Vancouver Canucks, kausikatsaus

NHL / Artikkeli
Canucksin ratkaistua maalivahtikysymyksensä, esiin on tullut toisia ongelmia. Nimittäin maalinteko, alivoimapelaaminen ja aloitukset...

Maalinteko tuottaa ongelmia...

Vancouver Canucksin tehtyjen maalien määrä on laskenut jyrkästi alkukaudesta. Parhaimmillaan Canucksit johtivat koko NHL.ää tehdyissä maaleissa ja maalikeskiarvo oli pitkään lähellä neljää per ottelu.
Kauden puolivälissä maalikeskiarvo oli hyvä, 3.34, mutta viimeisimmissä 24:ssä ottelussa vain 2.87 maalia per ottelu.

Maalikeskiarvo on vain laskenut kauden edetessä, sillä viimeisimmissä yhdeksässä ottelussa Canucksit ovat tehneet ainoastaan 26 maalia, eli 2.60 maalia per ottelu.
Canucksien viime otteluissa maalinteko on ollut ihmeen vaihtelevaa, sillä viimeisimmissä 17:sta ottelussaan Canucks on tehnyt vähintään viisi maalia kuudessa ottelussa, mutta samoin kuudessa vain yhden tai ei yhtään...

Vancouverin kapteeni Markus Näslund, joka on itse tehnyt jo 37 maalia ja rikkonut henkilökohtaisen maaliennätyksensä - aikaisempi oli 36 maalia kaudelta 1998-1999, uskoo maalinteon vaikeuden johtuvan pitkälti kokemattomuudesta ja joukkueen nuoruudesta (Canucksit ovat NHL:n viidenneksi nuorin joukkue): ”Kauden alussa ja vielä puolessa välissä joukkue onnistui tekemään hyvin maaleja, mutta tällä hetkellä eletään kaudesta vaihetta, jolloin kaikki ovat väsyneitä. Tällä hetkellä kokemus ja sen myötä tuleva tasaisuus auttaisivat paljon”.

Maalinteko-ongelma on kuitenkin aivan viime peleissä näyttänyt taas parantuvan, sillä Canucks on tehnyt kahdessa viime pelissä yhteensä 10 maalia (Minnesotaa ja Dallasia vastaan viisi).

Myös alivoima ja aloitukset ongelmallisia

Alivoimapelissään Canuckseilla on ollut koko kauden ajan ongelmia. Canucksit ovatkin alivoimapelin onistumisprosentillaan vasta sijalla 27.
Viimeisissä yhdeksässä ottelussa joukkue on päästänyt 12 maalia alivoimalla ja viimeisimmissä 40:ssä ottelussa Canucksien alivoimapelaaminen on ollut "täydellistä" vain kahdeksassa.

Huono alivoimapelaaminen johtuu paljolti kolmesta seikasta: Kiekkoa ei olla pystytty purkamaan riittävän hyvällä prosentilla ulos omalta alueelta, Canucksin maalinedessä on ollut liikaa "trafiikkia" ja joukkueen paljon käytetyt alivoimahyökkääjät, Matt Cooke ja Peter Schaefer ovat riittävän nopeita, mutta vielä liian kokemattomia alivoimapeliin.

Kesken kauden tullut "hätäapu", Mike Stapleton on pettänyt odotukset, mitä tulee aloituksiin ja alivoimapeliin - osa-alueisiin, minkä vuoksi hänet hankittiin.

Tampasta siirtynyt nuori maalivahti Dan Cloutier on agressiivisella pelityylillään vaikeuttanut vastustajien maskimiesten työskentelyä, eikä alivoimapelaaminen Cloutierin aikana ole tökkinyt niin pahasti kuin vielä Potvinin aikakaudella.

Aloitukset ovat olleet alivoiman lisäksi Canucksien heikko lenkki. Canucksit ovat NHL:n aloituksissa vasta sijalla 29(!), 46.5%:n aloitusvoitoillaan.
Viimeisimmässä vierasottelussaan Minnesotaa vastaan Canucks hävisi aloitukset 27-40 ja samalla vieraspelireisulla he hävisivät aloitukset Ottawalle 34-47...

Canucksien GM Burke etsiikin alivoimaan ja aloituksiin apua vielä tämän kauden puolella. Yksi mahdollinen tulija saattaisi olla Mike Peca, joka oli aikanaan Canucksien oma varaus ja on pelatessaan yksi NHL:n parhaista alivoimapelaajista. Pecan vahvuuksiin kuuluu myös Canucksien toinen heikkous, aloitukset.
Peca saattaisi olla sopiva mies Canucksiin myös palkan vuoksi. Hän sopisi hyvin Canucksien palkkabudjettiin, vaikka onkin hylännyt Buffalon tarjoaman neljän vuoden, 11.5 miljoonan taalan pahvin.

Toinen mahdollinen tulija saattaisi olla jo aikaisemmin Canucksiin huhuissa liitetty Rob Niedermayer. Oman kylän (B.C:n) poika oli aikanaan NHL:n ykköskierroksen varaus, muttei ole kehittynyt aivan niihin saappaisiin, mitä Florida hänelle asetti.
Hän on kuitenkin hyvä ja ahkera taklaaja - viime kaudella Floridan eniten taklannut pelaaja (211) ja samalla hyvä aloittaja ja puolustava hyökkääjä. Tämä suurikokoinen, 26-vuotias sentteri on tosin melko kallis mies tehoihinsa nähden, 2.1 miljoonan dollarin sopimuksellaan. Kaiken lisäksi hänestä tulee ensi kesänä RFA...

Kaiken kaikkiaan, Burken pääteemana sentterin metsästyksessä on kuitenkin "pelaaja, jolla on muutakin annettavaa joukkueelle kuin alivoimapelaaminen ja aloitukset".

Huolimatta huonosta alivoimasta ja aloituksista..

..Canucksit ovat etenemässä vakuuttavasti play-offeihin. He ovat tällä hetkellä läntisessä konferenssissa sijalla kuusi, vain yhden pisteen Dallasia perässä ja neljä pistettä seitsemäntenä olevaa Phoenixia edellä.

Tässä vaiheessa kautta on turha spekuloida, mutta on mielenkiintoista miettiä, kuinka hyvin Canucksit olisivatkaan pelanneet, ellei heillä olisi ollut noin huonoa alivoimaa (27:s!), aloituksia (29:s!) ja JOS Potvin olisi pelannut niin hyvin kuin häneltä odotettiin ja kuinka paljon häneen satsattiin...

» Lähetä palautetta toimitukselle