Varjoista parrasvaloihin − pudotuspeleissä duunarit nousevat arvoonsa

LIIGA / Artikkeli
Matti Kuparinen näytti mallia jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Suuremmat uroteot odottavat.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Pudotuspelikevät ja nelosketjun pelaajien esiinmarssi on noussut jo myytiksi Liigaa seuraavien piireissä. Jatkoaika esittelee jokaisesta joukkueesta pelaajan, jolla on potentiaalia nousta kirkkaimpien tähtien varjosta ratkaisijaksi.

Miska Humaloja, Kärpät

Sami Halonen: Vuosi sitten Kärpät pelasi kaksi pudotuspeliottelua, joissa joukkue teki HIFK:ta vastaan yhteensä kuusi maalia. Miska Humaloja teki noissa peleissä tehopisteet 3+1 ollen pudotuspeleissä oululaisjoukkueen ylivoimaisesti paras pelaaja.

Jo ennen liigakauden alkua Humalojalla kulki vahvasti. Kovaa ruotsalaisseuraa Skellefteåta vastaan Humaloja teki maalin. Paria päivää aiemmin Luulajaa vastaan tehot olivat hurjat 3+1. Liigassakin tehoja syntyi syyskuun kymmenessä pelissä lupaavasti 4+3.

Sittemmin Humaloja on vaipunut varsin näkymättömäksi. Syyskauteen mahtui jopa 17 ottelun täysin pisteetön putki. Nelosketjussa Jari Sailion ja Sami Anttilan keskushyökkääjänä rouhiva Humaloja ei kaihda koviakaan otteita, joten pudotuspeleissä Humalojalta voi odottaa pisteiden lisäksi tunteita herättävää pelaamista.

Ilkka Pikkarainen, TPS

Joni Tuominen: Sonkajärven sonni tulee takuulla täynnä nälkää tämän kauden pudotuspeleihin. Viime kaudella Pikkarainen pelasi erinomaista runkosarjaa, kunnes helmikuussa Vaasassa pelatussa ottelussa luistin osui railoon ja tämän seurauksena jalka vääntyi. Pikkaraisen kausi päättyi ennen aikojaan, ja monen TPS:n kannattajan mielestä turkulaisten yksi tärkeimmistä pudotuspelipelaajista putosi pois liian aikaisin.

Tällä kaudella Pikkaraisen lento ei ole ollut viime kauden vertaista. Alkukaudella pitkän loukkaantumisen jälkeen luistin ei liikkunut tarpeeksi liukkaasti, mutta loppukautta kohden Pikkaraisen meno on näyttänyt paremmalta.

TPS:n laajentunut materiaali turvaa sen, että ketään pelaajaa ei tarvitse peluuttaa puhki. Pikkaraisen kaltainen pisteiden tekoon kykenevä hämmentäjä on oikein peluutettuna todellinen täsmäase TPS:lle.

Matti Järvinen, Tappara

Juha Oinonen: Matti Jarvinen siiirtyi täksi kaudeksi Tapparaan, ja odotusarvot olivat korkealla, kun ykkössentteri Jani Lajunen oli vaihtanut maisemaa. Järvisen runkosarjatehot 7+16 olivat kuitenkin uran heikoimmat. Huomio on silti syytä kiinnittää siihen, että seitsemästä maalista kolme oli ottelun voittomaaleja. Tämä saavutus on nimenomaan pudotuspelejä ajatellen kullanarvoista. Pelaajat, jotka ratkaisevat voittoja, ovat saman tien joukkueen tärkeimpiä pelaajia.

Pudotuspelejä Järvinen on toistaiseksi pelannut vain Bluesissa ja SaiPassa, ja molemmissa joukkueissa taival on päättynyt ensimmäiseen kierrokseen. Järvisestä ei Tappara-kauden aikana juuri ole positiivisia juttuja kirjoitettu, ja nyt on paikka nostaa isokokoinen sentteri valokeilaan.

Kokonaispisteissä Järvinen on pelannut Tapparassa uransa heikoimman kauden, mutta kun kauden seitsemän maalia puretaan atomeiksi, nähdään Järvisen todellinen ratkaisupotentiaali. Seitsemästä maalista kolme maalia olivat ylivoima- ja voittomaaleja. Trendi on ollut vastaava myös SaiPassa.

Nyt Järvisellä on rinnallaan Kristian Kuusela ja Tomas Zaborsky, jotka ovat molemmat kokeneita pudotuspelipelaajia. Sekä Zaborsky että Kuusela ovat voittaneet suomenmestaruuden ja pelanneet todella tehokkaasti keväisin. Tässä seurassa Järvisen pitäisi olla helppo nostaa profiiliaan pudotuspeleihin.

Matti Järvisen runkosarja ei ollut täysosuma. Pudotuspeleissä on varaa parantaa.
Kuva © Saana Hakala

Ossi Louhivaara, JYP

Valtteri Tahkola: JYPin kevään "musta hevonen" on laitahyökkääjä Louhivaara. Joukkueen varakapteeni oli loukkaantumisten takia sivussa puolet kaudesta, mutta kaiken pitäisi pudotuspelien alkaessa olla kunnossa.

Louhivaaran tehot ovat tippuneet parhaista vuosista selvästi, osin rikkonaisten kausien takia, mutta pudotuspeleissä joukkueen "ykkösraatajan" voi jälleen odottaa nousevan kovaan arvoon.

Hyvänä alivoimapelaajana ja vahvana kahden suunnan hyökkääjänä tunnettu Louhivaara on osoittanut jo aiempina vuosina pystyvänsä nostamaan tasoaan kevään tullessa. Vaikka tehoja ei tulisi niinkään paljoa, Louhivaara on varmasti vakiosentterinsä Juha-Pekka Hytösen kanssa isossa roolissa pimentämässä vastustajien kärkiketjuja.

Lennart Petrell, HIFK

Sami Iilomo: Petrellillä on kaikki mitä hyvältä pudotuspelipelaajalta vaaditaan. Hän on isokokoinen, röyhkeä ja pelirohkea. Pelikäsitys kiekollisena ei ole erityisellä tasolla, mutta taskussa on erilaisia aseita. Petrell on myyttisten pienten marginaalien pelaaja, joka pystyy sytyttämään omiaan taklauksilla ja karkaamaan alivoimalla maalintekoon.

Petrell on nähnyt myös menestyksen, sen tuomat vaatimukset ja velvollisuudet. Runkosarjassa Petrell johti parhaimmillaan joukkojaan edestä, mutta pudotuspeleissä on hyvin odotettavissa, että kapteeni löytää tekemiseensä vielä yhden vaihteen. 

Sami Mutanen, KalPa

Jaakko Gummerus: Alempien ketjujen luottomies "Kaivuri" Mutanen ei paistattele kauden mittaan kirkkaimmissa otsikoissa, mutta tekee oman osansa pyyteettömästi ja täysillä. Kuluneen runkosarjan kokenut hyökkääjä pelasi noin 11 minuuttia ottelua kohden. Rooli ei ole suurimmasta päästä, mutta varsinkin kevään tullen Mutasen tekeminen on joukkueelle tärkeää.

Voimahyökkääjä ei pelkää raastaa ja laittaa kroppaansa likoon laitakamppailuissa ja maalinedustalla. Tällaista pelaajaa tarvitaan pudotuspeleissä.

KalPan joukkueessa ei viime kevään hopeamitalistien lisäksi ole monia menestyjiä. Mutanen tietää, mitä mestaruuden voittaminen vaatii, sillä hänellä on Liiga-mestaruus Ässistä keväältä 2013.

Valtteri Virkkunen, SaiPa

Joona Klemi: Nopeilla jaloilla varustettu työmyyrä ja alivoiman erikoisosaaja ei tehnyt runkosarjassa maaliakaan, joten pudotuspelit antavat hyvän mahdollisuuden uuteen alkuun. Väläytteli jo Pelicans-sarjassa, vaikkei tehoja vielä syntynytkään.

Virkkunen on myös SaiPan joukkueeseen varsin kokenut kevään pelaaja. Hän on pelannut urallaan 40 pudotuspeliottelua tehoin 3+3. Näistä neljä pistettä on kuitenkin syntynyt SaiPan paidassa pelatuissa 16 ratkaisupelissä.

Matti Kuparinen, Ässät

Esko Kallioniemi: Ässäjoukkueen kokeneimpiin pelaajiin kuuluva Matti Kuparinen on kevään pelaaja. Runkosarjatehot 5+16 olivat toki hänen liigauransa parhaat kuuteen kauteen, mutta pudotuspelisarja Lukkoa vastaan nosti ässäkapteenin osakkeita myös tehojen osalta. Patapaitojen viidestä maalista Kuparinen oli mukana kolmessa, sisältäen jälkimmäisen pelin jatkoaikamaalin.

Porilaishyökkääjällä on merkitystä myös ketjukavereilleen. Antoine Laganière ja Sakari Salminen ovat kilvan kehuneet, kuinka Kuparisen puolustuspelaaminen sallii heille vapauksia hyökkäyssuuntaan. Aloitusympyrässä ässäsentteri ei ole sarjan paras, mutta joukkueessaan hän on senkin osa-alueen luottosotureita.

» Lähetä palautetta toimitukselle