Välieräjää, viikko 13: Ei sota yhtä Barkovia kaipaa

LIIGA / Artikkeli
Nyt mennään jo välieriä.
Kuva © Jarno Hietanen
SM-liigan välierät ovat pärähtäneet käyntiin. Maanantaijään sijasta nähdään tällä viikolla välieräspesiaali, jossa analysoidaan puolivälierien sykähdyttävimmt seikat ja tehdään suuria johtopäätöksiä välierien ensimetrien perusteella. Mellastaako Justin Azevedo? Vaikuttaako Aleksander Barkovin poissaolo voimasuhteisiin? Mikä Eero Kilpeläisellä meni vikaan?

Välierät ovat käynnistyneet. Terävän analyyttisenä jäälle luistelevat tällä kertaa uutispäällikkö Matias Strozyk, päätoimittaja Antti Wennström ja toimittaja Lauri Lehtinen.

Mikä ratkaisu tai ilmiö jäi puolivälieristä mieleen?

Matias Strozyk: Pienoinen pettymys JYPin ja HPK:n sarjasta. Marko Virtasen hämmentävät seikkailut, Ari-Pekka Selinin ja Jyrki Ahon koominen lehdistötilaisuus sekä yleisesti kuuma sarja eivät ihan nousseet sille sodanomaiselle tasolle, joka ajoittain tuntui olevan ihan nurkan takana.

Tuloksessa ei ole valittamista, parempihan siinä jatkoon meni kun osa Kerhosta taisi ajatella jo tulevaa Tallinnan-reissua. Ratkaisu nosti taseen niukasti posin puolelle: Viitasen Mikko se sieltä taas iski, kolmantena keväänä putkeen.

Lauri Lehtinen: Raimo Summasen ja HIFK:n kauden päättyminen nousee mieleen. Summanen nosti alavireisesti pelanneet petopaidat vielä mukaan tähän kauteen ja HIFK:lla oli oma lyhyt momentuminsa Tapparaa vastaan. Tosin osa tästä johtui viidennen ottelun avauserän Tapparan epäonnesta, mutta jokatapauksessa Summasen penkkivalmentaminen ja taktinen osaaminen näkyivät selvästi katsomoon asti.

Ensi kaudella onkin odotettavissa, että Summasen saadessa valmennettavakseen oma HIFK:nsa, tulos on aivan erilaista ja pelit eivät todellakaan pääty vielä puolivälierissä.

Antti Wennström: Jokerien ja Eero Kilpeläisen sulaminen. Keskustelin Kilpeläisestä maalivahtitekniikkaa analysoivan ystäväni kanssa alkukaudesta. Jokerien ykkösvahti on hyvä maalivahti, jolle keskittymisen herpaantuminen kuitenkin aiheuttaa junioritason virheitä tekniikassa. Tällä kertaa sukellus tuli pahaan paikkaan ja tuloksena oli keltapunaisia kyyneleitä.

Monet alleviivasivat myös joukkueen surkeaa maalintekoa, mutta kaikki lähtee itseluottamuksesta ja oman pään pitämisestä. Seuraavaksi seuran tulee arvioida sitä, oliko tämä Kilpeläiselle vain kauneusvirhe. Patrick Roy ja Martin Broudeurkin ovat sulaneet yksittäisissä pudotuspelisarjoissa. Miikka Kiprusoff romahti kerran USA:ta, Jukka Tammi kerran Kanadaa vastaan. Jarmo Myllys säikähtää varmaan fanipaitaakin, jos selässä lukee "Буре".

Tomi Lämsän potkuista puhuminen tässä yhteydessä on koomista. Potentiaalinsa perusteella Lämsän pitää olla lähempänä maajoukkuepestiä kuin potkuja. Kokonaisuutena joukkue oli hyvin rakennettu, mutta hyökkäävä puolustaja Markus Nordlund sekä Eero Kilpeläinen eivät onnistuneet nousemaan tonttinsa kokoisiin saappaisiin.

Miten Tappara-kaksikon Aleksander Barkov - Chris Connolly loukkaantuminen vaikuttaa voimasuhteisiin?

Strozyk: Ei merkittävästi. Kuten taannoin totesin, Tappara ei kaadu yhden tai kahden avainhyökkääjän menetykseen. Myönnän etten ajatellut skenaariota, jossa molemmat ykkösketjut menettävät kolmanneksen koostumuksestaan, mutta eipä tuo ainakaan maanantaina näyttänyt hirveästi hidastavan Jarno Koskirannan ketjun ratkaistessa pelin.

Wennström: Minusta merkitys on iso, mutta enemmän viihdearvon ja Lukon henkisen kantin kannalta. Tämä antaa kannattajille ja joukkueelle lisätoivoa siitä, että Tappara on vain yksi kuolevainen muiden joukossa. Avausvoitto kotiottelusta pistäisi pyörän rullaamaan oikein kunnolla.

Tapparan puolustamiseen se ei vaikuta ja hyökkäysvoima kyllä riittää niukkoihin voittoihin. Tappara on suosikki, eikä kahden hyökkääjän kaatuminen riitä tässä tilanteessa edes horjuttamaan sitä asemaa.

Lehtinen: Tapparan pelisysteemin ollessa näin vahvoilla kantimilla, parin pelaajan loukkaantuminen ei vaikuta juurikaan niin paljon kuin voisi odottaa. Barkov ja Connolly kuitenkin pitivät sisällään niin paljon kiekollista taitoa ja ratkaisuvoimaa, että pelien edetessä tätä saattaa tulla ikävä. Mahdollisissa finaaleissa viimeistään kaksikon poissaolo vaikuttaa voimasuhteisiin entistä enemmän.

Mellastaako Justin Azevedo välierissä samalla tavalla kuin Jokereita vastaan?

Strozyk: Luultavasti, mutta onko sillä mitään merkitystä? Loput Lukosta Tapparan puolustuspelaaminen pystyy silti pitämään kurissa. Ensimmäisenä näyttönä siitä ovat ne vaatimattomat 18 laukausta maalia kohti maanantain sarja-avauksessa. Jerry Ahtola on vireessä ja Teemu Nurmi on kykeneväinen julmiin tekoihin, mutta yhden eron Lukko tulee huomaamaan pelatessaan runkosarjavoittajan sijaan kakkosta vastaan: siellä on maalivahti.

Lehtinen: Ei mellasta. Tapparan viisikkopuolustusta vastaan saa olla melkoinen taikuri, jotta voi dominoida illasta toiseen samaan tapaan kuin Azevedo Jokereita vastaan. Nyt Azevedo saa taiteilla kokoajan isokokoinen kirvesrinta niskassaan. Silti on selvää, että noin hyvä pelaaja erottuu edukseen ja on merkittävä voimavara joukkueelleen. Tätä Azevedo oli ehdottomasti eilen. Dominointia ei kuitenkaan tulla näkemään kuin korkeintaan paikoittain.

Wennström: Azevedo ei pääse samalla tavalla maalivahdin ihon alle kuin Jokereita vastaan, mutta ylivoimalle miestä ei auta päästää.

Ässät käynnisti JYP-sarjan vierasryöstöllä. Oliko tässä niin kutsuttu "Big Steal"?

Strozyk: Ilman muuta on. Pitkä matka Jyväskylään, puolitoista tuntia kiekkoa ja avausvoitto omaan sarakkeeseen oli juuri se alku, jota Ässät sai tälle välieräsarjalle toivoa. JYP on ennakkosuosikki marginaalierolla, mutta vierasvoitto heti ensikohtaamisessa vähintäänkin tasoitti puntit.

Ei silti mennä asioiden edelle, JYP on liian kykeneväinen noutamaan kotietunsa takaisin toisessa tai neljännessä ottelussa ja pakko myöntää, että ilman Antti Raantaa en edes laittaisi avausvoitolle yhtä suurta arvoa. Unelmoin näiden kahden kohdalla seitsemästä ottelusta, eikä maanantai antanut pienintäkään syytä epäillä sen toteutumista.

Lehtinen: Ässät ryösti kotiedun JYP:ltä ja sille riittää finaaliin menemiseen Isomäen otteluiden voittaminen. Hurmoksellisen kotiyleisön edessä on mukava pelata näitä otteluita ja asetelma toki koki askeleen Ässien suuntaan, joten sikäli ryöstö oli isoa mallia.

JYP kuitenkin on niin hyvin rasvattu koneisto, että sen peli tulee pysymään todella korkealla tasolla pelistä toiseen, kotona ja vieraissa. Näin ollen JYP saattaa napata kotiedun itselleen vielä takaisin ja ryöstöt tuskin tähän loppuvat.

Wennström: Riippuu siitä, aikooko esimerkiksi Ramzi Abid ilmoittautua tänä keväänä peleihin mukaan. Eniten tätäkin silti ratkotaan pelitapamittarilla. Kumpi onnistuu viemään ja kumpi joutuu vikisemään.

Asettuisin joka tapauksessa vara-Tamiksi, ja sanoisin että tässä vaiheessa sarjaa kyseessä on "Big Statement". Jos joku ei uskonut KalPa-sarjan perusteella Ässien olevan mestaruuskandidaatti tällä kaudella, niin tässä tuli siitä taas eriävä mielipide. Isolla kädellä.

Ässät pelaa komeaa peliä tällä hetkellä. Taktisesti se onnistui siinä, missä HPK ei onnistunut. Se pystyi rytmityksellään rikkomaan JYPin hyvää puolustamista. Ässien peli oli syyskaudella kärsivällistä pelien sisällä - nyt se on sitä kauden mittakaavassa. Kaikki on napsahtanut hyvin kohdalleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle