Valko-Venäjä: Kookas Goljat joutuu vaikeuksiin lohkonsa Daavidien kanssa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Yli kaksimetrinen Oleg Jevenko on Valko-Venäjän vankan puolustuksen pisin järkäle.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Valko-Venäjä pelasi vuosina 2014 ja 2015 puolivälierissä, mutta vuosi sitten se jäi lohkovaiheeseen. Tällä kertaa putoaminen on pudotuspelipaikkaa lähempänä.

Uhka: Maalivahdit eivät kykene kannattelemaan

Valko-Venäjän ykkösvahdin paikka on ollut tuulinen Andrei Mezinin ja Vitali Kovalin jäätyä syrjään. Kanadalaistaustainen Kevin Lalande pelaa tänä keväänä neljänsissä kisoissaan, mutta esimerkiksi vuosi sitten Venäjällä pelatut MM-kilpailut menivät häneltä heikosti. Lalanden kaudet Dinamo Minskissä ovat olleet rikkonaisia, eikä hän ole loukkaantumisten takia juuri täysiä kausia pelannut.

Valkovenäläisten epäonneksi maalla ei ole muitakaan hyviä vaihtoehtoja. Neman Grodnon Valko-Venäjän mestariksi torjunut 28-vuotias Vitali Trus pelaa ensimmäisessä MM-turnauksessaan, eikä nuori Mihail Karnauhov ole vielä valmis maajoukkueen vastuutorjujaksi.

Lalande on kaiken järjen mukaan Valko-Venäjän ykkösmaalivahti, mutta hänen pitää nostaa tasoaan aiemmissa arvokisoissa nähdystä. Valko-Venäjän materiaali ei ole kenttäpelaajienkaan osalta tänä keväänä kummoinen, joten maalivahdin tulee onnistua tavallista paremmin.

Valko-Venäjän maalivahtitilanne vaikuttaa todella epävarmalta. Lalandella ei ole varaa epäonnistua, sillä Valko-Venäjän liigassa pelaavilla maalivahdeilla jopa sarjapaikan pitäminen on haasteellista. Jos Lalande ja kumppanit yhtään haparoivat, Valko-Venäjä on vaikeuksissa. Uhkana on, että myös nousijamaa Slovenia lyö luun kurkkuun.

Mahdollisuus: Tiukka puolustus ja vastahyökkäykset tepsivät

Maalivahtien työtä helpottaa kuitenkin jykevä puolustus. Dave Lewisin luotsaamassa ryhmässä on erityisen paljon kokoa: Roman Hrabarenka (193 senttimetriä ja 104 kilogrammaa), Oleg Jevenko (201/104), Dmitri Korobov (189/108) ja Nikolai Stasenko (195/95) varmistavat, ettei vastustajilla ole mukavaa Valko-Venäjän maalin edessä.

Valko-Venäjän vahvuutena voikin pitää äärimmäisen fyysistä puolustuskalustoa. Kiekollisuutta alakerrassa on selvästi vähemmän, kun kansalaisuuden saanut Nick Bailen päätti jättää osallistumatta kisoihin. Pitkälti KHL-seura Dinamo Minskin pelaajista koostuva pakisto on silti varsin vertailukelpoinen lohkon muihin maihin kuten Ranskaan ja Sloveniaan nähden.

Bailenin lisäksi toinen kansalaisuuden saanut ja Valko-Venäjää jo kaksissa MM-kilpailuissa edustanut Geoff Platt jäi pois kisaryhmästä. Plattin puuttumisesta huolimatta hyökkäyskalustossa on kuitenkin edellytyksiä maalintekoon, kun Charles Linglet, Andrei Stas, Andrei Stepanov ja Kostitsinin veljekset Andrei ja Sergei ovat tiettävästi lopullisessa kisajoukkueessa.

Valko-Venäjän peli perustuu tiiviiseen puolustustyöskentelyyn ja nopeisiin vastaiskuihin laidoilta. Erityisesti Linglet, Stas ja Stepanov olivat vuosi sitten vaarallisia, ja muun muassa nopea Stepanov pääsi iskemään useasti oikealta laidalta pelin käännyttyä ripeästi.

Ennuste: Valko-Venäjä säilyy pääsarjassa juuri ja juuri

Kisoista on tiedossa Valko-Venäjälle vaikeat, sillä vaikka puolustus on strategisilta mitoiltaan ryhdikäs, ei se pysy nopeimpien hyökkääjien kyydissä. Valko-Venäjän raskastekoinen viisikko väsyttää itsensä jatkuvassa puolustustaistelussa, eikä maalivahtitilanne herätä luottamusta. Alakerrassa on yksinkertaisesti liikaa todennäköisiä vuotokohtia.

Pakistosta uupuu kiekollisuutta, ja hyökkäys on muutamasta kärkimiehestä huolimatta melko vaatimatonta tasoa. Valko-Venäjä ei pysty tekemään tiukassa paikassa tarpeeksi maaleja. Vapun harjoituspelit Ranskaa vastaan antavat lisää osviittaa, mutta lähtökohta on, että Valko-Venäjä välttää putoamisen ollen B-lohkon seitsemäs.

» Lähetä palautetta toimitukselle