Venäjällä potentiaalinen maalikuningas – kulta jäänee haaveeksi?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 12 vuotta siitä, kun entisen Neuvostoliiton alueen maajoukkue voitti viimeksi aikuisten arvoturnauksen. Tuon tempun teki IVY Albertvillessä 1992; joko tänä keväänä olisi ympyrän sulkeutumisen aika?

Yksi ympyrä venäläisjoukkueen taustavoimissa sulkeutui viime kesänä, kun neuvostoajan legenda, 76-vuotias valmennusguru Viktor Tihonov otti vastaan Venäjän päävalmentajan tehtävät. Tihonov sai apurikseen aikalaisensa, Suomessakin kovin tutun Vladimir Jurzinovin ja kun kolmanneksi valmennustiimiin liittyi 80-luvun superpuolustaja Aleksei Kasatonov, ei valmennusjohtoa ainakaan kokemuksen puutteesta voi syyttää.

Kokonaan toinen asia onkin sitten se, miten uusi, pääosin ’uuden ajan’ myötä kannuksensa hankkinut pelaajisto suhtautuu nimekkääseen, mutta vanhoillisen mainetta kantavaan valmennukseen. Vuoden aikana pelatuissa euroturnauksissa Venäjän otteet ovat olleet kovin ailahtelevia; MM-kisoissa tähän ei Tihonovin ryhmällä ole varaa, vaan mikäli mielitään palauttaa suuri ja mahtava maa kultakantaan on hereillä oltava turnauksen alusta saakka.

Tutut nimet maalin suulla

Maalivahtipeli on ollut pieni kysymysmerkki aina siitä saakka, kun Vladislav Tretjak jätti maajoukkuetehtävät nuoremmille. Viime vuosina Venäjän maajoukkueen veräjävahtikaarti on vakiintunut muutamaan pelaajaan, jotka ovat jakaneet torjuntavastuun jo kauan. Tänäkin vuonna mukana on tuttu kolmikko – vain yksi pelaaja on vaihtunut viimevuotisesta troikasta. Ykkösvastuun jakanevat Venäjän mestarijoukkue Avangard Omskin maalia kuluneella kaudella vahtinut ”suomentappaja 2002” Maksim Sokolov ja Kari Heikkilän tuleva käskyläinen, Lokomotiv Jaroslavlin Jegor Podomatski.

Kolmantena maalivahtina matkassa on tuoreempi nimi, Sibir Novosibirskin lukko Aleksandr Fomitshjov. Oletettavaa on kuitenkin, että Fomitshjovin rooliksi jäänee lähinnä luukun aukominen muutamissa peleissä; toisaalta Venäjän joukkueen maalivahtiruletti on ollut välillä lähes hannuaravirtamaista, joten saatetaanpa Sibirin vahti nähdä vielä tositoimissakin.

Puolustuksessa kokemusta aiempia vuosia enemmän

Suomessakin huomiota herättänyt paluumuutto Venäjän superliigaan on tällä kertaa poikinut myös nimimiehiä myös maajoukkueeseen. Puolustuspään ehdoton kiekollinen johtohahmo on hienon kauden Avangardin riveissä pelannut Oleg Tverdovski, jonka varmasti moni NHL-joukkuekin ottaisi vielä riveihinsä. Kovuutta ja taitoa ei puutu myöskään toiselta merkittävältä kotiin palanneelta, Lokomotivin Dmitri Jushkevitshilta.
¨
Kun pakkaan lisätään vielä mm. TPS:n ammoinen luottomies Andrei Skopintsev ja nuoret Maksim Kondratjev sekä Buffalo Sabresin Dmitri Kalinin, voidaan olettaa Venäjän puolustuksen olevan laadukkaalla tasolla. Viime vuoden MM-kisoissa Venäjän kokematon puolustuspää maksoi kovia oppirahoja; nyt tilanteen pitäisi olla olennaisesti parempi. Viime vuoden tavoin Kalinin on ainakin tässä vaiheessa ainoa puolustuksen NHL-apu, joten Tihonov luottaa reilusti kotimaan kiekkoilijoihin.

Hyökkäyspäässä taitoa, mutta kuinka käy joukkuepelin?

Viime vuonna MM-kisojen ennalta seuratuimpiin pelaajiin kuulunut Atlanta Thrashersin maalitykki Ilja Kovaltshuk on sitä varmasti myös tänä vuonna. Kovaltshuk pamautti carolinalaisseuran paidassa kuluneella kaudella 41 maalia ja jakoi maalikuninkuuden yhdessä Rick Nashin sekä Jarome Iginlan kanssa. Kovaltshukin ohella suurimmat odotukset venäläishyökkäyksessä kohdistuvat superliigassa loistaneisiin Omskin Maksim Sushinskiin ja Aleksandr Prokopjeviin, unohtamatta mm. Pittsburgh Penguinsin Aleksei Morozovia ja tuttua MM-kisakävijää, Islandersin Aleksei Jashinia. Tulivoimaa venäläishyökkäyksessä riittää, avainkysymys lieneekin viisikkopelin onnistuminen.

Venäjän hyökkäyksessä nähdään myös joukkueen vanhin ja nuorin pelaaja, jotka molemmat ansaitsevat erityishuomion. Joukkueen nestorina häärii 35-vuotias Pietarin SKA:n kapteeni Valeri Zelepukin, jolla on kokemusta maajoukkuepaidasta jo Neuvostoliiton ajoilta. Zelepukin osoitti heikohkosti menestyneessä seurajoukkueessaan hienoa esimerkkiä ja häneltä on lupa odottaa samaa myös maajoukkuepaidassa.

Zelepukinia seuratumpi pelaaja on varmuudella kuitenkin joukkueen kuopus, syksyllä 19 vuotta täyttävä Aleksandr Ovetshkin. Ovetshkinia pidetään pomminvarmana ensi kesän NHL-draftin ykkösvarauksena ja MM-kisat tarjoavat nuorelle hyökkääjälle jälleen yhden näyttöpaikan lisää. Kuluneella kaudella eurokiertueen maajoukkueesta ja Moskovan Dinamosta kokemusta hankkineelta Ovetshkinilta on lupa odottaa myös MM-turnauksessa hienoa pelikäsitystä, mainioita syöttöjä ja tarkkaa laukausta.

Lohkovoitto tavoitteena

Venäjä avaa MM-kisansa otteluilla Tanskaa, Japania ja Ruotsia vastaan. Kaksi ensimmäistä mainituista kaatunevat helposti, mutta Ruotsi-Venäjä on tasainen ottelupari. Mikäli Tihonovin velhoilu onnistuu ja joukkue pystyy toimimaan yhtenäisenä, on taivas rajana venäläisten menestykselle. Realistinen arvio kisasijoituksesta liikkunee kuitenkin jossain sijoilla 3-6.

» Lähetä palautetta toimitukselle