu tai ovat ainoita positiivisia suorittajia Yhdysvaltojen joukkueessa, on turnauksessa joukkueen osalta pienen kriisin ainekset. 

Joukkueen alemmistakin ketjuista on löydyttävä juuri Kellerin kaltaisia uusia arvokisapelaajia, jotka tekevät itsestään arvokkaamman joukkueelle kuin alkuperäisessä budjetissa seisoo.

Mahdollisuus: Nopea ja kekseliäs pelisysteemi tuottaa tulosta − uusia tähtiä syttyy

Yhdysvalloilla on joukkueessaan jälleen hirmuinen kasa potentiaalia, jota ei ole täysin ulosmitattu. Monet pelaajat ovat vuosien varrella huononkin seurajoukkuekauden jälkeen näyttäneet maajoukkueessa olevansa tasoaan parempia pelaajia, kun tähtilippu koristaa peliasun rintamusta.

Nuorista pelaajista koostuvassa ryhmässä korostuu myös kekseliäisyys ja raikkaus. Mikäli valmennus onnistuu luomaan taktiikan, joka sopii luistelevalle ja nälkäiselle joukkueelle, voi amerikkalaisissa olla jopa maailmanmestariainesta.

Yhdysvallat on aina ollut hyvä jääkiekkomaa, joka tuottaa vuosittain taitavia yksilöitä. Nuorten kisoissa on tullut maailmanmestaruuksia, mutta aikuisten tasolla uroteot ovat jääneet tuotekehittelyn asteelle.

Nyt, jos kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, on joukkueella mahdollisuus ottaa ensimmäinen maailmanmestaruus reilusti yli puoleen vuosisataan.

Ennuste: Yhdysvallat pelaa pirteän alkulohkon − mahdollisuus välieriin, muttei mitaleille

Yhdysvallat jää alkulohkossaan Ruotsin ja Venäjän taakse kolmanneksi, mikä antaa kohtalaiset lähtökohdat pudotuspeleihin, vaikka vastus puolivälierissä tulisikin olemaan vaikea.

Joka tapauksessa välierissä amerikkalaisten tie nousee pystyyn, ja pronssiottelussakin on suuri todennäköisyys käydä kylmät. 

MM-kisat sytyttävät jälleen muutaman uuden amerikkalaisen kiekkotähden tiukkeeseen, mutta joukkuemenestystä ei tule tänäkään vuonna.

» Lähetä palautetta toimitukselle