VG-62 ja HC Kerava määräävät tahdin

MESTIS / Artikkeli
VG-62 ja HC Kerava ovat ottaneet lohkossa 3 tavoittamattoman karkumatkan kilpailijoihinsa ja piikkipaikka näyttäisi ratkeavan näiden kahden keskinäisissä väännöissä. GrIFK, TuusKi ja FPS puolestaan käyvät jännittävää kamppailua kolmannesta paikasta. Lujalle on tässä vaiheessa tarjolla vain kiusaajan rooli.

1. VG-62 - yli kaikkien odotusten (12 ottelua / 32 pistettä)

Sarjanousija VG-62:n alkukausi on ylittänyt kaikki odotukset. Varovaisen toiveikkaana sarjaan lähtenyt naantalilaisryhmä on voittanut yhtä vaille kaikki pelinsä ja johtaa lohkoa ansaitusti. Ennen kautta tavoitteeksi asetettu paikka lohkon kolmen kärjessä on käytännössä varmistunut jo alkusarjan puolessa välissä.

Valmentaja Janne Laukkanen ei silti paukuttele henkseleitä.

- Pelit ovat olleet tasaisia, vaikka muutama onkin repsahtanut. Lohko on tasaisempi, miltä se näyttää.

Laukkanen on tyytyväinen ennen kaikkea ryhmänsä kokonaisilmeeseen. VG on onnistunut kääntämään tiukat ottelut edukseen, mikä näkyy hyvänä itseluottamuksena ja pelirohkeutena.

- Meidän iso tavoite on ollut lähteä joka peliin hyvin valmistautuneena ja siinä on onnistuttu. Ollaan ajateltu jokaista peliä ikään kuin kärkikamppailuna. Aktiivisesti on lähdetty pelaamaan niin kotona kuin vieraissakin.

Naantalissa ei vielä koeta tarvetta tavoitteiden korjaamiseen, vaikka pelit luistavatkin. Vahva syyskausi antaa kuitenkin hyvän pohjan valmistautua pelaamaan keväällä ylemmän loppusarjan koitoksia.

VG on alkukauden peleissä saanut apua Turusta, sillä TuTon kakkosvahti Kim Törnström on tilkinnyt naantalilaisten maalinsuuta ansiokkaasti. Lainapesti jatkuu joulukuulle saakka, uusia miehiä ei sen jälkeen haeta.

- Ei olla mitenkään aktiivisia oltu sen suhteen, meillä on aika laaja pelaajarinki tällä hetkellä. Kim on pelannut todella hyvin ja ollut meille suuri apu, toteaa Laukkanen.

Kokonaisuutena VG:n vahvuus on ollut tasaisen vahva suoritustaso kaikilla pelin osa-alueilla. Hyvän maalivahtipelin ohella kolmoslohkon pistepörssin seitsemän kärkinimen joukossa on kuusi VG-pelaajaa kokeneen Hannes Kymäläisen johdolla.

- Meidän kaksi ekaa ketjua ovat takoneet pisteitä toiveiden mukaisesti. Maalintekotaitoa on tietyillä miehillä ja he ovat onnistuneet mallikkaasti. Mutta myös puolustuspelaamisessa on menty paljon eteenpäin, siinä oli alkukaudesta paljon vaikeuksia.

Arvio: suoritusvarmuus on sitä luokkaa, että naantalilaiset pysyvät kärkitaistossa loppuun saakka. Kärkikaksikon keskinäiset ottelut ratkaisevat pitkälti lohkovoiton.

2. HC Kerava - tähyää piikkipaikalle (11 / 26)

HC Kerava taistelee tosissaan paikasta varsinaiseen Suomi-Sarjaan. Naantalilaisten imussa joukkue on vakiinnuttanut alkulohkon kakkospaikan. Joukkue on ottanut tasaisesti voittoja kaikilta sarjan joukkueilta varsin suurinumeroisissa otteluissa.

Joukkueen ainoat tappiot ovat alkukierroksella tullut jatkoaikatappio paikalliskilpailija TuusKille sekä katastrofaalinen vierailu Naantaliin, jossa VG-62 pyöritti keravalaisia peräti 13-5. Tosin Naantaliin ei HC Kerava saanut kaikkia pelaajia mukaan koska sekä loukkaantumisten että henkilökohtaisten esteiden takia otteluun lähdettiin selvästi varamiehisenä.

HC Keravan pelaajat ovat tehneet laajalla rintamalla pisteitä. Joukkueen tähdeksi voidaan kuitenkin nimetä Mestiksessäkin mainetta niittänyt Janne Lehtinen, joka on 11 ottelussa tehnyt tehot 13+11=24.

Maalivahtiosastolla Keravalla on ollut ongelmia, kun Sami Heinonen pakkasi tavaransa ja lähti pelaamaan Hollantiin. Joukkueen maalia on vartioinut Janne Sjöberg, Nestori Kaksonen sekä lainavahti HIFK:sta Jani Nieminen. Varsinkin Nieminen on onnistunut pelaamaan todella hyvin Keravan maalilla ja lainapestin jatkuessa ei keravalaisten tarvitse pelätä maalivahtipelinsä puolesta.

Arvio: Kerava taistelee sarjan ykköspaikasta ja tulevat ottelut naantalilaisia vastaan tulevat määräämään sen, kumpi joukkue pääsee jatkoon suoraan ilman ristiinkarsintoja.

3. FPS - omat playoffit jo käynnissä (12 / 15)

Forssan Palloseuralta sarjan alku ei mennyt toivotusti kuuden ensimmäisen ottelun tuodessa vain viisi pistettä. Seuraavista kolmesta pelistä täydet yhdeksänkään pistettä ei ollut kaukana, mutta myös saaduilla seitsemällä joukkue nousi kunnolla mukaan taisteluun jatkopaikoista.

Ennen marraskuun alun kärkijoukkueiden kohtaamisia lohkovoitonkin tavoitteleminen saattoi vielä olla ajatuksissa, mutta selvät tappiot pahasti vajaamiehisellä joukkueella tiesivät kärkiduon menemistä omia menojaan.

FPS:n ennalta selkeään maalivahtitilanteeseen toi muutoksen Tommi Kelan loukkaantuminen, joka on pitänyt hänet sivussa jo monesta ottelusta. Torjuntavastuu on täten ollutkin viime kaudella vain muutaman pelin III-divisioonassa pelanneella 18-vuotiaalla Joonas Laaksosella ja ehtipä myös Petrus Lintonen ensi kertaa maalinsuulle Suomi-sarjassa jo ennen 16-vuotispäiväänsä. Viimeisimmässä voittopelissä puolestaan torjui A-juniorien Joni Weckström

Kapean puolustuskaluston ykkösnimi on ollut odotetusti Asko Rantanen. Kanssapelaajien arvostama taistelija on pelannut suuria minuuttimääriä ja kerännyt pinnan per peli, vaikka paikat eivät tälläkään kertaa ole olleet täysin kunnossa. Alakerran tärkeänä täydennyksenä on nähty myös toistaiseksi yhdessä ottelussa pelannut Jussi Kulmala.

Jarno Kanteluksen ja Tomi Suoniemen löytyminen joukkueen sisäisen pistepörssin kärjestä ei ole suuri yllätys. Uudeksi ratkaisupelaajaksi on noussut USiKista tullut vauhdikas FoPS-kasvatti Hannu-Pekka Leinonen, joka seitsemässä ensimmäisessä pelissään iski yhtä monta maalia. Latvialaisella Raitis Pujatsilla puolestaan on tehopisteiden (2+3=5) osalta vielä parannettavaa.

Arvio: Hyvät mahdollisuudet lohkon kolmospaikalle, mutta ratkaisut tapahtuvat peleissä päävastustajia vastaan. Myös terveystilanteella on suuri vaikutus loppusijoitukseen.

4. GrIFK - kolmas sija kiinnostaa (11 / 14)

GrIFK aloitti sarjan yllättävän hyvin keräämällä täydet pisteet kahdesta ensimmäisestä pelistään. Pistetili kasvoi tasaisesti myös lokakuussa joukkueen pelien mennessä peräti neljästi peräkkäin jatkoajalle. Tasaisia otteluita seuranneet kolme suurinumeroista antoivat jo viitteitä alamäen alkamisesta, mutta voittopisteet Huittisista nostivat Granin taas lohkon kolmanneksi sarjan pyörähdettyä jo yli puolivälinsä.

- Alku meni ehkä liiankin hyvin ja aloimme luulla homman kulkevan vanhaan malliin itsekseen. Viimeisimmät isot tappiot kärkijengejä vastaan olivat surkeita esityksiä, mutta edellisestä voitosta saatiin taas lisää ryhtiä, kertoi päävalmentaja Jomi Santala.

Alkukauden onnistujia pohdittaessa Santala nostaa pari nimeä esiin.

- Mikko Palotie (9+6) on ollut pisteiden valossa tärkeä pelaaja ja pystynyt ratkaisemaan pelejä, kuten TuusKia vastaan. Joni Hietanen (3+4) tekee kentällä kovasti töitä joukkueen eteen ja on saanut pisteitäkin aikaiseksi.

VG-62:n ja HC Keravan romahdukseen ei Santalakaan usko, mutta sen jälkeen riittääkin tavoiteltavaa.

- Kolmannen sijan oikeuttama paikka ristiinkarsintoihin on sekä henkilökohtainen että joukkueen tavoite. Seuraavat pelit FPS:aa ja TuusKia vastaan ovat sijoitusten kannalta tärkeitä.

Arvio: Grani on edelleen haastaja FPS:aan ja TuusKiin nähden, mutta näiden kolmen keskinäiset ottelut ovat olleet niin arvaamattomia, että mitä tahansa voi tapahtua.

5. TuusKi - tiukaksi menee (11 / 12)

TuusKi on pelannut koko alkukauden tasaisia otteluita lohkon jokaista joukkuetta vastaan. Ylivoimainen sarjakärki VG-62 onnistui viime kierroksella kääntämään voiton vasta puolitoista minuuttia ennen summerin soittoa.

TuusKin harmiksi vaan turhan usea ottelu on karannut joukkueen käsistä ja tällä hetkellä lohkon viimeinen paikka ristiinkarsintoihin vaatii jatkossa venymistä.

Tuusulalaisten kokoonpano on pitkälti samanlainen kuin viime kaudella. Joukkueen hyökkääjistä Pekka Kärkkäinen, Samuli Rassa ja Jukka Kallio ovat kaikki tehneet tasatahtiin pisteitä. Muutenkin tehot ovat jakaantuneet suhteellisen tasaisesti koko joukkueen kesken. Varsinaisia tähtiä ei tuusulalaisilla ole, vaan joukkue pelaa kurinalaista kiekkoa.

Maalivahdeista Joonas Lindberg ja Lauri Kokko ovat jakaneet tasaisesti torjuntavastuuta onnistuen kohtuullisesti tuusulalaisten maalilla.

Arvio: Arvio Joukkue taistelee ristiinkarsintapaikasta, mutta todennäköisempää on, että tuusulalaiset aloittavat keväällä pelit karsintalohkossa.

6. LLuja - iloa nuorista, huolia loukkaantumisista (13 / 6)

Lujalle sarjan alku ei suuria luvannut sen oltua vielä kuuden ottelun jälkeenkin nollakerhossa. Neljästä seuraavasta pelistä huittislaiset onnistuivat haalimaan jo kuusi pistettä, joista viisi kerättiin vieraskentiltä.

- Parin voiton lisäksi olemme pelanneet muitakin tiukkoja pelejä, jotka olisi ollut mahdollista kääntää eduksemme. Vastustajien kokemus on kuitenkin hyvästä asenteestamme huolimatta ollut monesti liikaa, totesi joukkueenjohtaja Tapani Kouttinen.

Loukkaantumiset ovat nakertaneet roimasti kapealla materiaalilla operoivan joukkueen iskukykyä. Tapahtumat kotiavauksesta GrIFK:ta vastaan nostavat joukkueen keskuudessa edelleen tunteita pintaan. Siinä pelissä tähtihyökkääjä Janne Mäkelä joutui sairauslomalle reiluksi kuukaudeksi ja Juha Ruohomaakin yhtä pitkäksi aikaa.

Myös mielenkiinnolla odotettu kolmen maalivahdin kilpailu peliajasta on latistunut, kun sekä Sampsa Hirvineva, että Tuomas Kankaanranta ovat olleet sairastuvalla. Torjuntatyöt ovat näin jääneet viime aikoina yksinomaan Jari Vainion harteille.

Kouttisen mukaan niin nuoret kuin kokeneemmatkin pelaajat ovat täyttäneet paikkansa ryhmässä.

- Positiivisimpana seikkana pidän nuorten Niko Peltolan, Ari-Pekka Mäkisen ja Mikael Ruohomaan pelitasoa aikuisten sarjassa. Pistekärjestä taas löytyvät rutinoidummat kärkipelaajamme Kari Kouttinen, Jarkko Ekberg, Esa Väisänen ja Lauri Savijoki, joilta tehoja on odotettukin.

Arvio: Sarjataulukkoa katsomalla käy selväksi, että Lujalle yhdenkin joukkueen ohittaminen seuraavan kuukauden aikana on äärimmäisen vaikeaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle