VT-HT - Kyläkiekosta Mestiksen porteille

MESTIS / Artikkeli
Toista kauttaan Suomi-sarjassa pelaava VT-HT viettää juhlavuottaan. Vermuntilan Tempo itsessään täyttää 60 vuotta, ja jääkiekkotoiminnan käynnistämisestä tulee kuluneeksi neljännesvuosisata. Seura on noussut 25 vuodessa Rauman seudun kyläkiekkotoiminnasta tavoittelemaan jo paikkaa Mestikseen.

Rauman seudun pikkukylien välinen jääkiekkotoiminta sai alkunsa kaudella 1979-80. Otteluita pelattiin kolmessa ikäluokassa. Yläasteikäiset muodostivat junioritason, 15-18-vuotiaat ”välisarjan” ja yli 18-vuotiaat luokiteltiin ”äijiksi”. Vermuntilan Tempo liittyi mukaan kaudella 1980-81.

- Ne ottelut olivat todellisia kohokohtia. Pienten kaukaloiden laitojen ympärillä oli illasta toiseen helposti 300 henkeä katsomassa, seuran puheenjohtaja Tomi Mattila kertoo.

Vermuntilan lisäksi mukana olivat Unaja, Ihode, Voiluoto, Kaaro, Kolla, Lapijoki, Honkilahti, Pato, Suontaka ja Kodisjoki.

Kyläkiekkoaatetta on tarkoitus vaalia jatkossakin. Tulevana syksynä Vermuntilan Tempo järjestää kyläkiekkoturnauksen, jonka on tarkoitus toimia aikanaan kyläkiekkoa pelanneiden ”luokkakokous”, jossa on tarkoitus olla leikkimielellä mukana. Eli turnauksen jälkeen hammaskalustoa etsitään plankkien takaa.

VT-HT:n nykyisessä Suomi-sarjajoukkueessa pelaa yksi dinosaurus kyläkiekkoajoilta. Jussi Saimo pelasi kuitenkin tuolloin vihollisleirissä, Voiluodon joukkueessa.

Vermuntilan Tempon tie ylemmäs sarjahierarkiassa alkoi syksyllä 1991. Tuolloin Vermuntilaan rakennettiin tekojäärata. Ihoden kyläkiekkojoukkueen pelaajat saapuivat vahvistamaan Tempoa, ja seura lähti mukaan 4. divisioonaan jo edesmenneen Kimmo Kolkan valmennuksessa.

Seuraavalla kaudella pelattiin jo 3. divisioonan luonnonjääsarjaa, ja joukkueen peräsimessä toimi aikanaan Lukon toistaiseksi ainoaan SM-kultaan torjunut Risto Kaitala. Kaudella 1993-94 Tempo pelasi Topi Uusitalon valmennuksessa 3. divisioonan hallisarjaa ja pääsi 2. divisioonan karsintoihin asti.

Seuraavat miehet Tempon peräsimessä olivat Timo Tahkoniemi, Olli-Pekka Rajala ja Juha Mäkinen, kunnes nykyinen valmentaja Jyrki Pönkkä otti ruorin haltuunsa kauden 1999-2000 alusta.

Talkootyö toiminnan perusta

- Kukaan ei tästä touhusta saa minkäänlaista korvausta, ja sitä kaikki eivät aina usko ja ymmärrä. Me pelaamme Suomi-sarjan pienimmällä budjetilla. Ainoat, jotka täällä saavat palkkaa, ovat jäähallin kenttämestarit, Tomi Mattila kertoo.

VT-HT on yksi harvoista suomalaisista seuroista, joka omistaa itse jäähallinsa. Seura pystyy hankkimaan rahoitusta toimintaansa myymällä hallista jäävuoroja esimerkiksi alueen mahtiseuralle Rauman Lukolle.

- Halli kannattaa ihan hyvin. Pystymme maksamaan palkat ja jotain vielä jääkin. Olemme yleishyödyllinen yhdistys, joten emme voikaan tuottaa voittoa. Se, mitä jää, investoidaan, Mattila kertoo.

Yksi näkyvä investointi oli viime syksynä hankittu uusi kellotaulu. Äijänsuo Arenalta viitisentoista vuotta sitten halliremontin aikaan Vermuntilaan siirretty kellotaulu oli jo aikansa elänyt. Viime kauden lopulla kellojärjestelmä tuotti useampaan otteeseen harmia, kun summeri tuntui soivan milloin tahtoi, mutta harvemmin siinä vaiheessa kun erä päättyi.

- Ilman omaa hallia ei missään nimessä pelattaisi Suomi-sarjaa. Ei olisi resursseja lähteä muualle pelaamaan kotiotteluita, Mattila tunnustaa.

Unelma Mestiksestä nostaa päätään

VT-HT:n hyvä menestys etenkin syyskauden peleissä herätti Raumalla keskustelua mahdollisesta noususta vielä sarjaporrasta ylemmäs.

- Houkutteleva idea, ei sitä voi kieltää, mutta talkoopohjalta toimiminen asettaa aikamoisia haasteita, Tomi Mattila pyörittelee.

- Mutta voihan aina sanoa, että jotain tavoitteita pitää olla. Ovat ne sitten virallisia tai eivät, Mattila sanoo.

VT-HT:n mahdollinen nousu Mestikseen tarjoaisi Lukolle ja Ässille mahdollisuuden farmitoiminnan pyörittämiseen. Tällä kaudella Lukko on hakenut pelaajilleen jääaikaa Kouvolasta, Joensuusta ja Kajaanista saakka. Jos Raumalla olisi myös Mestis-joukkue, pelaajat voisivat harjoitella päivät edustusjoukkueen mukana ja asua kotonaan ja käydä vain pelaamassa VT-HT:n sonnipaidassa.

- Jos Mestikseen noustaan, niin silloin ajatellaan koko Satakunnan kiekkoa, ei pelkästään Vermuntilan, Mattila toteaa.

Tavoitteena tarjota kyläläisille virikkeitä

VT-HT on vermuntilalaisen urheilun lippulaiva. Pienen kylän talkoopohjalla toimiva joukkue on noussut kolkuttelemaan Suomi-sarjan kärkisijoja, mutta seuran muu toiminta on viime vuosina ollut hiljaisempaa.

- Viime vuosina on panostettu jääkiekkoon, ja kaikki muu toiminta on jäänyt taka-alalle. Jatkossa tavoitteena on seuran alkuperäisen idean toteuttaminen, eli järjestää toimintaa kyläläisille, Mattila kertoo.

- Kyseessä on kuitenkin nimenomaan kyläläisten urheiluseura. Sillä on iso merkitys seuralle, että päästään pelaamaan maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla jääkiekkoa, mutta jääkiekko ei kosketa montakaan kyläläistä muuten kuin katsojana, Mattila myöntää.

Nykyisessä VT-HT:n joukkueessa pelaa kolme vermuntilalaista pelaajaa: Sami Lehtinen, Mikael Vahander ja Saku Porkola.

- Tavoitteena ei ole hakea aktiivisia huippu-urheilijoita vaan tarjota kyläläisille mahdollisimman monipuolista urheilutoimintaa, Mattila toteaa.

Eräs jääkiekon ulkopuolisen toiminnan hiipumisen johtaneista syistä on ollut aktiivisten seuratyöntekijöiden määrän väheneminen.

- Koko ajan tässä on puhuttu nuorennusleikkauksesta. Aktiivinen väki on ikääntynyt ja vähentynyt. Uusia nuoria kyläläisiä pitäisi saada toimintaan mukaan, Mattila visioi.

Nuorennusleikkausta tapahtui jo viime keväänä seuran johtoportaassa, kun kahdeksan vuotta Tempon puheenjohtajana toiminut Reijo Lehtola sai seuraajakseen Tomi Mattilan.

Tomi Mattila on itsekin jääkiekkomiehiä ja paljasjalkainen vermuntilalainen.

- Joskus olen lätkää pelannut, mutta urani loppui siihen kun Rauman Seudun Kiekko lopetti toimintansa. Se oli kyläkiekkojoukkueiden 1973, -74 ja -75 syntyneistä junioreista koottu yhdistelmäjoukkue, joka pelasi aluesarjaa. Tavallaan Lukon kakkosjoukkueita, Mattila kertoo.

- Muistan hävinneeni Turussa Varissuolla ottelun 30-0. Se ylensi mieltä, Mattila naurahtaa.

ZSKA-ottelu toi näkyvyyttä

Joulukuun puolivälissä VT-HT pääsi mittaamaan legendaarisen Moskovan ZSKA:n vauhdin. Venäläisyhdistelmä halusi Suomen-leirinsä päätteeksi pelata ottelun, ja sekoitus kokeneita entisiä NHL-jyriä ja nuoria lupauksia luisteli Vermuntilan hallin jäälle.

Kotijoukkue luonnollisesti hävisi ottelun, mutta tappio tuli saappaat jalassa 3-8-lukemin. Mutta taululle piirtyneet loppunumerot olivat loppujen lopuksi vain sivujuonne tapahtumissa. ZSKA veti hallin täyteen ja tarjosi VT-HT:n pelaajille unohtumattoman kokemuksen.

- Se oli positiivinen lisä tähän kaikkeen. Saatiin vähän tempomaista mainosta. Täällä tapahtuu kaikkea epätavallista muutenkin, ja se nyt ei ole ihan tavallista, että ZSKA tulee kylään, Tomi Mattila nauraa.

- Olemme hyvin tyytyväisiä, että he tulivat tänne pelaamaan, ja hekin olivat palautteesta päätellen tyytyväisiä. Päävalmentaja Vjatsheslav Bykov oli ilmaissut tyytyväisyytensä otteluun, Mattila kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle