Varaustilaisuuden suomalaiset: Heiskanen kolmen kärkeen, avauskierrokselle tarjolla osaamista Pohjois-Amerikasta

NHL / Artikkeli
Varataanko Heiskanen puolustajista korkeimmalla?
NHL:n vuotuinen varaustilaisuus nostaa taas isoille estradeille joukon suomalaisia kiekkolupauksia. Aivan kärkisijoille povataan suomalaisedustusta, mutta myös kärjen takana nähtäneen runsaasti sinivalkoista väriä.

HIFK:n Miro Heiskanen saatetaan varata jopa kärkikolmikossa tämän kesän varaustilaisuudessa, mutta muitakin suomalaisnimiä on tarjolla jo ensimmäiselle kierrokselle. Jatkoaika luo katsauksen varaustilaisuuden suomalaistarjontaan.

Korkeimmalle suomalaisista on viimeisissä arvioissa rankattu Heiskanen. 17-vuotias puolustaja ilahdutti kypsillä otteillaan menneellä liigakaudella helsinkiläisten takalinjoilla ja on nostanut osakkeitaan pitkin kevättä. Puolustaja oli pikkuleijonien parhaimmistoa myös kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Arvio suomalaisten varauskierroksista
PP ENNUSTE
Miro Heiskanen HIFK P TOP 5
Juuso Välimäki Tri-City Americans, WHL P 1. kierros
Eeli Tolvanen Sioux City Musketeers, USHL LH 1. kierros
Kristian Vesalainen Frölunda/HPK LH 1. kierros
Urho Vaakanainen JYP P 1.-2. kierros
Henri Jokiharju Portland Winterhawks, WHL P 1.-2. kierros
Ukko-Pekka Luukkonen HPK MV 2.-3. kierros
Joni Ikonen Frölunda, SHL KH 2.-3. kierros
Aleksi Heponiemi Swift Current Broncos, WHL KH 2.-3. kierros
Robin Salo Sport P 2.-3. kierros
Eetu Luostarinen KalPa KH 3.-5. kierros

Heiskanen kilvoittelee ensimmäisenä varattavan puolustajan paikasta ja saattaa nousta juhannuksena lavalle Chicagossa koko varaustilaisuuden kolmen ensimmäisen pelaajan joukossa.

Heiskanen johtaa siis nuorten suomalaisten joukkoa kohti NHL-varauksia, mutta ensimmäiselle kierrokselle on tarjolla muutenkin sinivalkoista väriä.

Välimäestä Laineen ja Armian joukkuetoveri?

Avauskierroksen keskivaiheille povataan oikeaa suomalaisryntäystä, sillä niin Juuso Välimäkeä, Eeli Tolvasta kuin Kristian Vesalaistakin on ennakoitu sijoille 13-20.

WHL-liigan Tri-City Americansissa menneen kauden pelanneen Välimäen nimi saattaakin esiintyä lähivuosina tuttujen pelaajien joukossa, sillä Patrik Laineen ja Joel Armian edustaman Winnipeg Jetsin on huhuttu olevan kiinnostunut vasemmalta ampuvasta Ilves-kasvatista.

Hän pelasi toisen kautensa Americansin joukkueessa. Vahvan kahden suunnan pelinsä lisäksi Välimäki oli joukkueensa tehokkain puolustaja ja tuplasi pistesaldonsa edelliseen kauteen verrattuna: 60 otteluun syntyi 61 tehopistettä.

Pienikokoinen maalintekijä Tolvanen pelasi toisen kautensa Yhdysvaltain USHL-junioriliigassa pelaavassa Sioux City Musketeersissa. Espoon Bluesin kasvatti oli joukkueensa paras pistemies ja johdatti musketöörit aina liigan loppuotteluihin saakka.

Tolvasen kanssa samoista sijoista Chicagon varaustilaisuudessa kilvoittelee Kristian Vesalainen. Isokokoinen HIFK-kasvatti aloitti kautensa Ruotsin SHL-liigan Frölunda Indiansissa, mutta pelasi myöhemmin myös lainalla HPK:n riveissä kotoisessa Liigassa.

Loppukeväästä nuori mies säväytti Heiskasen ohella alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Suomen joukkueen hopeaan päättyneen turnauksen pistepörssin voittanut Vesalainen takoi seitsemään otteluun 13 tehopistettä ja valittiin turnauksen päätteeksi kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kolmaskin suomalaispuolustaja saattaa kuulla nimensä huudettavan varaustilaisuuden ensimmäisenä päivänä. Joensuun Jokipojissa kiekko-oppinsa saanut ja ensi kaudeksi JYPistä SaiPaan siirtyvä Urho Vaakanainen on ollut ikäluokkansa eliittiä jo hyvän tovin.

Sulavasti liikkuva ja hyvin kiekkoa liikuttava Vaakanainen sai kuluneella kaudella JYPissä säännöllisesti vastuuta keskisuomalaisten takalinjoilla.

Ikonen ja Luostarinen nosteessa

Henri Jokiharju pelasi mainion tulokaskauden WHL:n Portland Winterhawksin riveissä. Tapparan riveistä viime syksynä Pohjois-Amerikkaan siirtynyt toisen polven jääkiekkoilija sai vähitellen lisää vastuuta ja oli lopulta joukkueensa takalinjojen ehdottomia avainpelaajia. Hän esiintyi myös Kanadan junioriliigojen perinteisessä tähdistöottelussa.

Ikäluokkansa suomalaiskärkimaalivahti Ukko-Pekka Luukkonen pelasi kuluneen kauden HPK:n A-nuorissa ja oli alle 18-vuotiaiden MM-hopeajoukkueen ykkösmaalivahti.

Espoolaisen kiekkokoulun kasvatti Joni Ikonen pelasi toisen kautensa göteborgilaisen suurseura Frölunda Indiansin junioriorganisaatiossa, mutta pääsi pelaamaan kymmenkunta ottelua myös organisaation SHL-ryhmässä. Taitava, mutta pienehkö keskushyökkääjä on noussut arvioissa varaustilaisuuden alla ja voi olla Eetu Luostarisen ohella tilaisuuden suomalaisyllättäjiä.

Toinen hienon tulokaskauden WHL:ssä pelannut suomalainen on Aleksi Heponiemi. Pienikokoinen Ilves-kasvatti takoi peräti 86 tehopistettä 72 otteluun Swift Current Broncosin riveissä ja palkittiin konferenssin vuoden tulokkaana.

Robin Salo pelasi ensimmäisen kokonaisen liigakautensa Vaasan Sportin riveissä. Hän oli vaasalaisten tehokkaimpia puolustajia ja koko liigan tehokkain tulokaspakki.

KalPan Luostarinen nosti omia osakkeitaan positiivisen kevätkauden aikana. Kookas keskushyökkääjä sai hyvin vastuuta kuopiolaisten pitkässä pudotuspelikeväässä. Hän ei ollut mukanan alkukauden varausspekulaatioissa, mutta h-hetken lähestyessä miehen nimi on alkanut esiintyä keskusteluissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle