Yhdysvallat luottaa nuoruuden intoon

MAAJOUKKUE / Artikkeli
USAn alle 20-vuotiaiden maajoukkuekapteeni Eichel pääsee mukaan miesten peleihin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Yhdysvaltain joukkue on selviytynyt MM-kilpailujen mitalistiksi 2000-luvulla vain kahdesti ja kultaa se ei ole voittanut miesmuistiin. Päävalmentaja Todd Richards on saanut jalkeille yllätysvalmiin ja nopean joukkueen, jolta voidaan odottaa mitalia.

Yhdysvallat lähtee Tšekissä pelattaviin MM-kilpailuihin allaan viime vuoden kuudes sija. Minskin kisoissa Yhdysvallat hävisi puolivälieränsä Tšekille maalein 4-3 ja tippui ulos mitalipeleistä. Tuolloin joukkueessa ei pelannut silloin Boston Collegea edustaneen Kevin Hayesin ja kolmosveskari Connor Hellebuyckin lisäksi yhtään pelaajaa yliopistosarjoista. Tänä vuonna tilanne on toinen, kun mukana on viisi yliopistotason pelaajaa, joista ainakin neljälle on luvassa reilu näyttöpaikka. 

Menestysmahdollisuudet

Samassa lohkossa muun muassa Suomen, Venäjän ja Slovakian kanssa pelaavalla Yhdysvaltain joukkueella on mitalien kannalta tiukka paikka, sillä sen pitäisi ennakkokaavailujen mukaan yltää lohkonsa kahden parhaan joukkoon, jottei se joutuisi kohtaamaan puolivälierissä toisen lohkon jompaa kumpaa ennakkosuosikkia Kanadaa tai Ruotsia. 

Temppu vaatisi vähintään voittoa Slovakiasta, ja tarvittavien pisteiden raapimista Suomelta ja Venäjältä, mikäli kaikki huippumaat kellistävät pienempänsä. 

Yhdysvallat on oikealla tiellä

Yhdysvaltain joukkue on jo monena vuotena aiemmin koostunut ennen kaikkea nopeista ja kiekollisesti pätevistä pelaajista. Vanhan liiton karpaaseja ei ole enää leveisiin kaukaloihin tuotu. Tämä kehitys on tehnyt joukkueesta raikkaan ja pirteän ilmestyksen MM-jäille.

Päävalmentaja Richards on vedellyt usean kanin hatusta tänäkin vuonna, jopa NHL:n ulkopuolelta. Michiganin yliopistossa kiekkoileva Detroit Red Wingsin viime kesän 1. kierroksen varaus Dylan Larkin saattaa olla yksi niistä pelaajista, jotka nousevat koko kansan tietoisuuteen Prahan ja Ostravan jääkentillä. 

Nuoruuden into voikin nousta arvoon arvaamattomaan, kun puhutaan amerikkalaisten hitsautumisesta yhdeksi joukkueeksi lyhyen turnauksen aikana.

Kuka tekee maalit?

Joukkueen nimilista ei tuo esiin yhtäkään NHL:ssä itsensä maalintekijäksi vakiinnuttanutta nimeä. Hyökkäysosastolta löytyy toki ensi kesän varaustilaisuuden ehdottomiin kärkinimiin lukeutuva Jack Eichel ja Jokereissa viime kaudella ennätyksiä rikkonut Steve Moses, mutta onko Yhdysvaltojen ratkaisijamateriaali sittenkin liian kapeilla harteilla? 

Larkinin ja Eichelin kaltaisten nuorten pelaajien esiinmarssia päävalmentaja Richards varmasti toivookin, sillä kokemuksen tuomaan suoritusvarmuuteen valmennusjohto ei voi MM-karkeloissa nojata, kun joukkueen vanhin pelaaja Matt Hendrickskin on totuttu näkemään NHL:n keskikastin joukkueissa alempien ketjujen työmyyränä. 

Yhdysvaltojen kokoonpano

Maalivahdit

Connor Hellebuyck, St. John's Ice Caps

Alex Lyon, Yale University

Puolustajat

Justin Faulk, Carolina Hurricanes

Jake Gardiner, Toronto Maple Leafs

Torey Krug, Boston Bruins

John Moore, Arizona Coyotes

Connor Murphy, Arizona Coyotes

Zach Redmond, Colorado Avalanche

Mike Reilly, University of Minnesota

 

Hyökkääjät

Marc Arcobello, Arizona Coyotes

Nick Bonino, Vancouver Canucks

Jack Eichel, Boston University

Matt Hendricks, Edmonton Oilers

Dylan Larkin, University of Michigan

Trevor Lewis, Los Angeles Kings

Stefan Matteau, Albany Devils

Jeremy Morin, Columbus Blue Jackets

Steve Moses, Jokerit

Dan Sexton, Neftehimik Niznekamsk

Ben Smith, San Jose Sharks

Jimmy Vesey, Harvard University

Seuraa häntä

Steve Moses sai paikkansa monien suomalaisten sydämissä, kun liukas laituri paukutti Jokerien KHL-tulokaskaudella peräti 36 maalia. Nyt tämä oikealta puolelta tulisesti laukova komeettapelaaja saa ison näyttöpaikan nuoressa yhdysvaltalaisryhmässä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle