Viime kauden pilannut polvivamma ei pysäyttänyt Mattias Janmarkia - ruotsalainen on tehnyt paluun NHL-kartalle

NHL / Artikkeli
Mattias Janmark on osoittanut olleensa jatkosopimuksen arvoinen.
Kuva © Getty Images
Mattias Janmarkin NHL-ura otti viime kauden kynnyksellä yllättäen askelia taaksepäin, kun ruotsalaishyökkääjä joutui sivuun polvivamman takia 5−6 kuukaudeksi. Janmarkia ei kuitenkaan nähty kaukalossa koko kautena, ja hänen uransa yllä leijui kysymysmerkkejä. Nyt hyökkääjä on tehnyt paluun ja jatkaa siitä, mihin debyyttikaudellaan jäi.

Ennen siirtymistään Pohjois-Amerikkaan Mattias Janmark, 25, pelasi kolme perättäistä vähintään 30 tehopisteen kautta Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä. NHL:ään Janmark varattiin 20-vuotiaana kesällä 2013, ja debyyttinsä ruotsalainen teki NHL:ssä syksyllä 2015.

Debyyttikaudellaan ruotsalainen pelasi vastoin odotuksia Dallas Starsissa 73 ottelua tehopistein 15+14. Pudotuspeleissä Stars ylsi toiselle kierrokselle, ja Janmark teki 12 pelaamassaan ottelussa tehopisteet 2+3. Pitkin kautta Janmark väläytteli luisteluosaamistaan ja ennen kaikkea monikäyttöisyyttään.

Teksasissa ruotsalaishyökkääjän kausi nähtiin kokonaisuudessaan onnistuneena, ja hänelle pedattiin seuraavalle kaudelle lähtökohtaisesti paikkaa Starsin kärkiketjuista. Kaudesta tuli Janmarkille kuitenkin kaikkea muuta kuin tyypillistä NHL-arkea − polvivamman seurauksena hän ei pelannut Stars-paidassa otteluakaan.

Rooli kärkiketjuissa vaihtui kainalosauvoihin ja pitkään kuntoutukseen

Hyvän debyyttikauden pelanneen Janmarkin NHL-uran ylle lankesi kysymysmerkkejä alkavan kauden kynnyksellä syksyllä 2016, kun ruotsalainen poistui jäältä kesken joukkueen harjoitusten. Seuraavana päivänä hän liikkui kaukalon läheisyydessä kainalosauvojen avulla.

KAUDESTA TULI JANMARKILLE KUITENKIN KAIKKEA MUUTA KUIN TYYPILLISTÄ NHL-ARKEA

Lopulta koko kauden kestäneen poissaolon aiheutti synnynnäinen polvinivelen osteochondrosis dissecansnivelruston alaisen luun sairaus. Janmarkin tapauksessa pieni osa nivelensisäistä luuta ja rustoa irtosi pois paikaltaan ja lukittui hänen polveensa.

Stars oli tietoinen Janmarkin polvivaivoista jo aiemmin samana syksynä, ja loukkaantumisriski oli etukäteen tiedossa. Joukkueen lääkärien mukaan luistelemattomuuskaan ei olisi tapahtunutta estänyt, vaan kappale olisi voinut irrota nivelpinnan vaurioiduttua vaikkapa kauppareissulla ollessa.

Diagnoosin jälkeen Janmarkin polvi operoitiin ja toipumisaikatauluksi arvioitiin viidestä kuuteen kuukautta − mahdollisesti koko kausi. Polven täydelle toipumiselle annettiin 80 prosentin todennäköisyys, ja leikkaus määrittäisi pitkälti myös ruotsalaisen pitkän aikavälin ennustetta.

Polven pitkä kuntoutus oli takaisku niin Janmarkille kuin Starsillekin. Ruotsalaishyökkääjä oli saamassa joukkueessa tulosyksikön pelaajan roolin ja mahdollisuuden taata katkolla olleelle sopimukselleen jatkoa. Stars puolestaan menetti hyökkäyksestään pelaajan, joka sopii monikäyttöisyytensä ja luisteluvoimansa puolesta ketjuun kuin ketjuun.

Debyyttikaudella Janmarkin pelipaikka ja ketjukaverit vaihtelivat useasti, mutta eniten hyökkääjä pelasi yhdessä Jason Spezzan kanssa. Kaksikko pelasi hyvin yhteen, ja Janmarkin loukkaantuminen poisti Stars-valmennuksen käytöstä aiemmin hyvin toimineen tutkaparin.

Paluu NHL-kartalle − tuloksissa kuitenkin parantamisen varaa

Stars teki Janmarkin kanssa vuoden jatkosopimuksen huhtikuussa 2017, joten loukkaantuminen ei romuttanut ruotsalaisen haaveita NHL:ssä pelaamisesta tulevaisuudessa. Polven kuntoutus sujui odotetusti, ja Janmark oli mukana, kun Stars aloitti harjoittelun tätä kautta varten.

Kuluneella kaudella ruotsalaishyökkääjä on pelannut jokaisessa joukkueensa 65 ottelussa ja kirjannut peliaikaa keskimäärin 17 minuuttia ottelua kohden. Debyyttikauden tapaan Janmarkin pelipaikka on vaihdellut kärkiketjujen ja alaketjujen välillä, mutta eniten hän on pelannut kakkosketjussa ja hyökkääjistä eniten Jason Spezzan ja Devin Shoren kanssa.

Janmark on esiintynyt tällä kaudella Starsin jokaisessa ottelussa.
Kuva © Getty Images

Starsin tähtipelaajien, Tyler Seguinin, Jamie Bennin ja Aleksandr Radulovin jälkeen Janmark on tasaviisikoin neljänneksi eniten pelannut hyökkääjä. 65 ottelussa ruotsalainen on tehnyt tehopisteet 17+14, joilla hän on jo ohittanut debyyttikautensa lukemat.

Vaikka Janmark on aloittanut vaihtonsa useammin hyökkäyspäässä kuin puolustuspäässä ja häntä on peluutettu enemmän johtoasemassa kuin tappioasemassa, ruotsalaisen tulokset tasaviisikoin eivät ole kohdanneet hänelle annetun vastuun kanssa. Peliaikaan suhteutettuna ruotsalainen on tehnyt vasta kymmenenneksi eniten tehopisteitä tasaviisikoin vähintään 200 minuuttia pelanneesta joukkueen 13 hyökkääjästä. 

NHL:ssä Janmark ei ole toisaalta ansioitunut erityisesti pisteitä takovaksi hyökkääjäksi, vaan kärkiketjuissa hän on usein kolmikon täydentävä pelaaja. Starsissa tuloksenteon ovatkin hoitaneet tällä kaudella muut pelaajat. Parantamisen varaa Janmarkilla kuitenkin on, esimerkiksi henkilökohtaista maaliodottamaa hän on luonut peliaikaan suhteutettuna hyökkääjistä vasta 11:nneksi eniten.

Janmark on saanut tällä kaudella hyvin vastuuta tasaviisikoin, mutta tulokset eivät puhu kärkiroolin puolesta

Stars on joukkueena varsin hyökkäysvoimainen, ja joukkue on parantanut viime vuosista rutkasti myös puolustuspelillisesti. Janmarkin prosentuaalinen Corsi-lukema tasaviisikoin on 51,22, mutta se on 0,58 prosenttiyksikköä huonompi verrattuna joukkueen Corsi-lukemaan silloin, kun hän ei ole jäällä. Lukemallaan ruotsalainen sijoittuu hyökkääjistä kahdeksanneksi.

Maaliodottaman prosentuaalinen osuus on Janmarkilla peräti 6,16 prosenttiyksikköä huonompi verrattuna joukkueen lukemaan silloin, kun hän ei ole jäällä. Sillä Janmark sijoittuu 13 hyökkääjästä viimeiseksi. Tilastossa negatiivisen lukeman on kirjauttanut kuusi hyökkääjää, mutta esimerkiksi Shoren lukema on 4,59 prosenttiyksikköä Janmarkia parempi ja Spezzan 6,93 prosenttiyksikköä parempi.

Janmark on saanut tällä kaudella hyvin vastuuta tasaviisikoin, mutta tulokset eivät puhu kärkiroolin puolesta. Ruotsalainen on tehnyt 17 maalia, mutta peliaikaan suhteutettuna hän on laukonut hyökkääjistä vasta yhdeksänneksi eniten. Janmark ei ole suorittanut hyökkäysalueella muun joukkueen tasolla, vaan hän on ollut osallisena mahdollisesti maaleihin johtavissa tilanteissa muita vähemmän.

Se, että ruotsalainen on palannut suoraan NHL-kaukaloon koko kauden poissaolon jälkeen ja saanut siitä huolimatta valmennukselta luottoa, on kuitenkin lupaavaa tulevaisuutta ajatellen. Ruotsalaisen 700 000 dollarin arvoinen sopimus umpeutuu kauden päätteeksi, mutta Stars lienee halukas pitämään hyökkääjästä kiinni. Kärkiroolissa Janmark ei tuo tuloksia, mutta täydentävänä pelaajana hän on omimmillaan. Kun hyökkääjän rooli ja peluutus ovat hyvin kohdillaan, tuo hän tulitukea joukkueen tähdille.

Tilastot: Corsica

» Lähetä palautetta toimitukselle