Venäjä hakemaan kirkkainta mitalia muuttuneella joukkueella

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime vuoden kisoissa pelannut Aleksandr Polunin palaa Venäjän joukkueeseen.
Kuutena vuonna peräkkäin mitaleille päässyt Venäjä lähtee uuteen turnaukseen tasaisella joukkueella.

Helsingin kisoissa viime vuonna hopealle sijoittunut Venäjä saa tänäkin vuonna jalkeille vahvan joukkueen. Vaihtuvuutta on, sillä viime vuoden turnauksesta on tämänhetkisessä leiriryhmässä neljä pelaajaa. Ilja Samsonovin johtama maalivahtiosasto ja puolustus ovat hyvin kilpailukykyiset. Hyökkäyksessä ei ole tällä kertaa aivan yhtä paljon laajuutta kuin muutamina viime vuosina, mutta kärki on silti varsin hyvä ja perinteiseen tapaan taitoa on mukavasti. 

Päävalmentajana jatkaa 60-vuotias Valeri Bragin, joka luotsasi maansa kultaan vuoden 2011 turnauksessa Yhdysvalloissa. Venäjän kanssa samassa lohkossa ovat Kanada, Latvia, Slovakia ja USA. 

Sergachev puolustuksen kulmakivi

Viime kisoissa Venäjän puolustuksessa oli selkeä johtohahmo, kahdeksan pistettä iskenyt Ivan Provorov. Provorov on esiintynyt tällä kaudella hienosti Philadelphia Flyersin puolustuksessa eikä vahvista Venäjää turnauksessa.

Tänä vuonna Mihail Sergatšjovista odotetaan joukkueen ykköspakkia. Montreal Canadiensin viime kesän ykkösvaraus pääsi pelaamaan kolmessa NHL-ottelussa ennen kuin Canadiens lähetti hänet takaisin kehittymään OHL:n Windsor Spitfiresin riveihin.

Sergachev on kokonaisvaltainen puolustaja, joka liikkuu loistavasti ja joka osoittaa korkean luokan taitoa kiekon ylöstuonnissa. Hänen laukauksensa, erityisesti lämäri, on erittäin painava ja vaarallinen ase ylivoimalla. Sergachev hyödyntää ulottuvuuttaan hyvin omalla alueella ja pelaa fyysisesti voittaen paljon kaksinkamppailuja. Sergacheville on luvassa runsaasti vastuuta turnauksessa, niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissa.

Venäjän puolustus ei ole välttämättä kärkeen povatuista joukkueista kaikista nimekkäin, mutta laatua löytyy myös Sergachevin jälkeen. SKA Pietarin Jegor Rykov on luotettava ja tasaisen hyvä kaikilla pelin osa-alueilla. Rykov antaa terävän ensimmäisen syötön, lukee peliä hyvin ja pärjää mainiosti kaksinkamppailuissa, minkä hän osoitti jo Helsingin kisoissa.

WHL:ssä 32 pistettä 28 ottelussa tällä kaudella tehnyt 193-senttinen ja 88-kiloinen Sergei Zborovski osallistuu aktiivisesti hyökkäyspeliin ja osaa puolustaa tehokkaasti. Kesällä New York Rangersin kanssa tulokassopimuksen tehnyt puolustaja on pidemmän tähtäimen projekti, jolla on kehitettävää erityisesti luistelussaan.

Venäjän ykkösmaalivahtina on hyvin todennäköisesti Ilja Samsonov, joka pelasi viime turnauksessa kahdessa ottelussa pysäyttäen USA:n välierissä. KHL:n Metallurg Magnitogorkissa hyvin torjunut Samsonov on isokokoinen, atleettinen maalivahti, jolla on nopeat reaktiot. Hänellä on kaikki edellytykset olla turnauksessa pelipaikkansa parhaita, ellei paras.

Ilja Samsonov on Washington Capitalsin yksi kärkilupauksista.

Kaprizov ja Polunin hyökkäyksen tulosyksikössä

Aleksandr Polunin on sähäkkä, taitava laitahyökkääjä, joka on tehnyt hyvää jälkeä KHL:ssä Lokomotiv Jaroslavlissa. Polunin teki viime nuorten MM-kisoissa kolme maalia. Hänen odotetaan pelaavan ykkösketjussa sentteri Mihail Vorobjovin ja laituri Kirill Kaprizovin kanssa, jotka molemmat pelaavat KHL:n Salavat Julajev Ufan paidassa. 

Kaprizov on yksi koko kisojen nimekkäimpiä hyökkääjiä. Minnesota Wildin vuoden 2015 viidennen kierroksen varaus on ollut liekeissä tehden 15 maalia ja 30 pistettä KHL:ssä tällä kaudella. Kaprizovilla on pehmeät kädet, loistavat vaistot hyökkäysalueella ja hän on mainio maalintekijä. Hänen vastuunsa lisääntyy huomattavasti verrattuna edelliseen turnaukseen, jolloin hän pelasi kolmosketjussa.

Kärkiketjuihin ovat tyrkyllä myös OHL:ssä kiekkoilevat huipputaitavat laiturit Nikita Korostelev ja Artur Tjanulin. Korostelev on luova ja varustettu tarkalla, nopealla laukauksella, kun taas Tyanulin on yksi OHL:n parhaita pelintekijöitä. Kaksikko on muodostanut Venäjän harjoituksissa yhden ketjun keskushyökkääjä Jakov Treninin kanssa. QMJHL:ssä pelaava 188-senttinen ja 93-kiloinen Trenin on taitava syöttelijä, joka näkee kentän hyvin.

Kannattaa seurata myös 18-vuotiasta German Rubtsovia, jonka Philadelphia Flyers poimi viime kesänä NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella. Rubtsovin pelinlukeminen, hyökkäystaidot ja monipuolisuus tekevät hänestä yhden ikäluokkansa kärkipelaajista koko maailmassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle