Varaustilaisuuden kärki on kahden kauppaa

NHL / Artikkeli
Kärkeen povattu kaksikko saapuu varaustilaisuuteen erilaisista lähtökohdista.
Kuva © Getty Images

Kiekkokansa ympäri maailman kokoontuu juhannuksena jännittämään NHL:n vuotuista varaustilaisuutta. Suomalaispelaajia on tänäkin vuonna tarjolla kärkisijoille saakka puolustaja Miro Heiskasen johdolla, vaikka kesän 2017 ykkösvaraus näyttääkin olevan Kanadan juniorikaukaloiden hyökkääjätähti.

Pitkään varattavien pelaajien listojen kärkisijaa hallinnut Nolan Patrick ei juuri varaustilaisuuden alla olekaan enää itsestään selvä ykkösvaraus.

Loukkaantumiset kriittisillä hetkillä ovat kääntäneet WHL-liigan Brandon Wheat Kingsiä edustaneen kanadalaiskeskushyökkääjän kurssin laskuun, tai pikemminkin ykköshaastaja on kirinyt takaa rinnalle – ja jopa ohi.

Hischier takamatkalta rinnalle

Sveitsiläinen Nico Hischier on noussut kohinalla arvioissa mahtavasti sujuneen kauden aikana. Viime syksynä kotoisesta Bernistä itäisen Kanadan Halifaxiin siirtynyt loistava luistelija pelasi QMJHL-liigan Halifax Mooseheadsin riveissä 57 ottelua, joissa kokosi 86 tehopistettä. Suomalaishyökkääjä Otto Sompin joukkuekaveri oli liigan tehokkain tulokas ja palkittiin vuoden parhaana ensimmäisen kauden pelaajana.

Vahvat otteet jatkuivat kauden mittaan vielä maajoukkuepaita päälläkin, kun sekä alle 20-vuotiaiden että alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa syntyi tehoja yli piste per peli –tahdilla. Näytöt oli annettu.

Patrickin kausi sen sijaan jäi rikkonaiseksi. Hän pystyi pelaamaan vain 33 WHL:n runkosarjaottelussa, joissa teki 46 tehopistettä. Edellisen kauden mahtavat 102 tehopistettä runkosarjassa ja 30 pudotuspeleissä olivat enää lämmin muisto.

Winnipegiläissyntyisen hyökkääjän kannalta valitettavinta oli poissaolo vuodenvaihteen nuorten MM-kilpailuista. Kenties kauden paras näytönpaikka jäi käyttämättä, kun loukkaantuminen pakotti vetäytymään edustustehtävästä ja seuraamaan kisoja kotisohvalta.

Kilpajuoksu kohti ykkösvarausta on käynyt silti kuumana aina kalkkiviivoille saakka, vaikka Patrickin etumatka onkin syöty.

Sotkeeko Golden Knights pakkaa?

Pelaajatarkkailutoimistojen viimeisimmissä arvioissa nuoret miehet ovat varsin tasaväkisiä – kumpikin hyökkääjälupaus on saanut kannatusta juhannuksena Chicagossa ensimmäisenä esiintymislavalle kutsuttavaksi nimeksi.

Merkittävää eroa pelaajien välillä ei siis vaikuta olevan eikä ykkösvaraus ole viime vuosien tapaan etukäteen kristallinkirkas. Näin ollen iso rooli lankeaakin kärkivarauksia toistaiseksi hallussaan pitäville NHL-organisaatioille.

New Jersey Devils pääsee varaamaan ensimmäisenä, Philadelphia Flyers toisena. Flyersin on huhuttu olevan Devilsiä halukkaampi kauppaamaan kärkivuoroaan, mikä osaltaan sotkee pakkaa entisestään.

Ainakin Vegas Golden Knightsin on ajateltu olevan kiinnostunut kohottamaan asemiaan ensimmäisen kierroksen kuudennelta sijalta ylöspäin. GM George McPhee osoitti jo laajennusvaraustilaisuuden yhteydessä olevansa valmis kaupankäyntiin.

Devilsin on ajateltu kallistuvan valinnassaan sveitsiläisen puoleen, sillä organisaatiolla on jo riveissään kasvamassa Pavel Zachan kaltainen potentiaalinen tähtisentteri, jonka rinnalle laitahyökkääjä Hischier voisi sopia mainiosti.

Sen sijaan esimerkiksi uunituoreen NHL-organisaatio Golden Knightsin voisi hyvinkin kuvitella havittelevan joukkoihinsa tulevaisuuden kasvoja: nuorta, valovoimaista, pohjoisamerikkalaista keskushyökkääjää. 

» Lähetä palautetta toimitukselle