Yhdysvallat: Innokasta nuoruutta ja äärimmäistä kokemusta − viisi Jokerit-korttia täyskäsi vai pakan sekoittaja?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Wisniewski on pelannut pitkän NHL-uran, mutta kiekkoilee nyt Saksan kakkosliigassa.
Kuva © Getty Images
Yhdysvallat on yksi niistä joukkueista, jotka kärsivät paljon siitä, ettei NHL-pelaajia nähdä olympialaisissa. Joukkueessa on kuitenkin liuta kokeneita pelaajia, jotka auttavat joukkuetta menestykseen.

Yhdysvallat on olympiajääkiekon kestomenestyjä, ja joukkue onkin ollut ollut neljissä edellisissä olympiaturnauksissa kolme kertaa neljän parhaan joukossa. Kahdesti matka on edennyt aina finaaliin asti, mutta se suurin kruunu on jäänyt puuttumaan.

NHL:n poissaolo näkyy runsaasti amerikkalaisten kokoonpanossa, sillä maailman parhaan jääkiekkoliigan ollessa mukana, todennäköisesti ketään tällä hetkellä joukkueessa olevaa peluria ei nähtäisi olympiajäillä. Jokainen pelipaikka kärsii ykkösmiesten puutteesta, mutta hyviä miehiä Yhdysvalloillakin on käytettävissä.

Venäjä lienee olympiajoukkueista liikkeellä nimekkäimmällä ryhmällä, mutta muutkin tutut kärkimaat saavat mielenkiintoisen sikermän jalkeille. Yhdysvalloilta löytyy muun muassa James Wisniewskin, Brian Giontan ja Jim Slaterin kaltaisia kokeneita NHL-uraa luoneita miehiä.

Gionta on toiminut myös Montreal Canadiensin kapteenina.
Kuva © Getty Images

Jokerit-taustaisia pelaajia joukkueesta löytyy peräti viisi, sillä maalivahti Ryan Zapolski, puolustajat Ryan Gunderson ja Matt Gilroy sekä hyökkääjät Broc Little ja Brian O'Neill ovat pelanneet tai pelaavat tällä hetkellä helsinkiläisjoukkueen riveissä. Tällainen yhteinen historia usean pelaajan osalta on omiaan auttamaan joukkuetta kuin joukkuetta hitsautumaan nopeasti yhteen.

Joukkue pursuaa kokemusta − muutamat nuoret tuovat raikkautta

Joukkueen kapteenina häärää 35-vuotias Gionta, joka on niin meritoitunut pitkän linjan tekijä, että parempaa suunnannäyttäjää sopii etsiä − Yhdysvalloilla löytyy johtajuutta.

Giontan lisäksi joukkueessa on iso kasa yli 30-vuotiaita pelaajia. Suurta osaa pelaajista voi pitää kokeneina NHL-tekijöinä, vaikka suoranaisesti taalaliigasta he eivät tulekaan. Esimerkiksi puolustaja Wisniewski on pelannut NHL:ssä yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä 33-vuotias pelaa kuitenkin Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Parikymppisiä pelaajiakin joukkueesta löytyy, sillä Jordan Greenway, Ryan Donato ja William Borgen tuovat oman mausteensa Yhdysvaltojen tekemiseen. Hyökkääjät Donato ja Greenway ovat tuttuja maan nuorisomaajoukkueista, ja puolustaja Borgen on tehnyt hyvää työtä NCAA-yliopistosarjassa. Jokainen kolmikon edustaja on Yhdysvaltojen tulevaisuuden suurnimi ilman valtavia mullistuksia.

Greenway on ollut Nuorten Leijonien kiusana moneen otteeseen.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Joukkueen päävalmentaja Tony Granato on työskennellyt pitkään Pittsburgh Penguinsin organisaatiossa niin pää- kuin apuvalmentajanakin. Viime vuosina hän on käynyt Detroit Red Wingsin apuvalmentajana ja Wisconsinin yliopistojoukkueen pääkäskijänä. Apuvalmentajistosta löytyy sellaisia nimiä kuin Chris Chelios ja Ron Rolston. Kädet eivät varmasti ala väpättämään kovassa paikassa myöskään penkin takana.

Arvio:

Kuten monen muunkin joukkueen kohdalla, Yhdysvaltojenkin kohdalla voidaan todeta, että joukkueella on kaikki mahdollisuudet vaikka olympiakultaan asti. Joukkue on mainio sekoitus kokemusta ja nuoruutta, joka onkin seikka, johon ryhmä joko tukeutuu tai kaatuu kahtiajakautumisen seurauksena.

Yhdysvaltojen joukkue

Maalivahdit

David Leggio, EHC München (DEL)
Brandon Maxwell, BK Mlada Boleslav (Tšekin Extraliiga)
Ryan Zapolski, Jokerit (KHL)

Puolustajat

Chad Billins, Linköping HC (SHL)
Jonathan Blum, Admiral Vladivostok (KHL)
William Borgen, St. Cloud State University (NCAA)
Matt Gilroy, Jokerit (KHL)
Ryan Gunderson, Brynäs IF (SHL)
Bobby Sanguinetti, HC Lugano (NLA)
Noah Welch, Växsjö Lakers (SHL)
James Wisniewski, EC Kassel Huskies (DEL2)

Hyökkääjät

Marc Arcobello, SC Bern (NLA)
Chris Bourque. Hershey Bears (AHL)
Bobby Butler, Milwaukee Admirals (AHL)
Ryan Donato, Harvard University (NCAA)
Brian Gionta, ei seuraa
Jordan Greenway, Boston University (NCAA)
Chad Kolarik, Adler Mannheim (DEL)
Broc Little, HC Davos (NLA)
John McCarthy, San Jose Barracuda (AHL)
Brian O'Neill, Jokerit (KHL)
Garrett Roe, EV Zug (NLA)
Jim Slater, Fribourg-Gotteron (NLA)
Ryan Stoa, Spartak Moskova (KHL)
Troy Terry, University of Denver (NCAA)

» Lähetä palautetta toimitukselle