Venäjä otti avausvoiton

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäjä aloitti oman olympiaturnauksensa voitolla Valko-Venäjästä. Avauserän näytöksen jälkeen Venäjän otteet eivät juurikaan vakuuttaneet, mutta taitavat hyökkääjät latoivat kuitenkin lopulta voittoon tarvittavat osumat Valko-Venäjän verkkoon. 6-4 päättyneessä ottelussa molempien joukkueiden maalivahtipeli oli heikkoa.

Venäjä pelasi avausottelunsa varsin odotetulla tavalla. Hyökkäyskuviot olivat parhaimmillaan todella komeata katsottavaa ja kärkkäät vauhtilaiturit pääsivät useisiin läpiajoihin. Tasapainoinen viisikkopeli oli kuitenkin hakusessa ja Valko-Venäjä sai laitettua selvän ennakkosuosikin ajoittain ahtaalle. Toden teolla ei Venäjän voitto kuitenkaan ollut uhattuna, sillä "pikkuveli" jäi jalkoihin aina kun idän jättiläiset lisäsivät kierroksia koneeseensa.

Shabanov imuroi avauserässä

Venäjä aloitti maalinteon heti ottelun toisella peliminuutilla. Sergei Samsonov sai syötön B-pisteiden väliin ja luritti kiekon rystyllä helponnäköisesti Valko-Venäjän maalia vartioineen Sergei Shabanovin jalkojen välistä maalin perukoille.

Valko-Venäjä onnistui tasoittamaan ottelun ajassa 8.20. Hyökkäyspään aloitus jäi tasuriksi, mutta Vasily Pankov sai lopulta tyrkättyä kiekon Oleg Antonenkolle, joka pääsi nokikkain Nikolai Habibulinin kanssa. Antonenko pujotti kumilaatan Habibulinin längistä sisään ja peli oli 1-1.

Avauserä oli kokonaisuudessaan Venäjän yksipuolista näytöstä ja Valko-Venäjän hyökkäykset olivat erittäin harvassa. Venäläistähdet hallitsivat pelitapahtumia leikittelevän kevyesti eikä valkovenäläiset pysyneet huipputaitavien vastustajien harhautuksissa mukana. Maaliraudat pitivät kuitenkin tilanteen pitkään tasoissa. 11 minuutin kohdalla Maxim Afinogenov nosti puolittaisen läpiajonsa päätteeksi kiekon rystyltä yläputkeen ja kolme minuuttia myöhemmin maaliraudat olivat taas kovilla. Venäjä myllytti siirretyn rangaistuksen aikana pitkään kuudella miehellä ja näyttävän pyörityksen aikana Andrei Nikolishin sai varman tekopaikan takanurkalle. Nikolishin jatkoi kiekon kuitenkin tyhjän maalin edessä pystytolppaan ja näin osuma jäi syntymättä.

Erän lopussa Venäjä sai sitten vihdoin myös tulosta aikaiseksi. 2-1 -johtomaali syntyi ylivoimalla. Sergei Shabanov torjui Pavel Buren tiukan kudin pattarillaan, mutta irtokiekko pomppi Alexei Zhamnoville, joka ensin kuoletti pelivälineen taitavasti ja nosti sen jälkeen limpun maalin kattoon.

Erän viimeisellä minuutilla Shabanov lahjoitti Venäjälle vielä yhden osuman. Ilya Kovalchuk lähetti kiekon lähes nollakulmasta maalille ja Shabanov imuroi pelivälineen suojiensa välistä verkkoon. Epävarmasti pelannut Shabanov vaihdettiinkin erätauolla pois maalin suulta. Avauserän pelitapahtumia suvereenisti hallinnut Venäjä vei erän nimiinsä maalein 3-1.

Habibulin tasoittelee puntteja

Valko-Venäjä pääsi peliin mukaan toisessa erässä. Erän alussa peli oli avointa ja hyökkäykset aaltoilivat päästä päähän. Venäjä onnistui joukkueista ensimmäisenä maalinteossa kiitos Alexei Jashinin yksilösuorituksen. Jashin peippaili itsensä B-pisteen kaarelle ja laukoi kiekon ranteella tarkasti etunurkkaan.

4-1 johtoasema tuuditti venäläiset helppoon voittoon ja jatkossa Valko-Venäjä hallitsi selvästi toista erää. Myös Venäjän maalivahti Nikolai Habibulin teki oman osansa ottelun tasoittelemisessa.
Ajassa 25.16 Habibulin yllätettiin ylivoimalla Oleg Khmylin toimesta. Khmylin lämäri lähti lerppuna kohti Venäjän maalia ja vaikkei matkalla minkäänlaista maskia ollutkaan, painui kiekko Habibulinin selän taakse.

Heti seuraavassa vaihdossa Pavel Bure pääsi läpiajoon, muttei onnistunut yllättämään Valko-Venäjän maalin suulle vaihdettua Andrei Meziniä. Bure yritti laittaa kiekkoa Mezinin längistä sisään, mutta tämän patjat pysyivät yhdessä.

Venäjän seisoskellessa Valko-Venäjä painoi erän edetessä pelin yhä vahvemmin hyökkäyspäähän. Erän toinen ylivoimamaali toi valkovenäläiset jo maalin päähän. Tälläkin kertaa Habibulin sai ottaa maalista ison osan omalle kontolleen. Aleksei Kalyuzhhny pääsi tosin myös kävelemään turhan helposti venäläispakkien välistä vetopaikkaan. Löysähkö rannelaukaus livahti Habibulinin längistä maalin perukoille ja näin Venäjä johti enää 4-3.

Valko-Venäjä pelasi väkevästi erän loppuun saakka. Venäjä oli pienessä hädässä, mutta selvisi kuitenkin johtoasemassa erätauolle. Lähimpänä tasoitusmaalia oli Oleg Antonenko, joka vei Venäjän puolustajan kahville ja pääsi yrittämään viimeistelyä lähietäisyydeltä. Tällä kertaa Habibulin kesti kuitenkin maalinsa suulla.

Venäjä ratkaisee ottelun kolmannen erän alussa

Kolmanteen erään Venäjä ryhdistäytyi taas sen verran, että Valko-Venäjä tippui kyydistä. Erän alkuun ladotut kaksi nopeaa osumaa ratkaisivat ottelun venäläisille. 5-3 -johto-osumasta vastasi Boris Mironov. Andrei Mezin torjui Maxim Afinogenovin tuikkauksen polkkeellaan, mutta reboundin Mironov tykitti voimalla etunurkasta sisään.

Jatkoa seurasi reilut puolitoista minuuttia myöhemmin. Afinogenovin lätty putosi Sergei Fedorovin lapaan ja tämä napautti kiekon komealla rannelaukauksella aivan maalin ylänurkkaan.

Tämän jälkeen Venäjällä ei enää suurta hätää ollut, vaan avausvoitto varmistui kohtuullisen varmaan tapaan. Valko-Venäjä pääsi tosin vielä kaventamaan ottelun loppunumerot 6-4:ään. Ruslan Salein löysä heitto maalille ohjautui hieman matkalla ja painui jälleen helponnäköisesti Nikolai Habibulinin patjan alta verkkoon. Venäjälle kuitenkin ottelusta 6-4 voiton myötä kaksi sarjapistettä plakkariin.

Venäjän parannettava jatkossa

Ensimmäinen erä oli vakuuttavaa peliä Venäjältä, mutta toisen erän lepsuilu oli kostautua. Huipputaitavat yksilöt olivat kuitenkin lopulta liian kärkkäitä pideltäviä valkovenäläisille. Venäjän joukkuepelin on joka tapauksessa parannuttava, kun vastaan asettuu huippujoukkueita.

Venäjän joukkueesta erottuivat ennen kaikkea kärkkäät ja supervaaralliset laiturit Ilya Kovalchuk ja Maxim Afinogenov. Senttereistä Alexei Jashin ja Sergei Fedorov pelasivat vahvasti. Suurin huoleenaihe oli selvän ykkösmaalivahdin Nikolai Habibulinin epävarmat otteet.
Valko-Venäjän joukkueesta erottui edukseen Oleg Antonenko.

Molemmat joukkueet ovat uudestaan tulessa jo huomenna. Venäjä ottaa mittaa isäntämaa USA:sta ja Valko-Venäjä kohtaa puolestaan Suomen.