Vaasassa odotetaan juhlaturnauksen alkua

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Vaasan kaupunki täyttää kunniakkaat 400 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kaupungissa 18.-20.8 pelattava harjoitusturnaus on ilahduttavan kovatasoinen. Mukana ovat isäntäjoukkue Sportin lisäksi Suomesta Ässät, sekä länsinaapurista Björklöven IF ja Luleå HF.

Sportin päävalmentaja Mikko Manner pääsee mittaamaan omiensa tasoa hyviä joukkueita vastaan. Haaste on kova, mutta altavastaajan asema paperilla vaikuttaa enemmänkin positiiviselta ongelmalta.

- Ihan mielenkiintoista nähdä miten pärjätään Euroopan huippuseuroihin kuuluvia vastustajia vastaan. Ja tietysti nähdään omia uusia pelaajia. Jotkut pelaa nyt ensimmäistä kertaa kotiyleisölle, katsotaan että alkaako maila tärisemään vai löytyykö sieltä niitä asioita, minkä takia niitä jätkiä on tänne hankittu.

- Nuorten osalta kilpailu pelipaikoista on kova, kaikki haluaa pelata edustuksessa sarjan alkaessa. Nämä on niitä hetkiä jolloin näyttöjä aletaan antamaan, jatkaa Manner viikonlopun teemoista.

Myös joukkueensa kapteeni Markus Jämsä suhtautuu hyvillä mielin tuleviin otteluihin.

- Sieltä on tulossa vastaan kolme jengiä joista kaikki on tavallaan meitä ennakkoon ajatellen "kovempia", ihan Euroopan huippujoukkueita. Lähdetään kuitenkin jokaista peliä voittamaan. Joukkueessa on sellainen hyvä odottava fiilis, ihan hyvillä mielin lähdetään niitä kaikkia haastamaan.

Turnaus huipentaa kovan harjoitusjakson

Manner kertoo joukkueen kesäharjoittelun sujuneen suunnitelmien mukaan. Turnaus palvelee hänen mukaansa joukkuetta myös sitä kautta, että nähdään harjoituskauden tuloksia.

- Nyt nähdään kuukausi ennen sarja-avausta vähän sitä, että missä mennään. Ollaan harjoiteltu jo pitemmän aikaa ja aika kovaa, se alkaa varmaan jo hiukan tuntumaan jaloissakin. Tämä turnaus tavallaan huipentaa meillä tällaisen kovan jakson. Sitten kun kauden alku lähestyy, niin pikku hiljaa alkaa jääharjoituksetkin lyhenemään. Päästään sitten hieman herkempään kuntoon, mutta tässä vaiheessa kautta pitää vielä vetää lujaa ja luoda pohjia sinne kovaan sarjaan.

Jesper Söderholm palasi Sportiin

Manner korostaa tulevan kauden haasteita ottelumäärän ja sen tuoman rasituksen osalta. Tämä luo lisäpaineita peruskuntokauden onistumiselle, jotta rahkeita riittäisi keväälle asti.

- Tulossa on kiivastempoisempi Mestis-kausi kuin mitä ollaan koskaan aiemmin pelattu. 45 peliä runkosarjaa ja enimmillään 15 pudotuspeliä siihen päälle, eli yhteensä 60 peliä. Samassa ajassa täysammattilaissarja SM-liiga pelaa runkosarjansa loppuun eli 56 peliä. Nyt vielä Hermes tipahti eli meidän pelimatkat pitenee ja kun puolet meidän pelaajista käy vielä samalla töissä tai opiskelee, niin tää sarja tulee olemaan fyysisesti kovempi kuin SM-liiga. Sen takia meillä pitää olla paljon pelaajia ja hyvä pohjakunto.

Sport tähyää yhä pelaajamarkkinoille

Yksi pelaajarinkiä rajoittava tekijä ovat loukkaantumiset. Tällä hetkellä Sportin tilanne on tältä osin kohtalaisen hyvä. Pitkäaikaispotilaiden määrä on suhteellisen vähäinen, mikä helpottaa joukkueen valmistautumista kauteen. Turnauksen osalta poissaoloja on kuitenkin jokunen tiedossa.

- Parilla puolustajalla on joitain pikkuvammoja. Kososen Jarno on näistä yksi ja hän ei pysty pelaamaan viikonloppuna. Kahdeksalla pakilla pyritään pelaamaan, tosin voi olla että yksi toinen kaveri joutuu kanssa jonkun pelin huilaamaan.

- Christian Sundman on siirtynyt A-junnujen mukaan harjoittelemaan. Pahkalan Timo taas on armeijassa ja parhaillaan leirillä. Hän saa kuitenkin todennäköisesti jonkun pelin alle viikonloppuna. Kalle Mattila osallistuu tällä hetkellä pelkkiin luistelu- ja kuntoharjoituksiin. Hänellä operoitiin olkapäät, eli parisen kuukautta menee ennen kuin hän on pelikelpoinen. Hjerpen Kristianilla taas oli tulehdusta polvessa. Se on nyt saatu hallintaan, mutta ihan täydessä iskussa hän ei ole vielä. Katsotaan nyt pystyykö hän pelaamaan viikonloppuna. Muuten kyllä neljään ketjuun riittää äijiä, eli jonkun verran kierrätetään pelaajia, täydentää Manner.

Vieraita lahden takaa

Isäntäjoukkueen avausvastustaja on Allsvenskanin pohjoisin joukkue Björklöven. Nimilista ei pullistele tuttuja nimiä, mutta joukkue jäi viime kaudella vain pisteen erolla ulos Elitserien-karsinnoista. Manner kehuukin Allsvenskania ja tulevaa vastustajaa erittäin kovaksi.

- Katselin tuossa netistä kun siellä on sivuja joissa on rankattu Euroopan seuroja järjestykseen. Björklöveniä pidettiin niillä listoilla kovempana kuin vaikkapa meidän liigaseuroja KalPaa tai Pelicansia. Kyseessä on ihan täysin ammattijoukkue ja siellä on muutenkin kovaa innostusta kiekkoon.

Björklövenin mukana on tiettävästi tulossa Vaasaan kahdessa ryhmässä yhteensä noin sata fania joukkueensa tueksi. Lisäksi seuran johtokunta saapuu paikalle turnaukseen.

Turnauksen ehkäpä mielenkiintoisin joukkue saapuu sekin paikalle Ruotsista. Viime kauden Elitserienissä viidenneksi sijoittunut Luleå HF on nimittäin ainakin materiaalinsa puolesta muiden osallistujien yläpuolella. Arvokisoissa kirkkaita mitaleja saalistaneen Slavomir Lenerin luotsaama nippu lähteekin turnaukseen suosikkina.

Suomalaisille tuttuja nimiä Luleån riveissä ovat Sportissakin aikanaan käyneet maalivahti Tero Leinonen ja Jesse Niinimäki, sekä muut suomalaiset Pekka Saravo ja Kalle Kerman. Kansainvälisesti kovimmat meriitit ovat tosin varmastikin Mikael Renbergillä, joka muistetaan erityisesti 90-luvulta ns. Tuomiopäivän legioonasta Eric Lindrosin viereltä. Lisäksi joukkueen hyökkäysosastoa vahvistaa maalinteon osaava Lubos Bartecko.

Kotimaista väriä turnauksessa edustaa Sportin ohella viime kauden hopeajoukkue Ässät. Porilaisten kohdalla huomio kiinnittyy varsinkin uusiin ulkomaalaisvahvistuksiin. Rob Hiseyn ja Matt Nickersonin lähdettyä muihin maisemiin on joukkueessa vastuuta jaossa. Sitä pyrkivät osaltaan kantamaan puolustaja Peter Aston ja hyökkääjä B.J. Crombeen, sekä ruotsalaissentteri Tom Wandell. Lisäksi mm. Toni Häppölän otteita tulee olemaan mielenkiintoista seurata. Myös Manner odottaa jo mielenkiinnolla Sportin ja Ässien sunnuntaista kohtaamista.

- Ässät on aina ollut tunnettu fyysisestä pelistään. Siellä on vielä apuvalmentajana meilläkin valmentanut Jari Härkälä ja eiköhän sitä kuuluisaa "porilaista hulluuttakin" tulla taas näkemään. Ja onhan se aina liigajengille tavallaan ylpeyskysymys, ei ne varmasti halua hävitä Mestis-jengille yhtään sen enempää kuin vaikkapa me haluttaisiin hävitä jollekin Suomi-sarjan porukalle. Ja mikä olisikaan sen hienompaa kuin jos siinä sunnuntain kohtaamisessa olisi vaikka turnauksen voitto pelissä...

Turnauksen otteluohjelma

Pe 18.8

klo 15.00 Luleå - Ässät

klo 18.30 Sport - Björklöven

La 19.8

klo 14.00 Ässät - Björklöven

klo 17.30 Sport - Luleå

Su 20.8

klo 14.00 Björklöven - Luleå

klo 17.30 Sport - Ässät

» Lähetä palautetta toimitukselle