FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Viime kauden hokkilaisia maailmalla

MESTIS / Artikkeli
Kajaanin Hokki uusiutui tälle kaudelle rajusti ja iso osa viime kaudella joukkueessa pelanneista pelimiehistä kiekkoilee nyt muualla. Mutta missä he ovatkaan tällä hetkellä? Jatkoaika otti selvää.

Huhti loistanut Tampereella, Rämet vahva Kuusamossa

Hokin viime kauden ykkösvahti Jaakko Huhti torjuu tällä kaudella kiekkoja tamperelaisen HC Montrealin Suomi-sarja-joukkueessa. Huhti on päässyt tolppien väliin kuudessa ottelussa ja hoitanut hommansa mallikkaasti: mies johtaa Suomi-sarjan länsilohkon maalivahtitilastoa torjuntaprosentilla 93,01. Omiin on livahtanut tasan kolme kiekkoa pelattua 60 minuuttia kohden. Huhdin peliaika Tampereella on jakautunut suunnilleen tasan Montrealin muiden maalivahtien, Antti-Jussi Harjulan (yhdeksän ottelua) ja Jarno Halmeen (seitsemän ottelua), kanssa.

Huhdin kakkosmiehenä viime talvena ollut Lauri Rämet on tällä kaudella kohonnut selkeäksi ykkösmaalivahdiksi ensimmäistä kertaa urallaan. Suomi-sarjan pohjoislohkossa Kuusamon Pallo-Karhujen joukkueessa torjuva Rämet on pelannut joukkueensa kaikissa 20:ssa ottelussa, ja peliminuutteja on kertynyt syyskaudella enemmän kuin yhdelläkään toisella Suomi-sarja-maalivahdilla. Rämetin torjuntaprosentti on 88,67 ja päästettyjä maaleja pelattua 60 minuuttia kohden on 4,14. Lisäksi Rämetillä on tilillään yksi nollapeli.

Viime kauden Huhdin kakkosena aloittanut ja lopulta Suomussalmen Palloseuran kakkosdivarijoukkueen tolppien väliin loppukaudeksi päätynyt Janne Väisänen suuntasi keväällä Joensuuhun. Väisänen on jakanut vastuuta Jokipoikien A-nuorten divarijoukkueen maalin suulla Pekka Sorsan kanssa. Divisioonan alkusarjassa Väisänen sai peliaikaa kuudessa ottelussa ja torjui kiekot 88,07-prosenttisesti. Päästettyjä maaleja pelattua 60 minuuttia kohden kertyi 3,63. Loppusarjassa Väisänen on vartioinut Jokipoikien maalia neljässä ottelussa. Kiekot ovat tarttuneet kiinni 84,40-prosenttisesti. Päästettyjä maaleja pelattua ottelua kohden on lähes viisi (4,99).

Lahesalu puolustaa Tanskassa

Hokin puolustuksen ykkösnimiin viime kaudella kuulunut Jani Södö puolustaa kuluvalla kaudella Mestiksessä Kiekko-Vantaan riveissä. 22-vuotias Kuivaniemeltä maailmalle lähtenyt kiekkoilija ei ole vielä onnistunut avaamaan tämän kauden maalitiliään. Syöttöpisteitä Södön tilille on kertynyt 25 ottelussa kahdeksan. Jäähypenkkiä monipuolinen puolustaja on kuluttanut 16 minuutin verran.

Kärppien sopimuspelaaja Mikko Palomäki siirtyi kevään pudotuspelien jälkeen Ouluun, jossa aloittikin kautensa, mutta miehen tie on vienyt kuluvallakin kaudella myös Hokin paitaan. Kärpissä Palomäki kiekkoili syksyn aikana yhdeksän ottelua ja ehti iskeä SM-liigauransa avausmaalin. Hokissa Palomäki on pelannut syksyllä kahteen eri otteeseen yhteensä 13 ottelun verran. Pisteitä Palomäelle on kertynyt linnapaidassa yhdeksän (3+6).

Lähestulkoon koko viime kauden selkävaivojensa vuoksi huilannut virolaispuolustaja Lauri Lahesalu kiekkoilee tällä hetkellä Tanskan pääsarjassa Odense Ishockeyklubin paidassa. 25-vuotias Lahesalu on päässyt oivaan vireeseen OIK:n bulldoggipaidassa, sillä mies on iskenyt pelaamissaan 20 ottelussa neljä maalia ja antanut viisi maaliin johtanutta syöttöä. Jäähypenkkiä Lahesalu on kuluttanut 12 minuutin verran. Tehotilastossa Lahesalu on kaksi osumaa pakkasen puolella. Viron maajoukkueessakin kiekkoilleeseen puolustajaan ollaan oltu tyytyväisiä ainakin Bulldogs-fanien keskuudessa, sillä peräti 78 prosenttia seuran kannattajista piti Lahesalua onnistuneena hankintana joukkueelleen joulukuun puolivälin kyselyssä seuran internet-sivuilla.

Jari Puustinen on kiekkoillut tämän kauden Pyhäjärven Pohdin kakkosdivarijoukkueessa. Mies on iskenyt 15 ottelussa kuusi maalia ja antanut kymmenen maaliin johtanutta syöttöä, millä irtoaa kahdeksas paikka joukkueen sisäisessä pistepörssissä. Jäähyminuutteja 23-vuotiaalle puolustajalle on kirjattu kuusi.

Tshekkiveteraani Petr Kuda ja Ville Nissinen eivät ole kiekkoilleet tällä kaudella missään joukkueessa.

Mustonen tehokkaana KalPassa, Paré Ranskassa

Hokin sisäisen pistepörssin viime kaudella voittanut Tomi Mustonen on pelannut huikean syksyn Mestiksen sarjakärki KalPan paidassa. Viime kaudella 21-vuotias Mustonen saalisti 44 runkosarjaottelussa pisteet 18+21=39. Tällä kaudella Mustosella on jo kasassa 43 (15+28) tehopistettä - 25 pelin jälkeen! Mestiksen pistepörssin ylivoimainen ykkösmies valittiin marraskuussa Jatkoajan kuukauden Mestis-pelaajaksi.

Viime kaudella ensimmäistä kertaa urallaan ulkomailla kiekkoillut kanadanranskalainen keskushyökkääjä Jean-Philippe Paré jatkaa uraansa kuluvalla kaudella Ranskan pääsarjassa. Sarjakärki Rouen Hockey Eliten lohikäärmepaitaa kantava Paré on iskenyt 17 ottelussa kiekon maaliin seitsemän kertaa. Lisäksi miehen tilillä on 15 maalisyöttöä. 22 tehopisteellään Paré on joukkueensa sisäisen pistepörssin kuudennella paikalla. Tehotilasto näyttää Parén kohdalla lukemaa +9.

Kevään pudotuspeleissä Hokin tehokkaimmaksi pelaajaksi noussut Henri Hietaharju kiekkoilee tätä nykyä kasvattajaseurassaan Kokkolan Hermeksessä. Jo kaudella 1998-99 jumalpaitojen edustusjoukkueessa ykkösdivisioonaa pelannut Hietaharju on iskenyt tällä kaudella kolme maalia ja antanut seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. Jäähyminuutteja miehen tilillä on yhtä paljon kuin tehopisteitäkin - kymmenen.

Kajaanissa yhä opiskeleva Miikka Kuusela kiekkoilee tällä kaudella Suomi-sarjaa seinäjokelaisen SHT:n paidassa. Kuusela on kiekkoillut sarjaporrasta alempana hieman yli piste per peli -keskiarvolla, sillä 19 ottelun jälkeen miehellä on tilillään kahdeksan maalia ja 16 maaliin johtanutta syöttöä. 24 tehopisteellään Kuusela on SHT:n sisäisen pistepörssin kolmospaikalla. Jäähyminuutteja Kuusela on kerännyt kaksi ja tehotilastossa mies on kolme osumaa miinuksen puolella.

Monista vammoista viime kaudella kärsinyt Olli Piippo hyökkää kuluvalla kaudella Raahe-Kiekon Suomi-sarja-joukkueessa. Piippo on vertynyt Kuuselan tavoin kovaan pistetahtiin sarjaporrasta alempana, sillä 19 ottelun jälkeen miehellä on kasassa seitsemän maalia ja 12 syöttöpistettä. Kuusi jäähyminuuttia tilastoihin merkkauttanut Piippo on joukkueensa kolmanneksi paras pistemies.

Viime kaudella B-juniori-ikäisenä Mestiksessä debytoinut Hokin oma kasvatti Veikko Karppinen lähti kehittymään pelaajana Ouluun ja Kärppien A-junioreihin. Karppinen on ollut syksyn aikana joukkueensa avainpelaajia A-nuorten SM-liigassa, sillä 24 tehopisteellään Kärppien pistepörssissä toisena oleva Karppinen on tehnyt 25 ottelussa seitsemän maalia ja antanut 17 maaliin johtanutta syöttöä. 12 jäähyminuuttia istuneen Karppisen tehotilastolukema on +16 on Kärppien paras. Karppisen tilastot ovat komeaa katseltavaa myös koko A-nuorten SM-liigan tilastoissa. Tehotilastossa mies on kolmospaikalla ja pistepörssissäkin sijoitus on kymmenes.

Viime kaudella Hokin nelosketjun muodostaneet Mikko Karjalainen, Sauli Kela ja Jarmo Hämeenaho ovat lopettaneet kiekkoilun.

Kesken viime kauden Hokista lähteneet

Edellä mainitut pelaajat päättivät viime kauden Hokin paidassa. Runkosarjan aikana linnapaitaan pukeutui myös muita pelimiehiä, jotka päättivät kautensa muissa joukkueissa.

Kärppien maalivahti Pekka Rinne pukeutui viime kaudella Hokin paitaan kahteen eri otteeseen yhteensä kahdeksaan otteluun. Peliaikaa Kajaanista hakenut Rinne onnistui linnapaidassa loistavasti ja viime kevään aikana miehelle kertyi peliaikaa ja vastuuta Kärpissäkin Niklas Bäckströmin loukkaannuttua. Tällä kaudella seitsemässä SM-liigaottelussa peliaikaa saanut Rinne on onnistunut Kärppien paidassa hienosti. Ottelukohtainen päästettyjen maalien keskiarvo (1,53) on liigan pienin ja torjuntaprosentti (93,15) kolmanneksi paras. Lisäksi Rinteen voittoprosentti (91,67) on korkeampi kuin yhdelläkään toisella liigavahdilla. Päätyönsä torjumisen ohella Rinne on antanut kaksi maalisyöttöäkin.

Hyökkääjä Juha Silvander jätti Kajaanin viime joulukuussa huikean syksyn jälkeen. Silvanderin tie vei Kärppiin, jossa mies pääsi juhlimaan kauden päätteeksi SM-kultaa. Kuluvan kauden 22-vuotias Silvander on kiekkoillut Mestistä Mikkelin Jukureiden paidassa. Torniolaislähtöinen hyökkääjä on iskenyt pelaamissaan 25:ssa ottelussa kiekon vastustajan maaliin seitsemän kertaa, lisäksi tilillä on yhtä monta maalisyöttöä. Jäähypenkkiä mies on kuluttanut 20 minuutin verran.

Veli-Pekka Nutikka saapui Kajaaniin kesken viime kauden. Mies kantoi ottelukohtaisella sopimuksella linnapaitaa viiden ottelun verran ennen siirtymistään Suomi-sarjaa pelaavan Imatran Ketterän paitaan. Neljän Ketterässä pelaamansa pelin jälkeen Nutikan tie vei loppukaudeksi Kouvolaan KooKoon paitaan. Viime kesänä mies oli suuntaamassa ulkomaille, mutta Kuusamosta tullut tarjous vei miehen Koillismaalle. Nutikka ehti kantaa PaKan Suomi-sarja-joukkueen paitaa vain kahdessa ottelussa (tehot 0+1) ennen kuin mies purki sopimuksen seuran kanssa loukkaantumisten vuoksi.

Tälläkin kaudella Hokin paitaa kantava puolustaja Juha Falin paikkasi viime keväänä linnapaitojen alakerran loukkaantumisia kolmessa joulutauon jälkeisessä ottelussa. Tällä kaudella sotkamolaislähtöiselle Falinille on kertynyt peliaikaa kovassa Hokki-puolustuksessa peliaikaa 11:ssä ottelussa (tehot 0+2). Falin onkin hakenut syksyn aikana peliaikaa sekä viime kauden seuransa Raahe-Kiekon Suomi-sarja-joukkueesta (kaksi ottelua, tehot 0+1) että kasvattajaseuransa Sotkamon Kiekon kakkosdivarijoukkueesta (viisi ottelua, tehot 0+6, kuusi jäähyminuuttia).

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös