Valttikortti: Tapparan ja Lukon aloitusspesialistit

LIIGA / Artikkeli
Lajunen kumartui runkosarjassa aloitukseen yli 1400 kertaa.
Kuva © Timo Savela
Tapparan ja Lukon pudotuspelikamppailut ovat perinteisesti olleet tasaisia. Ratkaisijanviittaa on aiemmin tarjottu maalivahdeille ja kärkihyökkääjille. Tämän otteluparin kohdalla on pakko nostaa esille kolmaskin vaihtoehto eli Liigan parhaimmistoa olevat aloittajat.

Tappara ja Lukko aloittavat pudotuspeliurakkansa laadukkailla ja tasavahvoilla miehistöillä. Molemmissa päissä on maalivahti, joka pystyy kannattelemaan joukkuettaan. Molemmilla on puolustuksessa kokemusta, kovuutta ja kiekollista taitoa.

Tapparalla on Liigan pistepörssin voittaja Kristian Kuusela. Lukolla on kolme hyökkääjää pistepörssin kärkikymmenikössä, joista Aaron Gagnon oli kolmanneksi paras maalintekijä.

Lisäksi sekä Lukolla että Tapparalla on riveissään loistavia aloittajia. Gagnon ja Jani Lajunen ovat Liigan ylivoimaisesti ahkerimmat aloittajat. Kanadalainen oli runkosarjassa kolmanneksi paras aloittaja ja reilun kolmen prosenttiyksikön verran Lajusta parempi, mutta Tapparan ykkössentteri kuuluu myös Liigan parhaimmistoon.

Ratkaiseva yksilösuoritus voi tässä otteluparissa hyvinkin olla aloitusvoitto tai -tappio

Eivätkä laadukkaat aloittajat kummallakaan tähän lopu. Siirtoikkunan takarajalla Tapparaan hankittu Juhani  Jasu on HIFK:n Corey  Elkinsin jälkeen toiseksi tehokkain aloittaja. Lukolla taas Turo  Asplund on toinen luotettava vaihtoehto kaapimaan aloituksesta kiekko omalle joukkueelle.

Lisäksi vielä Tapparasta Stephen Dixon sekä Otto Rauhala ja Lukosta Filip Riska ovat suoriutuneet aloituksista voittajina yli 50 prosentin tehokkuudella.

Asplund on Lukon varmin aloittaja puolustusalueella, kun taas Gagnon on dominoinut hyökkäyspään aloituksia. Tapparan Jasu on kuitenkin hyökkäyspään aloituksissa vielä aavistuksen Lukon kanadalaissentteriä edellä. Lajunen, Rauhala ja Asplund ovat lähes tasoissa, mutta kuitenkin selvästi kärjestä perässä.

Puolustuspäässä Tapparan ykkönen on Dixon, mutta Lajunen ja Jasu eivät ole kaukana perässä. Gagnon asettuu aivan Lajusen kannoille ja aavistuksen Jasun edelle.

Voita oikeat aloitukset

Aloituksissa on valtava ratkaisupotentiaali ja tällaisten huippuyksilöiden kohdalla myös erityispeluutus korostuu. Erikoistilanteissa, erien aluissa ja lopuissa sekä erityisesti pitkän kiekon jälkeen on erinomainen mahdollisuus hakea etulyöntiasemaa ja rohkeasti peluuttaa erityisosaajia.

Kaikki kunnia esimerkiksi Lajuselle, mutta Jasun tilastot hyökkäyspään aloituksista ovat niin vakuuttavat, että lähentelee virkavirhettä, jos joku muu luistelee ylivoimalla ensimmäiseen aloitukseen. Pudotuspeleissä ei ole varaa hukata arvokkaita ylivoimia hävittyihin aloituksiin.

Mielenkiintoista on aloitustehokkuuden jakautuminen. Kukaan edellämainituista huippualoittajista ei ole ollut ylivoimainen molemmissa päissä kenttää. Kokonaisuutena Gagnonin voisi kenties nimetä parhaaksi aloittajaksi, mutta Lajunen ja Jasu eivät jää kauas taakse.

Myös aloittajien kätisyys on yksi erityistekijä. Gagnon ja Jasu pelaavat oikea käsi alhaalla, joten heitä ei välttämättä nähdä vastakkain. Harvinaisempi kätisyys pääsee paremmin oikeuksiinsa vasen käsi alhaalla pelaavia vastaan.

Tapparalla on määrällisesti enemmän aloituksissa loistaneita senttereitä, mutta toisaalta Dixon on pelannut paljon laidassa ja Rauhalan pääsy pelaavaan kokoonpanoon ei ole varmaa. Lajusta ja Jasua varmasti kuormitetaan aloituksissa, samoin Lukko-leirissä Gagnonia ja Asplundia.

Vaikka jääkiekko on joukkuelaji, ja huippuunsa hiotun pelikirjan merkitystä korostetaan, niin usein tärkeät ottelut ratkeavat yksilösuoritukseen. Sen ei tarvitse olla kiekonmenetys, torjunta tai ilmaveivi. Ratkaiseva yksilösuoritus voi tässä otteluparissa hyvinkin olla aloitusvoitto tai -tappio.

» Lähetä palautetta toimitukselle