Viime kisoista heikentynyt Tanska taistelee putoamista vastaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tanska juhli vuosi sitten historiansa ensimmäistä voittoaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Jääkiekkokartalla pieni maa Tanska joutuu tulemaan toimeen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ilman Nikolaj Ehlersiä. Urakka tulee olemaan haastava - varsinkin, kun lohko on kivenkova ja Tanskan pelaajamateriaali on heikko.

Vuosi sitten Tanskan alle 20-vuotiaiden maajoukkue oli jälleen pienen tauon jälkeen mukana MM-kisoissa. Sitä ennen joukkue vietti muutaman vuoden I-divisioonassa. Nuorten MM-kisat ovatkin Tanskalle vasta neljännet. Vuosi sitten joukkue onnistui nappaamaan korkeimmalla tasolla ensimmäisen voittonsa.

Tanska oli viime kisoissa alkulohkonsa neljä. Se onnistui haastamaan toden teolla suuria maita, kuten Venäjää ja Tšekkiä, jotka pystyivät kaatamaan Tanskan vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Tanskalla ei ole riittävästi laadukkaita pelaajia

Tanskan pelaajista kuusi oli mukana vuosi sitten nuorten MM-kisoissa. Vaihtuvuutta on siis ollut paljon. Pahin menetys Tanskalle on Nikolaj Ehlersin poisjäänti.

Ehlers on pelannut alkukauden Winnipeg Jetsissä ja tehnyt 12 tehopistettä. Nuorten MM-kisoihin Jets ei kuitenkaan Ehlersiä päästänyt. Tanskalla on todella niukasti MM-tasolle kilpailukykyisiä pelaajia nykyisessä ikäluokassaan.

Tanskan joukkueesta viisi pelaajaa kiekkoilee Pohjois-Amerikassa. Yksi heistä on Alexander True, jolla on menossa toinen kausi WHL:ssä. Hyökkääjä pelasi jo viime vuonna nuorten MM-kisoissa.

True on Tanskan joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja tulevissa kisoissa. Kun Tanskalta puuttuu sen suurin tähti Ehlers, lepäävät hyökkäystehot hänen varassaan. WHL:ssä True on tällä kaudella tehnyt 19 tehopistettä.

Koska kehittymismahdollisuudet Tanskassa eivät ole maailman huippuluokkaa, ovat monet pelaajat siirtyneet jo nuorena naapurimaahan Ruotsiin. Nykyisestä joukkueesta kuusi pelaajaa kiekkoilee nykyään Ruotsissa vielä toistaiseksi pääasiassa juniorijoukkueissa.

Vuonna 1997 syntynyt laitahyökkääjä Mathias From pelaa Ruotsissa Röglen riveissa. Kausi on mennyt pääasiassa joukkueen A-junioreissa, mutta hän on saanut tililleen neljä ottelua myös Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä.

From ja True ovat pelanneet kisojen alla harjoitusotteluissa Tanskan ykkösketjussa. Harjoitusottelut ovat kuitenkin olleet Tanskalta vaisuja, sillä joukkue hävisi 5-0-lukemin sekä Ruotsille että Tšekille.

Maalivahdin rooli suuri

Puolustuksessakaan ei Tanskalla suuria tähtiä ole. Johtava pelaaja alakerran osalta on Christian Mieritz. 18-vuotias Mieritz pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa OHL:ssä.

Mieritz ja Matias Lassen muodostavat Tanskan ykköspakkiparin. Lassen oli Tanskan joukkueessa myös vuosi sitten nuorten MM-kisoissa. Hän pelaa Ruotsissa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa.

Tanskan ykkösmaalivahti kisoihin on Thomas Lillie. Hän oli vuosi sitten joukkueen kakkosmaalivahti ja torjui kisoissa kolme ottelua. Koska Tanskan materiaali on heikko, nousee maalivahdin rooli entistä suuremmaksi.

Ehlersin poisjäänti Tanskan joukkueesta on valtava takaisku. Ennakkoon Tanska on lohkonsa heittopussi. Viime vuoden tapaan se pystyy hyvänä päivänä haastamaan Sveitsin. Näissä kisoissa se kuitenkin vaikuttaa epätodennäköiseltä, sillä joukkue on heikentynyt viime kisoista selkeästi erityisesti hyökkäyksen osalta.

Tanska kohtaa avausottelussaan heti Sveitsin, jonka kanssa se taistelee viimeisestä jatkopaikasta. Joukkueella ei ole Kanadaa, Yhdysvaltoja ja Ruotsia vastaan ennakkoon juurikaan saumoja taistella voitosta. Sen sijaan voitto Sveitsistä pitäisi Tanskan varmasti nuorten MM-kisoissa myös ensi vuonna. Jos Tanska jää lohkonsa viimeiseksi, edessä on putoamissarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle