Vancouver Canucksin varaukset NHL Entry Draftissa 2001

NHL / Artikkeli
Canucks täydensi Bure - Mogilny -ketjunsa varaamalla kolmannella kierroksella Fedorovin. Mutta keitä muita on uusien Canucks -pelaajien listalla?

Vancouver Canucksin varaustilaisuus

Alkuasetelma

Vancouverin managerin Brian Burken rooli tämän vuoden varaustilaisuudessa oli hieman tavallista hiljaisempi. Burkella on ollut tapana tehdä jonkinlaisia siirtoja varaustilaisuuden yhteydessä, mutta nyt näitä ei nähty ensimmäistäkään. Keskusteluja "korttipelistä" käytiin Detroitin, Nashvillen, Islandersin ja Edmontonin kanssa, mutta minkäänlaisia tuloksia ne eivät tuottaneet.

Ennen varaustilaisuutta Canucksin huhuttiin olevan kiinnostunut sekä Pascal LeClairesta, että Dan Blackburnista - molemmista tämän draftin "kuumista" maalivahdeista - samoin kuin Buffalon vielä vapaana olevasta keskushyökkääjästä Mike Pecasta. Näiltä huhuilta katkesivat kuitenkin siivet viimeistään päivää ennen varaustilaisuutta Burken kerrottua julkisuuteen, että jos Canucks jostain syystä vaihtaisi itselleen korkemman varausvuoron, joukkue ei ottaisi kumpaakaan maalivahtia, eikä tulisi tekemään muitakaan suuria kauppoja.

"Olen tyytyväinen joukkueen nykytilaan. Miksi vaihtaisin pois jotain arvokasta ja rikkoisin joukkueen pitkään rakennetun yhteishengen? Mitä tulee Pecaan, Yashiniin tai Lindrosiin, kaikki ovat loistavia pelaajia, mutta joutuisimme antamaan pois joukkueemme tähtipelaajia, emmekä halua tehdä sitä. Jos siis olisin vedonlyöjä, panisin kaikki panokset sen puolesta, ettemme vaihda pois mitään arvokasta."

Burke oli sanojensa mittainen myös varaustilaisuudessa.

Varausten esittely

Canucksien tapana on jo pitkään ollut varata pelaajia "best player available" -menetelmällä - eli ottaa paras saatavilla oleva pelaaja. Pelipaikalla ei ole merkitystä, ei myöskään sillä, montako pelaajaa joukkue varaa yhden varaustilaisuuden yhteydessä tietylle paikalle.
Näin kävi myös tänä vuonna; ei merkinnyt mitään, että viime kauden seitsemästä varauksesta peräti kuusi oli keskushyökkääjiä ja joukkueella on jo NHL:ssä ja farmissa monta nuorta lupaavaa keskushyökkääjää. Tämän vuoden "keskushyökkääjäsaldoksi" saatiin lopulta neljä pelaajaa - kuudesta varauksesta... Mutta miten draft eteni?

Kun ensimmäinen kierros oli päässyt niin pitkälle, että viimein tuli Canucksin vuoro numerolla 16, oli vapaana ehkä hieman yllättäenkin R.J Umberger, Ohio Statesin keskushyökkääjä, jonka rankkaus monissa ennakkodrafteissa oli 10 - 12:n paikkeilla. Canucksit olivat rankanneet Umbergerin 10:n joukkoon, joten Burke joukkoineen oli tietysti mielissään siitä, ettei Umberger ollut kelvannut kenellekään muulle...

R.J. (Ron Junior) Umberger; C, 188cm, 92kg

Pelaajakuvaus

Suuri keskushyökkääjä, jolla on taitoa. Umberger on hyvä kahdensuunnan keskushyökkääjä. Hän on isokokoinen, fyysinen pakkaus, joka omaa hyvän rannelaukauksen ja on erittäin vahva aloittaja. Hän viihtyy kovissa tilanteissa (esim. maalinedusta, kulmat). Umbergerilta löytyy myös johtajuutta, vaikka hän ei ole mikään "äänessä koko ajan pelaaja".

Umbergerin heikkoutena pidetään vielä tällä hetkellä hänen kokonsa ja taitonsa yhdistämistä pelin jokaisessa tilanteessa. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa, että hänen koordinaationsa ei ole vielä kehittynyt täysin huippuunsa.

Kotoisin Pittsburghista

Umberger on joka tapauksessa lahjakkain koskaan Pittsburghin alueelta lähtöisin oleva jääkiekkoilija. Vaikka Pittsburghiin on tullut kaksi Stanley Cupia ja organisaatiolla on jo 34:n vuoden historia, kukaan Pittsburghista varatuista kuudesta pelaajasta ei ole koskaan pelannut peliäkään NHL:ssä. Umbergerista saattaa hyvinkin tulla ensimmäinen... Umberger on kaikesta huolimatta ensimmäinen ykköskierroksella varattu Pittsburghista lähtöisin oleva jääkiekkoilija.

Umbergerin suurin esikuva junioriaikana ja vielä nykyäänkin on Mario Lemieux. "Kasvoin seuraamalla häntä ja kun olin 7-vuotias, kiinnostuin hänestä todella. Hänellä oli varsin suuri merkitys siihen, että kiinnostuin jääkiekosta niin paljon.
Tapasin hänet jouluna kaksi vuotta sitten, mutta en usko että hän muistaa minua enää. Mutta joka tapauksessa, mikäli en olisi nähnyt Marion pelaavan, en olisi tässä (draftin ykköskierroksen haastattelu) nyt."

Uran historia

Umberger näki ensimmäisen jääkiekko-ottelun vuonna 1989 Pittsburghissa Civic Arenalla ja kiinnostui heti Mario Lemieuxista ja Pittsburghin muista tähdistä niin paljon, että päätti tulla ammattijääkiekkoilijaksi.

Seuraavan kesän Umberger vietti harjoitellen aamusta iltaan joka päivä. Kun syksy koitti ja koko elämän ensimmäiset jääharjoitukset alkoivat, Umberger oli joukkueensa paras.
"En voinut uskoa sitä. Hän näytti siltä kuin olisi syntynyt jäällä, hän oli niin loistava." kertoo hänen mummonsa Rosanne.

Siitä hetkestä lähtien Umbergerin vanhemmatkin uskoivat, että poika on tosissaan jääkiekon suhteen.

Umberger antaa suuren kiitoksen perheelleen, joka kuljetti häntä junioriaikoinaan ympäri Pittsburghin lähialueita harjoituksiin ja peleihin. Pittsburghin alueella jääkiekkoilun harrastaminen on juniori-iässä vaikeaa, sillä kaupungissa ei ole nuorille kunnollisia harjoitusolosuhteita. Pelimatkat vierasotteluihin kestävät normaalisti 8-12 tuntia.

Kun Umberger täytti 16 vuotta, hän muutti pois kotoa ja pääsi mukaan USA:n nuorille jääkiekkolupauksille järjestettyyn kehitysohjelmaan, joka sijaitsi Ann Arbourissa, Michiganissa.
18-vuotiaana Umberger voitti USA:n poikien maajoukkueen pistepörssin.

Viime kaudella Umberger pelasi Central Collegiate Hockey Associaton (CCHA) -liigassa Ohio Statesin riveissä, voittaen CCHA:n vuoden tulokkaan palkinnon ja ollen oman joukkueensa pistepörssin ykkönen.

Umberger valittiin myös USA:n nuorten maajoukkueeseen nuorten MM-kisoihin. Kisat menivät hyvin, Umbergerin tehtyä seitsemässä ottelussa tehot kaksi maalia ja kaksi syöttöä. Canucksin scouttien silmään Umberger pisti etenkin USA-Kanada -ottelussa. "Hän pelasi erittäin vahvasti Kanada-pelin ja se vakuutti meidät siitä, että hän on kovimmassa paikassa parhaimillaan." kertoo Ron Delorme, Canucksien pääscoutti.

Erittäin motivoitunut harjoittelija

Umberger on harjoitellut aina erittäin kovaa ja hurjalla intensiteetillä. Kun Umberger 7-vuotiaana aloitti jääkiekon harrastamisen, hän oli talvisin aina kentällä ja kesällä juoksemassa tai harjoittelemassa laukomista.

15-vuotiaana Umberger aloitti kuntosaliharjoittelun voimanhankintamielessä. Hän vietti tuntikausia salilla, vaikka samaan aikaan hänen kaverinsa olisivat menneet elokuviin tai koulujen tanssiaisiin.

"Hän oli salilla joka ilta, tehden pääsääntöisesti isoja lihasryhmiä kehittäviä raskaita liikkeitä. Hänellä oli todellisia vaikeuksia ajaa kotiin, koska hän oli niin väsynyt kovien treenien jälkeen.
Minä melkein tapoin hänet harjoitusohjelmilla ja silti hän kysyi aina; Mitä seuraavaksi? Mitä teemme huomenna? kertoo Umbergerin serkku Scott Umberger, joka on paitsi Umbergerin harjoituskaveri salilla, myös amerikkalaisen jalkapallon yliopistojoukkueen valmentaja.

Umbergerin kovasta kunnosta sai näytön myös Ron Delormen johtama Canucksien scouttausosasto varaustilaisuuden yhteydessä. Kun Delorme Canucksien haastattelun yhteydessä pyysi Umbergeria ottamaan paitansa pois, Delormen ensimmäinen ajatus oli: Onko Umberger jääkiekkoilija vai bodaaja?

Umbergerista sanottua;

Brian Burke

"Hän muistuttaa suuresti Trevor Lindeniä nuorena, sillä hänellä on kokoa ja hän taklaa kovaa. Hän on myös Trevorin tapaan isoksi mieheksi hyvä luistelija. Hän ei ole yhtä pitkä kuin Trevor (188-193), mutta sentit ovat vain tilastoja."

"Isoksi pelaajaksi hän on todella hyvä luistelija. Hän todella pitää taklaamisesta. Hän ei pelkää ketään, eikä väistä mitään."

"Olimme todella innoissamme. Toivoimme, että hän voisi olla pelaaja, joka putoaa listalla meidän varattavaksemme ja niin myös kävi."

"Me suunnittelemme hänestä keskushyökkääjää, mutta hän omaa myös paljon hyvän laitahyökkääjän ominaisuuksia: Hän on hyvä luistelija ja pitää fyysisestä pelistä. Lisäksi hänellä on työmoraalia ja intensiteettiä."

Ron Delorme

"Hän pisti silmään ensimmäisen kerran vuosi sitten Euroopan kiertueella. Näimme silloin nuoren Trevor Lindenin, ja lisäksi hän teki uuden positiivisen vaikutuksen ennen varaustilaisuutta pidetyssä haastattelussa."

"Hän on tyypillinen voimahyökkääjä, joka työskentelee kulmissa ja taistelee maalin edessä. Hän ei ole silmiinpistävän taitava pelaaja, mutta hänellä on silti taito tehdä peliä."

Scott Umberger, serkku

"Hän on viettänyt niin paljon aikaa kuntosalilla, että hän on varmasti draftin vahvin pelaaja. Tässä on lapsi, joka kertoi ettei ikinä pääse sinne pelaamaan - ei korkeakouluun, eikä NHL:ään..."

Rick Umberger, Ron Juniorin isä

"Tiesin, että hän on erittäin hyvä. Hän on ollut aina oman joukkueensa pistepörssin voittaja, mutta en tiennyt kuinka korkealle hän sijoittuu varaustilaisuudessa, sillä Michiganista, Bostonista, Kanadasta ja Euroopasta tulevat pelaajat omaavat täysin erilaiset taustat ja myös sarjat ovat erilaisia."

Roseann, äiti

"Olemme uhranneet paljon aikaa ja rahaa hänen harrastukseensa, mutta emme ajattele sitä niin. Meille pääasia on ollut aina, että hän on onnellinen ja saa tehdä, mitä haluaa."

Umbergerin tulevaisuus ja rooli NHL:ssä

Umbergerilla on kaikki mahdollisuudet ottaa pelipaikka Canucksien ykkös- tai kakkosketjusta.
Kunhan hän saa muutaman vuoden lisää ikää ja hänen koordinaationsa sitä kautta paranee, Umberger saattaa vielä kouliintua hyvän luokan NHL pelaajaksi.

"Upside"; 50-70 pistettä tekevä fyysinen voimahyökkääjä.

3. Kierros, 66. varaus; Fedor Fedorov, C, 193cm, 102kg

Canuckseilla oli Bure ja Mogilny, nyt on myös Fedorov. Monen harmiksi tämä Fedorov ei ole kuitenkaan se sama Fedorov, joka pyörittää Detroit Red Wingsin peliä.
Fedor on keskushyökkääjä, niinkuin isoveljensä, mutta ei omaa samaa taitotasoa (ja Anna Kournikovaa). Toisaalta hän on isompi ja fyysisempi.

Tausta

Fedor muutti pohjois-amerikkaan seitsemän vuotta sitten. Hän pelasi kauden 1997-1998 Dearborn Heightsin alle 16-vuotiaiden joukkueessa, tehden keskimäärin kaksi pistettä ottelussa.
Elokuussa 1998 Fedorov teki sopimuksen IHL-joukkue Detroit Vipersin kanssa, mutta ei päässyt pelaamaan ja keskeytti kauden kaksi kuukautta kauden alkamisen jälkeen. Vipersin johto ilmoitti, että Fedorov, silloin 17-vuotta, ei ollut henkisesti valmis pelaamaan 20-25 vuotiaita vastaan.

Fedor siirtyi Port Huronin riveihin UHL:ään kaudeksi 1998-1999. Hän ei vakuuttanut myöskään UHL:ssä, sillä tilille kertyi 42 ottelussa ainoastaan 7 (2+5) pistettä.
Kesällä 1999 tuli vihdoin Fedorin varausvuosi. Koska Fedorov ei ollut vakuuttanut IHL:ssä, eikä UHL:ssä, varaustilaisuudessa näytti pitkään siltä, ettei mikään seura ollut kiinnostunut hänestä. Fedor varattiin kuitenkin lopulta NHL:ään ja Tampa Bay Lightningiin seitsemännellä kierroksella vuonna 1999.

Vuonna 1999 Fedorov liittyi Windsor Spitfiresin joukkoihin OHL:ään. Sielläkään ei mennyt kovinkaan hyvin, sillä tilastoihin kertyi 60:stä ottelusta pisteet 7+10=17.
Mutta sitten kaikki muuttui viime kaudella kun hän pelasi Sudbury Wolvesin riveissä OHL:ssä. Fedorov sai vastuuta ja myös hyödynsi sitä, tehden 78 pistettä (33+45). Hän siis paransi vuodessa pistesaldoaan peräti 61 pistettä. Tämä riitti herättämään kiinnostuksen myös Canucks leirissä.

"Hänen pistesaldonsa räjähti viime kaudella uskomattomaan nousuun. Hänellä on pelottavan hyvä "upside".
Häntä on vaikea blokata irti kiekosta ja hän on erittäin taitava isoksi mieheksi. Hänellä on hyvät kokonaistaidot." arvioi Burke.

Tulevaisuus NHL:ssä

Fedorov on keskushyökkääjä, jolla on mahdollisuuksia ottaa joskus paikka kolmosketjusta NHL:ssä. Hän tulee pelaamaan ensi kauden Canucksien farmijoukkue Manitoba Moosessa (AHL), ja ensi kausi näyttää hyvin pitkälle Fedorovin tulevaisuuden suunnan.
Mikäli kehitys harppoo eteenpäin samaa vauhtia kuin viime kaudella, kaikki on mahdollista, mutta jos Fedorov ei saa AHL:ssä riittävästi peliaikaa on hyvin todennäköistä, että hän jää tulevaisuudessa pelkäksi farmipelaajaksi.

upside; Isokokoinen kolmosketjun keskushyökkääjä, jolla on hyvät kädet; omaa myös riittävästi nopeutta.

4.kierros, 114.varaus; Evgeny Gladskikh, RW, 180cm, 78kg

Gladskikh pelasi viime kauden Venäjän mestarin Magnitogorskin nelosketjussa, tehden 31:ssä ottelussa pisteet 3+5=8. Gladskikhin varaus menee pitkälle Canucksien Venäjän scoutin Sergei Chibisovin piikkiin, sillä Chibisov tuntee Gladskikhin henkilökohtaisesti jo pidemmältä ajalta.

"Gladskikhin isä kuoli kaksi vuotta sitten ja hän elää Venäjällä äitinsä kanssa, joka työskentelee postissa. Mikäli Gladskikh tekee paljon töitä, hän tulee pelaamaan NHL:ssä."

"Hänen rannelaukauksensa on kuin Alexander Mogilnylla. Hän ei ole hyvä päästä-päähän luistelija, mutta omaa loistavan, räjähtävän lähtönopeuden." kertoo Chibisov.

Tulevaisuus NHL:ssä

Pitkän tähtäimen lupaus, jolla saattaa olla pienet mahdollisuudet ottaa pelipaikka NHL:ssä. Se vaatii kuitenkin vielä paljon työtä.

5.kierros, 151.varaus; Kevin Bieksa, D, 184cm, 80kg

Bieksa on kovaa taklaava puolustaja Bowling Greenistä (CCHA). Viime kaudella Bieksa pelasi 35 ottelua, tehden 13 (4+9) pistettä ja otti 90 jäähyminuuttia.
Bieksaa on verrattu pelityylinsä puolesta Chris Cheliosiin, mutta manageri Burken mukaan tuo vertaus ei anna oikeaa kuvaa Bieksan taidoista; "Ei voi sanoa, että hän olisi Chelios, mutta hän taklaa paljon ja ajaa aina loppuun saakka."

Tulevaisuus NHL:ssä

Pelaajatyyppi, joita Canucksien organisaatiossa riittää jo ennestään. Bieksalla on edessään erittäin pitkä tie, mikäli aikoo ottaa joskus paikan NHL:stä. Hyvin epätodennäköinen tulevaisuuden Canucks-puolustaja.

7.kierros, 212.varaus; Jason King, RW, 180cm, 84kg

King on puhdas maalintekijä, joka pelasi viime kaudella Halifaxin (QMJHL) riveissä. Teki 89 (48+41) pistettä 72:ssa ottelussa.

"Tässä vaiheessa draftia varaamme pelaajia, joilla on yksi hyvä ominaisuus. King on juuri tyypilinen tälläinen pelaaja, sillä hänellä on hyvät ja nopeat jalat." kertoo Burke Canucksin seitsemännen kierroksen varauksesta.

Tulevaisuus NHL:ssä

Hyvin epätodennäköinen tulevaisuuden NHL-maalintekijä.

8.kierros, 245.varaus; Konstantin Mikhailov, C, 178cm, 78kg

Mikhailov pelasi viime kaudella HK Nizhnekamskin joukkueessa 25 ottelua saldoilla 0+2=2, 12 jäähyminuuttia.

Mikhailovilla on hyvät kiekkogeenit, vaikkakaan hän ei ole sukua Venäjän entiselle supertähdelle Boris Mikhailoville. Hänen isänsä Valeri on nimittäin pelannut Neuvostoliiton pääsarjassa ja valittiin mm. vuonna 1979 nuorten MM-turnauksen parhaaksi puolustajaksi.

Canucksien Venäjän-scoutin Sergei Chibisovin mukaan Mikhailovin parhaat avut ovat nopeudessa. Lisäksi Mikhailov pelaa koko sydämellään ja omaa hyvät johtajan lahjat.
"Hän on todellinen joukkuepelaaja" kertoo Chibisov.

Tulevaisuus NHL:ssä

Hyvin epätodennäköinen tulevaisuuden lupaus.

» Lähetä palautetta toimitukselle