Vancouver Canucksin tulevaisuuden lupaukset

NHL / Artikkeli
Millainen tulevaisuus on edessään Vancouver Canucksin lupauksilla? Keistä voidaan odottaa tulevaisuuden NHL-pelaajia? Seuraavassa joukkueen tulevaisuudenlupausten kärkipään (TOP 10:n) pelaajakuvaukset ja tulevaisuuden roolit NHL:ssä. Pelaajakuvausten jälkeen pelaajien viime kauden pisteet.

Vancouver Canucksin tulevaisuudenlupaukset

1. Bryan Allen, P, 195cm, 103kg, synt. 1980.

Bryan Allen on Vancouverin tämän hetken kiistatta lupaavin prospect. Tämä isokokoinen, vuoden 1998 ykköskierroksen varaus (4. kaikista) pelasi jo viime kaudella kuusi runkosarjaottelua Vancouverin joukkueessa ja oli mukana kaikissa neljässä joukkueen play off -ottelussa. Allenin odotetaan ottavan paikan NHL:stä ensi kaudella, mutta tie sinne on ollut todella raskas ja pitkä lukuisten loukkaantumisten vuoksi. Hän oli jo 15-vuotiaana pelaaja, josta puhuttiin paljon, koska monet odottivat hänestä tulevaa suurpuolustajaa jo silloin.

Allen on kärsinyt loukkaantumisista aina kaudesta 1998-99 lähtien, jolloin hän pelasi 37 ottelua Oshawa Generalsin (OHL) riveissä. Tästä vähäisestä ottelumäärästä huolimatta hänet valittiin kauden päätyttyä OHL:n ykkös-all-stars -kenttään. Seuraavana syksynä Allen saapui kovassa kunnossa Vancouverin harjoitusleirille tavoitteenaan NHL-paikka. Allen onnistuikin leirillä hyvin, mutta unelma sortui kesken leirin ikävään loukkaantumiseen, jonka seurauksena hän joutui polvileikkaukseen. Kausi oli ohi ennen kuin se ehti alkaakaan.

Viime kausi meni jo sitten ilman loukkaantumisia ja Allen otti kauden lopussa paikan Vancouverin pelaavasta kokoonpanosta. Tämä tapahtui tosin vasta Jason Strudwickin loukkaannuttua, mutta Vancouver olisi Allenin sijasta voinut nostaa farmista myös NHL-kokemusta omaavia puolustajia kuten Bryan Helmer tai Greg Hawgood.

Allenin ensimmäiset ottelut NHL:ssä olivat erittäin hyviä ja hän vakuutti heti kyvyillään Vancouverin valmentajan Marc Crawfordin: "He's played very well. He's been developing very well in Kansas City. Long range, we know he's going to be a big part of the Vancouver Canucks.

Allen lähetettiin takaisin farmiin helmikuussa Canucksin hankittua Nashvillestä puolustaja Drake Berehowskyn. Syynä farmisiirtoon eivät kuitenkaan olleet heikot esitykset, vaan puhtaasti tulevaisuus: Allen sai IHL:ssä pelata huomattavasti enemmän kuin Canuckseissa, jossa Ed Jovanovski ja Mattias Öhlund veivät suuren osan peliajasta.

Vahvuudet

Allenilla on muutama erityisen kova "vahvuus", joissa hänellä on mahdollisuus olla jonakin päivänä liigan eliittiä, ja jotka tekevät Allenista huippulupaavan puolustajan. Hän on hyvä "siivoamaan" oman maalin edustaa, hän on vahva avoimen jään taklauksissa ja hänellä on kyky hallita peliä omalla vahvalla puolustuspelillä.
Näiden lisäksi hänellä on puolustavaksi puolustajaksi vahvat kiekonkäsittelytaidot (tämä on erittäin tärkeää, sillä Allen pystyy näin antamaan hyviä avaussyöttöjä tai suojaamaan kiekkoa etukarvaajalta - tämä ei onnistu kaikilta puolustavilta puolustajilta). Allenilla on lisäksi kova laukaus "pointilta".
Allen on isoksi pelaajaksi myös hyvä liikkumaan (ominaisuus jota hän on harjoitellut paljon viime kautena) ja hänen kokonsa antaa hänelle hyvän ulottuvuuden.

Heikkoudet

Allenin ehdottomasti suurin heikkous on hänen fyysisestä pelityylistään johtuva loukkaantumisherkkyys.
Allenin toinen heikkous on offensiivisuuden puute, mutta hän on enemmän puolustava puolustaja. Allen ei tule koskaan olemaan kova pisteiden kerääjä, mutta loistava puolustava puolustaja kylläkin.

Tulevaisuus

Mahdollisuus saada ensi kaudella paikka NHL:stä on varsin realistinen. Hyvä kuvaus Allenin tulevaisuudesta NHL-pelaajana voisi olla "Mike Rathje varustettuna ilkeämmällä luonteella ja paremmalla laukauksella". Tämä vertaus ei ehkä kuulosta hyvältä, mutta jokainen San Josen kannattaja tietää kuinka tärkeä Rathje joukkueelleen on. Allenia on verrattu paljon myös Dallasin kapteeniin Derian Hatcheriin. Allen tulee joka tapauksessa olemaan tulevina vuosina varsin vahva osa Canucks-puolustusta.

2000-2001; Kansas City, 75ott, 5+20=25pts, 99min
2000-2001; Vancouver, 6ott, 0+0=0, 0pim

2. Artem Chubarov, kh, 185cm, 85kg, synt. 1980

Chubarov pelasi NHL:ssä 49 ottelua jo kaudella 1999-2000 tehden pisteet 1+8=9, joten viime kaudella odotettiin lopullista läpimurtoa.
Sitä ei kuitenkaan vielä tullut. Itse asiassa Chubarovin viime kausi oli suuri pettymys. Hän ei päässyt muun Vancouverin joukkueen mukana Ruotsiin "NHL Challenge Tournamentiin", vaan joutui harjoittelemaan muiden prospectien kanssa Burnabyssa. Hän onnistui kuitenkin harjoitusleirillä hyvin ja oli ennen kauden alkua viimeisten farmiin lähetettävien joukossa.

IHL:ssä Chubarov aloitti kauden hyvin, mutta sitten sattui ikävä loukkaantuminen. Hän oli pelannut Kansas Cityssä 10 ottelua ja tehnyt niissä 11 (7+4) pistettä (+/- saldokin oli mukavasti +10) kunnes tapahtui koko loppukauden pilannut loukkaantuminen ottelussa Cleveland Lumberjacketsia vastaan.

Ensi kaudelta on kuitenkin odotettavissa paljon ja Chubarov saattaa hyvinkin ottaa paikan Canucksien nelosketjusta. Hän on yksi Canucks-valmentaja Marc Crawfordin suosikeista, ja Crawford näkee Chubarovin pelissä paljon yhtäläisyyksiä Michal Handzusin kanssa.

Vahvuudet

Tarkka laukaus. Hyvä mailatekniikka. Vaikea blokata irti kiekosta - Chubarov on erittäin vahva luistimilla (hyvä tasapaino).
Hänellä on kaikki huippuluokan puolustavan hyökkääjän ominaisuudet.

Heikkoudet

Chubarov ei esittänyt vahvoja offensiivisia näyttöjä kaudella 1999-2000 NHL:ssä. Tämä panee miettimään vain yhtä asiaa: Onko hänestä maalintekijäksi NHL:ssä?
Visiitti NHL:ssä kertoo, ettei hän pystyisi tekemään maaleja, mutta toisaalta hän on onnistunut maalinteossa alemmilla tasoilla. Hän teki mm. kaksi maalia vuoden 1999 nuorten MM-kisojen finaalissa Kanada-Venäjä (joista toinen jatkoajalla) ja hän on pelannut kahden viime kauden aikana farmissa 24 ottelua, joissa tehnyt yhteensä 14 maalia...

Tulevaisuus

Uskon, että Chubarov ottaa paikan NHL:stä tavalla tai toisella jo ensi kaudella. Hän on erittäin lupaava puolustava hyökkääjä, joka tarvitsee jatkossa vain aikaa kehittyä ja onnea pysyä terveenä.

2000-2001; Kansas City, 10ott, 7+4=11pts, 12min

3. Brandon Reid, kh, ol/vl, 173cm, 75kg, synt. 1981

Jos Brandon ei ole nopein pelaaja koko Kanadan juniorisarjoissa, haluaisin todella tietää kuka on nopein. Reid omaa uskomattoman nopeuden ja loistavan luistelutekniikan. Loistavan nopeuden lisäksi Reid on muutenkin lähes täydellinen jääkiekkoilija: hän ei ota typeriä jäähyjä, hän on loistava joukkuepelaaja, mainio joukkueen luottopelaaja, joka pelaa sitä roolia, mitä valmentaja häneltä pyytää. Reidillä ei ole kuin yksi suuri puute - hänen pienikokoisuutensa.

Brandonin lahjakkuutta on koko hänen uransa ajan kyseenalaistettu pelkästään hänen pienen kokonsa vuoksi. Aina, pelasipa hän junioreissa tai nuorten maajoukkeessa useimmat ovat tuominneet hänet "pelaajaksi, jolla on kyllä taitoa, mutta ei kykyä nousta ylemmälle tasolle pienen kokonsa vuoksi".
Aina Brandon on kuitenkin näyttänyt pystyvänsä vastaamaan huutoon. Hän ei ole vain päässyt joukkueeseen, hän on ollut jokaisessa pelaamassaan joukkueessa joukkueen parhaimmistoa ellei paras. Aina.
Brandon korvaa puutteen koossaan kolmella vielä tärkeämmällä seikalla: lahjakkuudella, rohkeudella ja tahdolla.

Brandon varattiin 16-vuotiaana Halifax Mooseheadin (QMJHL) riveihin toisella kierroksella (18. pelaaja). Ensimmäinen vuosi oli raskas, sillä Brandon ei saanut paljonkaan peliaikaa ja hän mietti jo takaisin "midgeteihin" lähtöä.
Seuraavana vuonna Brandon kuitenkin sai vastuuta ja lisää itseluottamusta pelaamalla Halifaxin ykkösketjussa Ladislav Nagyn ja Alex Tanguayn kanssa. Ketju toimi hyvin ja Reid teki 70:ssä ottelussa 57 pistettä (32+25).

Kolmas kausi oli sitten lopullinen läpimurto liigan eliittiin. Reid dominoi QMJHL:n kaukaloita ja teki kovat pisteet 44+80=124. Lisäksi hänet valittiin kauden aikana Kanadan nuorten MM-joukkueeseen. Nuorten MM-kisat menivät Brandonin osalta loistavasti ja hän oli Kanadan selvästi paras pelaaja ja yksi koko turnauksen parhaista tehden seitsemässä ottelussa pisteet 4+5=9.

Tämäkään ei riittänyt varaustilaisuudessa, sillä Reid putosi lopulta sijalle 208 (!). Taito, nopeus, kovuus ja tahto olivat Brandonin valtteja, mutta scoutit katsoivat vain kokoa: "Vaikka hän onkin hyvä pelaaja, hän ei tule koskaan pelaamaan NHL:ssä pienen kokonsa vuoksi"... Nykyisin useimmat joukkueet katsovat varauksiaan kuudelta ensimmäiseltä kierrokselta ja harmittelevat: piru, meillä olisi ollut mahdollisuus ottaa Reid!

Viime kesänä Brandon treidattiin Halifaxista Val d'Oriin ja hänet valittiin heti joukkueen kapteeniksi, vaikkei hänellä ollut vielä yhtään ottelua uudessa seurassa.
Reid oli harjoitellut kesällä paljon jo ennestään vahvoja jalkojaan. Tämä teki hänestä vielä aikaisempaa nopeamman pelaajan, jota on erittäin vaikea blokata irti kiekosta. Brandonin kausi olikin menestys: Hänet valittiin Kanadan maajoukkueeseen nuorten MM-kisoihin, joissa pelasi vahvan turnauksen. Hän pelasi myös Memorial Cupin loppuottelussa Red Deeriä vastaan (Red Deer voitti finaalin 5-6) ja muodosti Val d'Orin joukkueessa Kanadan kaikkien juniorisarjojen pelätyimmän kaksikon yhdessä Atlantan prospectin Simon Gamachen kanssa tehden QMJHL:n runkosarjassa kovat 45+81=126 pistettä.

Vahvuudet:

Brandon on loistava luistelija. Hänen erikoisuutensa on, että hän näyttää luistelevan kovempaa kun hänellä on kiekko kuin ilman sitä!
Hänellä on myös hyvä mailatekniikka, jota hän pystyy käyttämään kovassakin vauhdissa. Reidillä on hyvä laukaus ja todella hyvä pelisilmä. Reid pelaa hyvin molempiin suuntiin.
Hän on todella kova tekemään töitä kehittyäkseen pelaajana. Se, että hän on muita kymmenen senttiä lyhyempi on pakottanut hänet työskentelemään muita kovemmin.

Heikkoudet:

Suurin ja lähes ainoa heikkous on pieni koko. Hän olisi ollut aikanaan varma ykköskierroksen varaus jos olisi kymmenen senttiä pidempi.
Lisäksi Reid on tyypillisen pienen pelaajan tilanteessa; Hänen pitää NHL:ssä pelatakseen mahtua ykkös- tai kakkosketjuun - karvaajan rooliin hän on liian pieni.

Tulevaisuus

Reid on todella hyvä prospecti Vancouverille ja nyt näkee, että varaus oli aikanaan iso ryöstö. Hänen "upsidensa" on mahtava ja hänen "downsidensa" on normaalin seitsemännen kierroksen varauksen tapainen (eurooppa, farmi, alasarjat).
Ensi kaudella Reid menee pelaamaan AHL:ään Manitoba Moosen riveihin ja silloin nähdään jälleen yksi uusi taso, jossa Reid yrittää saada jalansijaa. Mikäli hän menestyy AHL:ssä, uskon, että hänestä tulee vielä jonain päivänä NHL-pelaaja.

Hänen kehityksensä tekee huonoa Steve Kariyalle ja vaikeuttaa tämän NHL-mahdollisuuksia. Toronto haaveilee "twin-towers" kaksikosta Lindros-Sundin, jotka ovat molemmat todella isokokoisia pelaajia. Vancouver ei puolestaan haaveile "smurffi" ketjusta Reid-Kariya... Yksi pieni Reidin kokoinen pelaaja mahtuu joukkueeseen, mutta kaksi on jo liikaa.

Reidistä sanottua:
Brian Burke, Vancouverin manageri;

"Koko on kysymysmerkki, mutta Brandon on näyttänyt jokaisella muulla tasolla paitsi NHL:ssä, että hän pärjää hyvin. Me uskomme hänen mahdollisuuksiinsa myös NHL:ssä. Hänellä on uskomaton nopeus, loistava pelisilmä ja hän on hieno ihminen - todella positiivinen kaveri. Todella loistava joukkuepelaaja, joka on joutunut taistelemaan koko ikänsä pienen kokonsa vuoksi".

Peter Twist, Vancouverin voima- ja kuntovalmentaja (kuukausi sitten);

"Hän on vahvempi ja hän on tehnyt paljon töitä sitten viime kesän. Hän ei ole 105 kiloinen lihaskimppu, mutta kokoisekseen hän on todella vahva ja pystyy käyttämään voimaa nopeuteensa. Näen todella keskittyneen miehen, joka todella tietää mitä vaatii päästä huipulle".

Brandon Reid

"Kun minut varattiin Vancouveriin, se oli elämäni paras päivä. Kuin unelma olisi tullut toteen. Jouduin odottamaan kaksi päivää, ne olivat elämäni kaksi pisintä päivää. Oli melko rankkaa huomata kuinka jotkut minun kanssa saman tasoiset tai minua heikommat kaverit varattiin ennen minua".

"Olen aina halunnut olla jääkiekkoilija - aina. Oli aikoja, jolloin tätä tavoitetta oli vaikeampi pitää yllä ja harjoittelu ei maistunut, mutta totuus on, että koska olen muita pienempi, minun pitää vain harjoitella kovempaa".

2000-2001; Val d'Or QMJHL; 57ott, 45+81=126pts, 18min

4. Nathan Smith, kh, 188cm, 85kg, synt. 1982

Vancouver otti Smithin vuoden 2000 draftissa ensimmäisellä kierroksella (23. pelaaja). Hänet varattiin nimenomaan puolustuspään ominaisuuksiensa vuoksi, mutta hän kehittyi viime kaudella pelkästä hyvästä puolustavasta hyökkääjästä hyväksi kahteen suuntaan pelaavaksi hyökkääjäksi.

Smith sijoittui viime kaudella joukkueensa Swift Current Broncosin (OHL) sisäisessä pistepörssissä toiseksi tekemällä 67:ssä pelissä 28 maalia ja 90 pistettä. Nämä ovat kahteen suuntaan pelaavalle pelaajalle kovat pisteet, ja Smith valittiinkin Kanadan nuorten maajoukkueen leiriryhmään. Hän ei kuitenkaan päässyt MM-joukkueeseen, sillä hän kärsi nuorten harjoitusleirillä nilkkavammasta, eikä pystynyt esittämään parastaan.

Smithin kaksi isoveljeä pelasivat myös aikanaan jääkiekkoa korkealla tasolla Kanadan juniorisarjoissa.
Nuorempi isoveli Jarrett, 22, oli nuorena erittäin lupaava ja hänet varattiin New York Islandersiin kolmannella kierroksella (59. pelaaja) vuonna 1997, mutta hän ei koskaan tehnyt Islesin kanssa sopimusta. Viime kesänä Jarrett teki sopimuksen Anaheimin kanssa, mutta pelasi koko kauden Cincinnatissa (AHL) kolmos- tai nelosketjuissa.
Smithin vanhempi isoveli Darcy, 25, pelasi viisi kautta WHL:ssä, jonka jälkeen kaksi kautta East Coast Leaguessa ennen lopettamistaan vuonna 1999.
Smith sanoo, että vaikka hän ei nykyisin paljonkaan keskustele veljiensä kanssa, on heidän esimerkkinsä näyttänyt, kuinka paljon vaatii tulla NHL-pelaajaksi.

Vahvuudet

Smith on hyvä kahden suunnan hyökkääjä, joka tekee pienet asiat hyvin: hyvä karvaaja, vahva taklaaja, voittaa aloituksia, vääntää kulmissa ja painii maalin edessä. Vahva voitontahto. Smithillä on hyvä lähtönopeus ja hän on todella hyvä kärkikarvaaja.

Heikkoudet

Smithin pitäisi keskittyä lähitulevaisuudessa voiman hankintaan. Lisäksi hänen laukauksessaan on vielä paljon kehitettävää.

Tulevaisuus

Smithin tulevaisuus on vielä hieman avoin. Hän on kehittynyt vuodessa paljon ja lähinnä hyökkäyspäässä. Hänen puolustavan hyökkääjän lahjansa ovat todella vahvat ja lähinnä siksi hän pääsee melko varmasti aikanaan NHL:ään. Aikaa se ottaa, ja uskonkin, että Smith tulee pelaamaan NHL:ssä vasta kahden - kolmen vuoden kuluttua.

2000-2001; Swift Current WHL, 67ott, 28+62=90pts, 78min

5. Rene Vydareny, P, 184cm, 87kg, synt. 1981

Vydareny on slovakkipakki, jonka viime kausi meni kentän ulkopuolisten asioiden vuoksi heikosti. Hän pelasi nimittäin vain puolikkaan kauden, koska Canuckseilla ja Renen kasvattajajoukkueella Slovan Bratislavalla oli erimielisyyksiä miehen sopimuksesta.

Vydareny varattiin Vancouveriin vuoden 1999 NHL Entry Draftissa kolmannella kierroksella numerolla 69. Hän pelasi tuolloin Bratislavassa Slovakian ykkösdivisioonassa. Seuraavalla kaudella Rene siirtyi QMJHL-liigaan Rimouski Oceanicin riveihin, jossa hän pelasi erittäin hyvän kauden. Rimouski voitti Memorial Cupin ja Vydareny pelasi joukkueessa keskimäärin yli 30 minuuttia ottelussa. Vuodenvaihteessa Rene pelasi myös Slovakian nuorten maajoukkueessa kapteenina.

Vahvuudet

Vydareny on loistava luistelija. Luistelunsa puolesta Vydareny pelaisi NHL:ssä varmasti jo nyt, mutta voimanpuutteen vuoksi tuo aika ei ole vielä käsillä.
Vydarenyllä on myös hyvä puolustuspään pelisilmä: hän tietää miten sijoittua. Vydarenyllä on hienot johtajanlahjat, jotka hän on jo urallaan näyttänyt.
Lisäksi Vydareny on hyvä avaamaan hyökkäyksiä ja liikuttamaan kiekkoa ylivoimalla. Hän on enemmänkin hyökkäävä puolustaja (vaikka pelasikin sekä Rimouskissa, että Slovakian maajoukkueessa puolustavassa roolissa), mikä on harvinaista Vancouverin tämän hetken prospecteille.

Heikkoudet

Vydarenyn suurin heikkous on hänen voimanpuutteensa ja kokonsa. Hän on puolustajaksi hieman pieni. Suurin kysymys kuuluukin; Kuinka hän menestyy NHL:ssä agressiivisia ja isoja voimahyökkääjiä vastaan? Hänellä ei ole myöskään puolustajille tärkeää "ilkeyttä", joka auttaa NHL:ssä paljon.

Tulevaisuus

Vydarenyn tulevaisuus on paljon kiinni siitä, saako hän lisää voimaa ja massaa. Hän voi kehittyä Niklas Lidströmin tai Sergei Zubovin tyyliseksi taitavaksi kiekon käsittelijäksi ja ylivoimapelin pyörittäjäksi. Toinen tulevaisuuden mahdollisuus on kehittyä Greg Hawgoodin kaltaiseksi taitavaksi, mutta liian yksipuoliseksi NHL-puolustajaksi. Positiivista tässä on se, että voimaa on melko helppo hankkia. Mikäli Vydarenylta puuttuisi esimerkiksi luistelutekniikkaa tai pelisilmää, ongelma olisi huomattavasti suurempi.

Vydarenysta sanottua;
Stan Smyl, Kansas Cityn päävalmentaja

"His skill and mobility are great to watch and when he puts the package together it's going to be nice."

Brent Sopel, Vancouver Canucksin puolustaja

"He's got a good sense for the game and is definitely going to be a good player."

2000-2001; Kansas City, 39ott, 0+1=1pts, 25min

6. Ron Junior Umberger, kh, 188cm, 86kg, synt. 1982

Umberger on Vancouverin tämän kesän ykköskierroksen varaus, joten hänen sijoitustaan ja tulevaisuutta on vielä vaikea arvioida; Hänellä on potentiaalia kehittyä jopa NHL-tähdeksi, mutta toisaalta hän saattaa pelata tulevaisuudessa farmisarjoissa.
Umberger on lupaava - hänet valittiin vuoden tulokkaaksi CCHA:ssa ja mies teki yli pisteen per ottelu Ohio Statesissa viime kaudella. Lisäksi Umberger pelasi USA:n joukkueessa hyvät nuorten MM-kisat.
Pidin hänen varaamisestaan ja uskon, että Vancouver teki erittäin onnistuneen varauksen viime Draftissa.

Vahvuudet

Umberger on tulevaisuuden voimahyökkääjä. Hän oli yksi koko Draftin fyysisimmistä pelaajista ja raportit hänestä todistavat tämän. Hän on hyvä kärkikarvaaja. Lisäksi Umbergerilla on hyvä lähtönopeus ja voimakas luistelu, hyvä laukaus ja kova voitontahto. Hän on erittäin motivoitunut harjoittelemaan ja tekee kaikkensa, jotta hänestä tulisi tulevaisuudessa NHL-pelaaja.

Heikkoudet

Scoutit kyseenalaistavat hänen peliälynsä. Umberger on pelaaja, jolta monet haluaisivat nähdä enemmän kuin mitä hän on esittänyt. Hänellä on kaikki edellytykset olla dominoiva pelaaja, mutta "se jokin" puuttuu. Ainakin vielä. Uskon kuitenkin, että kun kokemusta tulee lisää, niin hän löytää oman, itselleen parhaiten sopivan pelityylin, ja hänestä on Canuckseille vielä paljon iloa.

Tulevaisuus

Mahdollisuudet kehittyä Todd Bertuzzin tasoiseksi voimahyökkääjäksi, ellei jopa paremmaksi. Hänellä on kaikki mahdollisuudet tulla muutaman vuoden kuluttua ensimmäiseksi Pittsburghissa syntyneeksi NHL-tähdeksi.
Ensi kauden Umberger tulee vielä pelaamaan CCHA:ssa. Mielenkiintoista seurata Umbergerin kehitystä yliopistosarjassa - pitkään aikaan Canuckseilla on mielenkiintoinen yliopistopelaaja.

2000-2001; Ohio State University, 32ott, 14+22=36pts, 18min

7. Alex Auld, Mv, 193cm, 88kg, synt. 1981

Auld siirtyi Vancouveriin viime kaudella Floridasta vaihdossa tämän kesän toisen kierroksen ja ensi vuoden kolmannen kierroksen varauksiin. Auld on lupaava perhostyylillä pelaava maalivahti, joka kuului Kanadan nuorten maajoukkueeseen viimeksi pelatuissa nuorten MM-kisoissa. Kisoissa Auld pelasi Maxime Ouelletin "back-uppina", mutta syrjäytti maalivahtivalinnassa kuitenkin tämän kesän ykköskierroksella varatun Pascal Leclairen.

Auld oli alunperin Floridan toisen kierroksen varaus vuonna 1999. Hän on Floridan kaikkien aikojen aikaisimmalla numerolla varattu maalivahti. Floridassa Auldilla ei kuitenkaan ollut tulevaisuutta huippulupauksen Roberto Luongon takia, joten siirto Vancouveriin oli mahdollinen.

Vahvuudet

Huippulupaava maalivahti on Canuckseille erittäin tervetullut. Joukkueessa ei ole pitkään aikaan ollut Auldin kaltaista todella lupaavaa maalivahtia. Auld pelaa melko kaukana maalista ja peittää isoon kokoonsa luottaen laukaisukulmat hyvin. Toisaalta Auldin pitää mennä jäihin hieman pienempiä maalivahteja aikaisemmin - pidempi liikerata.
Auld lukee peliä erittäin hyvin ja omaa hyvät refleksit. Lisäksi hän on kokoisekseen poikkeuksellisen hyvä matalissa laukauksissa.
Yksi suurimmista Auldin vahvuuksista on hänen loistava "leader-shippinsä" kentällä ja kentän ulkopuolella. Hän on omiensa keskuudessa erittäin pidetty pelaaja ja hänestä sanotaan, että muu joukkue pelaa paremmin kun hän on maalissa - joukkue haluaa voittaa Auldin tähden. Iso koko auttaa maalivahtia myös maalinedustan ruuhkissa.

Heikkoudet

Hän ei ole hyvistä reflekseistään huolimatta kovinkaan hyvä läheltä tulevissa laukauksissa. Lisäksi Auldin pitää harjoitella paluukiekkojen torjuntaa.

Tulevaisuus

Auldilla on loistava tulevaisuus, mikäli kehitys jatkuu samanlaisena kuin se on alkanut. Auld pelannee ensi kaudella Canucksin farmijoukkueessa Manitoba Moosessa ja saattaa lisäksi maalivahdin loukkaantumisen sattuessa päästä kokeilemaan NHL:n vauhtia ainakin Canucksien penkille. Auldille Canucks on loistava mahdollisuus ottaa tulevaisuudessa pelipaikka, sillä joukkueella ei ole ketään selkeää ykkösmaalivahtia. Dan Cloutier on joukkueen ainoa tulevaisuuden maalivahti ja hänenkin tulevaisuutensa on vielä avoin.

2000-2001; North Bay OHL, 40ott, 22-11-5, 2.54, 91.7%

8. Josh Holden, kh, 183cm, 80kg, synt. 1978

Jos ajatellaan pelkästään pelaajan lahjakkuutta, on Holdenin rankkaus ( 8. ) tässä listassa liian alhainen. Rankkaukseen on kuitenkin muutama syy, suurimpana se, että Holden ei ole Canucks-valmentaja Marc Crawfordin suosikkipelaajia. Toinen suuri syy listasijoitukseen on Holdenin pelipaikka - Vancouverilla on todella paljon lahjakkaita keskushyökkääjiä. Pelkästään NHL:ssä Canucksissa pelaavat Henrik Sedin, Brendan Morrison, Denis Pederson ja Harold Druken ja tässä listassa Holdenin edellä olevia keskushyökkääjiä ovat vielä Artem Chubarov, Brandon Reid, Nathan Smith ja R.J Umberger.

Uskon kuitenkin Holdenin mahdollisuuksiin ottaa NHL:sta pelipaikka, mutta organisaatio saattaa hyvinkin olla joku toinen. Holden on edelleen lahjakas keskushyökkääjä. Viime kaudella Josh oli Vancouverin farmijoukkueen Kansas City Bladesin kapteeni ja teki IHL:ssä hyvät pisteet: 60 ottelua, 27+26=53pts, 136 jäähyminuuttia.

Hän on Vancouverin ykköskierroksen varaus vuodelta 1996 (12. pelaaja - oli CSB:n listalla neljäs pohjois-amerikkalaisista). Pieni koko tiputti Holdenin rankkausta Draftissa, joten perustaidoitaan Holden oli jo silloin erittäin lahjakas. Holdenin odotettiin ottavan paikan NHL:stä jo muutama vuosi sitten, mutta hän kärsi seuraavilla kausilla lukuisista loukkaantumisista, eikä pystynyt kehittymään niinkuin Vancouver olisi häneltä toivonut.

Holden on päässyt kokeilemaan NHL:ssä jo muutamaan otteeseen. Paras näyttö Holdenin kyvyistä oli kauden 1999-2000 lopussa pelatut ottelut Canucksin kolmosketjussa. Holden pelasi kuusi ottelua melko pienellä jääajalla tehden pisteitä piste per ottelu -tahdilla (1+5=6).
Yhteensä Holden on pelannut Vancouverissa 46 ottelua ja tehnyt näissä neljä maalia ja antanut yhdeksän syöttöä eli 13 pistettä - ei yhtään hassummin nuorelta pelaajalta, joka on saanut erittäin rajoitetusti peliaikaa.

Vahvuudet

Holdenilla on muutama vahvuus, jotka auttavat häntä jonain päivänä ottamaan vakituisen NHL-pelipaikan (missä hän nyt sitten pelaakaan). Hän on erinomainen luistelija (hyvä "huippunopeus", kiihtyvyys ja ketteryys), hänellä on hyvä pelisilmä sekä kiekonkäsittelytaidot ja hän pystyy pelaamaan erittäin aggressiivista kiekkoa (häntä on usein verrattu Jeremy Roenickiin). Holden on nykyään enemmän pelinrakentaja kuin maalintekijä - jollaisena hänet aikanaan varattiin.

Heikkoudet

Holden on hieman pienikokoinen, ja hän onkin harjoitellut paljon voimaa. Holdenin puolustuspelaaminen ei ole vielä NHL-tasoa - tämä on pitänyt hänet pois NHL:sta - vaikka hän onkin kehittynyt siinä kahden viime kauden aikana. Holdenin ehkä suurin puute on hänen heikko laukauksensa. Laukaus on kyllä tarkka, mutta siitä puuttuu voimaa.

Tulevaisuus

Holdenin tulevaisuus Vancouverissa ei ole tällä hetkellä kovinkaan hyvä, sillä hänellä ja valmentaja Crawfordilla on ollut erimielisyyksiä aikaisemmin. Toisaalta Crawford lupasi julkisesti viime kaudella, että Holden saa ensi kaudella vakituisen pelipaikan Canuckseissa.
Tämä ei kuitenkaan kiellä sitä tosiasiaa, että Crawford pitää enemmän Chubarovista ja antanee hänelle mahdollisuuden ennen Holdenia. Holdenin mahdollisuus pelata Vancouverissa paranisi huomattavasti, mikäli hänestä tulisi tulevaisuudessa vakituinen laitahyökkääjä. Hänen offensiivisuus riittäisi NHL:n kakkosketjuun, jossa hän saattaisi jonain päivänä pelata.

Uskon, että Holden tulee ensi kaudella pelaamaan yli puoli kautta Canucksien farmijoukkueessa Manitoba Moosessa ja loppuajan Canuckseissa. Holdenin nimi on usein vilahdellut Canuckseja koskevissa huhuissa ja saattaa hyvin olla, että seura vaihtaa hänet jossakin vaiheessa pois.

2000-2001; Kansas City, 60ott, 27+26=53pts, 136min
2000-2001; Vancouver, 10ott, 1+0=1pts, 0min

9. Ryan Bonni, P, 193cm, 90kg, synt. 1979

Ryan Bonni oli yksi Draft-kesän 1997 kuumimpia nimiä puolustajien osalta. Hänet oli ennen Draftia rankattu CSB:n listoilla puolustajien puolustajien osalta viidenneksi edellään vain Brewer, Mara, Boynton ja Ference, joten Canucksin johto oli erittäin tyytyväinen kun he saivat varattua isokokoisen Bonnin aikaisin toisella kierroksella.

Bonni pelasi juniorivuotensa Saskatoon Bladesin heikossa joukkueessa kantaen päävastuun Bladesin puolustuksesta. Useimpien scouttien silmissä Bonnin vastuu oli jopa liiankin suuri ja he epäilivät, miten suuri vastuu heikossa joukkueessa tulisi vaikuttamaan Ryanin itseluottamukseen tulevaisuuden suhteen.
Bonnin pelityylistä ehkä parhaiten kertoo hänen juniori-aikojensa tilastot; 245 ottelua, 26 maalia, 76 syöttöä, 102 pistettä ja peräti 649 jäähyminuuttia. Bonni on siis varsin kovaotteinen puolustaja ja sellaisia kaikki joukkueet tarvitsevat.

WHL vuosien jälkeen Bonni siirtyi Vancouverin farmijoukkueen Syracuse Crunchin riveihin. Ryan pelasi Syracusessa erittäin vahvasti ja pääsi heti ensimmäisellä farmikaudellaan myös Vancouverin NHL-joukkueen matkaan kolmen ottelun ajaksi. Ryanin NHL-visiitti oli onnistunut ja seurajohto vakuuttui hänen taidoistaan.

Viime kaudella Bonni pelasi IHL:n Kansas City Bladesissa melko vahvan kauden, mutta tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että seura olisi odottanut häneltä kuitenkin vielä enemmän. Kutsua ylös ei kuulunut, itseasiassa tämä ei ollut edes kovinkaan lähellä, sillä Bonnin edellä Kansasin puolustuksessa olivat Helmer, Hawgood, Allen ja Komarniski.

Vahvuudet

Bonni pelaa puolustusvoittoista, kovaa ja ilkeää peliä. Hänen pelityylinsä on lähes täydellinen joukkueen puolustuksen kolmanteen pakkipariin ja alivoimapeliin. Hän on hyvä ja kova taklaaja.
Bonni on isokokoinen, mutta tarvitsee vielä lisää voimaa tullakseen NHL pelaajaksi. Hän yrittää olla fyysinen pelote tappeluiden muodossa, vaikka ei ole näissä kovinkaan vahva.
Jokatapauksessa Bonni omaa loistavat johtajan lahjat ja tekee mitä tahansa jotta oma joukkue voittaisi.

Heikkoudet

Bonnilla on kaksi isoa heikkoutta, jotka erottavat hänet keskitason NHL puolustajasta. Hänen suurin heikkoutensa on puutteellinen luistelu. Ryan ei ole edes farmitasolla keskitason luistelija. Hänen nopeutensa ei yksinkertaisesti riitä nopeita hyökkääjiä vastaan. Tämä on suuri puute, sillä Bonnin NHL-rooli tulisi olemaan juuri vastustajan ykkösketjua - ja yleensä nopeita pelaajia - vastaan pelaaminen.
Toinen heikkous on heikko kiekollinen pelaaminen. Tosin hänet varattiin kiekottoman pelin tähden, eikä häneltä voitane koskaan odottaa kiekollista johtajan roolia.

Tulevaisuus

Bonnin tulevaisuus Vancouverissa ei ole enää yhtä kirkas kuin se joskus aikaisemmin oli. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että silloin kun Bonni varattiin, Canuckseilla oli varsin heikko puolustus. Nykypäivänä Canucksin puolustus on kuitenkin lahjakas ja nuori, joten Bonnin mahdollisuudet saada pelipaikka on heikentynyt selvästi.
Hänestä saattaa silti kehittyä keskitason NHL-puolustaja, sillä Ryanin kaltaisia kovia puolustajia tarvitaan paljon.

2000-2001; Kansas City, 80ott, 2+9=11pts, 127min

Zenith Komarniski, P, 181cm, 80kg, synt. 1978

Zenith Komarniski on pienestä koostaan huolimatta melko kovaotteinen puolustaja. Tämä on hieman outoa, sillä Komarniski varattiin aikanaan offensiivisena puolustajana, ei fyysisen roolin vuoksi. Hänen pelityylinsä on jokatapauksessa muuttunut sitten varauksen enemmän fyysiseen suuntaan.

Komarniski oli aikanaan erittäin lahjakas offensiivinen puolustaja. Hän teki WHL:n Tri-Cityssa kaudella 1996-1997 puolustajalle kovat 56 (12+44) pistettä 58:ssa ottelussa ja kauden lopussa hänet valittiin liigan ykkös-all-starsiin. Komarnisky kuului myös Kanadan nuorten maajoukkueeseen vuoden 1998 nuorten MM-kisoissa.

Komarniskyn ensimmäinen AHL-kausi oli hyvä ja kaudella 1999-2000 hän teki ensiesiintymisen NHL:ssä pelaten 18 ottelua. Hän pelasi NHL:ssä hyvin ja teki tasaisella pelillään Canucks-valmentaja Marc Crawfordiin suuren vaikutuksen. Komarnisky onnistui myös maalinteossa lyhyellä NHL visiitillään. Hän ampui nimittäin kiekon keskialueelta ohi Coloradon tähtimaalivahdin Patrick Royn.

Vahvuudet

Komarnisky tekee periaatteessa kaiken hyvin, erityisesti nuoreksi pelaajaksi hän on yllättävänkin kypsä. Hän on hyvä luistelija ja vahva kulmissa ja maalin edessä. Hän pelaa kovaa, fyysistä peliä ja tämä on etenkin NHL-puolustajalle hyvä piirre. Hänellä on hyvät offensiiviset taidot kunhan vain muistaisi paremmin käyttää niitä. Hän on hyvä sijoittumaan ja pystyy pelaamaan ylivoimaa. Hänellä on ylivoimassa tarvittava kova, matala laukaus.

Heikkoudet

Komarniskylta puuttuu voimaa. Hän on niin pienikokoinen, että hänen olisi pakko saada enemmän voimaa kuin isompien puolustajien, jotka pärjäävät paremmin massalla.
Vaikka Komarnisky tekeekin lähes kaiken hyvin, hänellä ei ole mitään spesiaaliominaisuuksia. Hän on siis tasaisen hyvä, mutta erityisominaisuudet nykyaikaisessa roolittamisessa ovat elintärkeitä.

Tulevaisuus

Uskon, että Komarniskylla saattaisi olla tulevaisuutta NHL:ssa, mutta hänen pitäisi saada offensiivinen pelinsä vielä astetta paremmaksi. Hän saattaa pelata ensi kaudella muutaman ottelun NHL:ssä, mutta pääosin Komarnisky tulee pelaamaan Manitobassa IHL:ssa.

2000-2001; Kansas City, 70ott, 7+22=29pts, 191min

Yhteenveto Vancouverin tulevaisuudesta

Kokonaisuutena joukkueen tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta. Lahjakasta pelaaja-ainesta pelaa jo NHL:ssä ja joukkueen nuorissa prospecteissa on tulevaisuutta.
Vancouverin lahjakkaimmat pelaajat ovat tietysti Sedinin kaksoset, jotka ottivat jo viime kaudella paikan joukkueen kolmosketjusta. Sedinien lisäksi NHL:ssä pelaavat Harold Drukenin, Matt Cooken, Brent Sopelin ja Peter Schaeferin kaltaiset lahjakkuudet.

Näiden lupausten lisäksi Vancouverin runkopelaajat Ed Jovanovski, Mattias Öhlund, Todd Bertuzzi, Markus Näslund, Brendan Morrison ja kumppanit ovat lahjakkaita ja omaavat hyvän tulevaisuuden.
Joukkueella ei ole kuin kaksi 1960-luvulla syntynyttä, kokeneempaa pelaajaa. Nämä ovat Murray Baron (syntynyt 1966) ja Andrew Cassels (-69), joten nykyinen runko pystyy pelaamaan vielä pitkään yhdessä ilman tason heilahdusta ja vanhenemista.

» Lähetä palautetta toimitukselle