Virtanen tuo lisää suomalaisväriä ensimmäiselle kierrokselle

NHL / Artikkeli
Jake Virtasen katse tulevassa draftissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Kolmanteen WHL-kauteensa Calgary Hitmenin riveissä valmistautuva, olkapääoperaatiosta kuntoutuva Jake Virtanen on yksi tulevan viikonlopun NHL-varaustilaisuuden seuratuimmista pelaajista.

Elokuussa 18-vuotta täyttävä, suomalaissukuinen, mutta vaahteralle pelaava Jake Virtanen on menneen kauden otteillaan nostanut sijoitustaan entisestään tuoreimpaan NHL Central Scouting-listaukseen. Brittiläisessä Kolumbiassa varttunut Virtanen on tuoreimmassa listauksessa noussut Pohjois-Amerikassa kiekkoilevista lupauksista jo sijalle 6.

Ykkösvarauksen WHL- ja maajoukkuedebyytit

Tulokaskaudellaan 2012-2013 WHL:n koko sarjan ykkösvaraus tehtaili 62:ssa runkosarjaottelussa 34 (16+18) tehomerkintää. Pudotuspelejä samaisella kaudella kertyi 15, joissa syntyi 6 (2+4) tehomerkintää.

Menneellä kaudella (2013-2014) nopea voimahyökkääjä teki pisteiden valossa lopullisen läpimurtonsa NHL-scouttien ja WHL-yleisön silmissä summattuaan 71:ssä ottelussa samaisen määrän tehopisteitä, joista maaleja 45.

Kevät jäi calgaryläisten osalta jälleen lyhyeksi ja Abbotsfordissa lapsuutensa viettänäneelle Virtaselle aukesi mahdollisuus edustaa toistamiseen maatansa, pienessä roolissa menneen Ivan Hlinkan muistoturnauksen jälkeen. Suomessa pelatuissa U-18 kisoissa vaahterapaidassa viilettänyt Virtanen oli bronssille jääneen Kanadan paras pistemies.

Virtanen viettänee vielä tulevan kauden Calgaryn Hitmenissä.
Virtanen viettänee vielä tulevan kauden Calgaryn Hitmenissä.
Kuva © Timo Savela

 

Fyysisesti jo valmis NHL-pelaajaksi

185-senttinen ja 94-kiloinen, fyysisestä pelistä pitävä laitahyökkääjä, on yksi kokonaisvaltaisempia paketteja ikäluokkassaan. Menneellä kaudella WHL:n testitilaisuudessa luisteluosuuden voittaneen Virtasen suurimmat vahvuudet ovat fyysisten ominaisuuksien lisäksi liike ja laukaus.

Terävästi täydestäkin vauhdista lähtevä laukaus ja erinomainen kyky haastaa vastustajan puolustajaa 1vs1-tilanteissa ovat Virtasen pelin tukipilareita. Virtanen ei myöskään kaihda puolustusvelvoitteitaan ollen toisella WHL-kaudellaan jo varsin tuttu näky alakerrassa blokkaamassa vetoja ja horjuttamassa vastustajan kiekkokontrolia taklauksillaan.

Kysymysmerkkejä Virtasen kohdalla on kuitenkin myös ilmassa. Puutteelliset pelintekokyvyt tulevat korostumaan huomattavasti taalajäillä. Virtanen sortuu turhan usein omiin ratkaisuihin ja aikailee kiekon lainaamisessa ketjukavereilleen. Suoraviivaisen Virtasen peli menee myös välillä sinnetänne kohnottamiseksi, mutta otteet saanevat rauhallisuutta iän ja kokemuksen myötä.

Kuin ilmetty Canucks

Haastatteluissaan suosikkijoukkueekseen Canucksin tunnustava Virtanen on hyvin lähellä päätyä suosikkijoukkueensa uuden toimitusjohtajan, Jim Bellingin, haaviin. Canuckstyylinen, suoraviivainen ja nopea laitahyökkääjä toisi hyvää tulivoimaa joukkueen toiseen tai kolmanteen hyökkäystrioon.

Canucksiin tai ei, niin mitä todennäköisemmin ei Virtasesta vielä tulevalle kaudelle NHL-kaukaloihin vakiokasvoa saada. Potentiaalia löytyy pitkään uraan, jopa TOP-6 hyökkääjänä, mutta junioriliigassa vietettävä lisävuosi toisi varmasti lisää kaivattua rauhallisuutta peliin.

Itseään Rick Nash-tyyliseksi pelaajaksi kuvaavassa nuorukaisessa on paljon samaa kuin aikoinaan nuoressa Jarome Iginlassa. Aika, jota Virtaselle riittää, tulee näyttämään kuinka hyvin lupaus saa ulosmitattua potentiaalinsa.

» Lähetä palautetta toimitukselle