FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Uutta alkua etsimässä

LIIGA / Artikkeli
Sekä Lukon että Kärppien kausi on ollut vaikea. Kumpi saa uuden startin kohti kevättä?
Kuva © Anna Ahola - anna.ahola@jatkoaika.com
SM-liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohtaavat kaksi heikoissa merkeissä runkosarjansa päättänyttä joukkuetta. Kärpät-Lukko-sarjassa kysymys kuuluukin, kumpaa kevään tosipelit piristävät enemmän?

Kevät lähestyy, mutta peli ei kulje. Kärppien ja Lukon kohdatessa avauskierroksella toisistaan mittaa ottavat kaksi samojen ongelmien parissa painivaa joukkuetta.

Viidesti runkosarjan aikana kohdanneet joukkueet ovat toisilleen kohtuullisen tutut. Kärpät vei kolme ensimmäistä kohtaamista nimiinsä, kaksi edellistä vääntöä meni kuitenkin raumalaisten nimiin.

Joko Kärppien kriisi helpottaa?

Oulun Kärpät lähtee pudotuspeleihin täsmälleen samalta sijalta kuin viime vuonnakin eli seitsemänneltä. Oulussa on viime vuosina totuttu näkemään Kärpät villi kortti -kierroksella, onhan tämä jo neljäs vuosi putkeen.

Varsinkin tällä kaudella sijoitus on selkeä pettymys, sillä Kärpät taisteli kuitenkin runkosarjan kärkisijoilla koko pitkän kauden. Kärppien putoamista kärjestä odotettiin silloin, kun loukkaantumissuma oli pahimmillaan ja kun NHL-miehet katosivat joukkueesta.

Kriisi iski yllättäen vasta silloin, kun Kärpät sai joukkueensa vihdoin lähes terveeksi. Tappioputki katkesi kuitenkin viimeisillä kierroksilla ja valmennus toivookin tuon peli-ilmeen jatkuvan pudotuspeleihin.

Kärppien ykkösketjussa Ivan Huml ja Juha-Pekka Haataja ovat olleet koko kauden alati vaarallisia, eikä Lukollakaan tule olemaan helppoa yrittäessään pysäyttää heitä. Tällä hetkellä kolmas lenkki tuossa ketjussa on Miikka Salomäki ja ketju onkin näyttänyt toimivan viime peleissä varsin mainiosti.

Ei kannata myöskään unohtaa, että Kärppien hyökkäyksestä löytyy todellinen pudotuspelisoturi Toni Kähkönen ja alati vaaralliset, joskin ailahtelevat, Julius Junttila, Joonas Donskoi ja Joonas Komulainen.

Heiltä odotettiin runkosarjassa enemmänkin, mutta nyt aika on otollinen nostaa tasoa entisestään. Tomas Plihalin heräämistä on odotettu koko kausi, mutta onko jo liian myöhäistä?

Kärppien hyökkäys pystyy luomaan peleissä valtavan määrän maalipaikkoja, mutta viimeistelystä löytyykin sitten paljon parannettavaa.

Maalivahtipelin osalta ei Kärpät häviä juurikaan Lukolle. Johan Backlund on torjunut viime peleissä kiekkoja ammattilaisen varmuudella eikä huolta tuolta osa-alueelta ole. Monien mielissä saattaa kummitella viime vuoden pudotuspelien muutama musta hetki, mutta samanlaista romahdusta tuskin tänä vuonna tullaan näkemään.

Kärppien puolustuksesta löytyy kyllä taitoa ja käsiä Mikko Lehtosen ja Oscar Eklundin johdolla, mutta riittääkö puolustuksessa kovuus, kun paini alkaa oman maalin edessä? Kärppien ainoa selkeä heikkous onkin löytynyt nimenomaan molempien maalien edustoilta.

Oman maalin edustaa ei saada kunnolla siivottua ja toiseen päähän kunnon maskimiestä saati hämmentäjää ei ole tahtonut löytyä millään. Tunnetusti pudotuspeleissä noitten alueitten hallitseminen korostuu entisestään.

Mikä piristäisi raumalaisia?

Jos Kärppien kevät on ollut heikko, sitä samaa voi sanoa raumalaisten runkosarjasta. Sadan pisteen tavoite ja haave paikasta kuuden joukkoon sulivat pahasti kevään ensimmäisten auringonsäteiden paljastuessa.

Kymmenes sija on kolmen miljoonan joukkueelle pettymys, katsoo runkosarjaa sitten miltä kantilta tahansa.

Huolestuttavinta joukkueen kannalta on kuitenkin ollut ryhmän viime kierrosten peli-ilme. Erityisesti Äijänsuon areenalla on nähty viime kierroksilta henkisesti lamaantunut kotijoukkue.

Jos vielä tammikuussa Lukon peli näytti vahvalta ja paikka kuuden joukkoon realistiselta, on pelin taso heikentynyt kevään lähestyessä.

Erityisesti joukkueen ongelmat ovat kulminoituneet hyökkäyspeliin. Kuvaavaa oli, ettei joukkue saanut rakennettua runkosarjaan viimeisessä kotiottelussa SaiPaa vastaan oikeastaan yhtään kunnon maalintekopaikkaa.

Joukkueen ykköslaitureiden Jussi Pesosen sekä Lauri Tukosen puuttuessa hyökkäyspään onnistumiset ovat jääneet liikaa Justin Azevedon harteille.

Mikäli raumalaisryhmä haluaa haastaa tosissaan Kärppiä, pitää myös hyökkäyspäästä löytyä uusia ratkaisijoita. Ja ennen kaikkea uusia kiekollisen roolin ottajia, jotka pystyvät omalla panoksellaan rakentamaan joukkueen pelaamista.

Siinä mielessä suurin huomio kiinnittyy joukkueen kakkosketjuun. Josef Strakan ja Jerry Ahtolan pitää pystyä tukemaan Azevedoa ja kumppaneita nähtyä paremmin.

Kärpät ennakkosuosikki

Vaikka Oulussa kevät on ollut vaikea, lähtee Kärpät sarjaan ennakkosuosikkina. Lukko on ollut tällä kaudella liigan heikoimpia kotijoukkueita, joten raumalaisten kannalta sarjan ensimmäinen ottelu on hyvin tärkeä.

Mikäli Kärpät saa napattua ensimmäisen voiton, voi sarja olla jo pitkälti taputeltu. Lukon kotipelaaminen kaipaisi hyvää Oulun reissua taustalle.

Arvio: Mikäli Kärpät saa napattua sarjan avausvoiton, menee joukkue suoraan 2-0 jatkoon. Raumalaisten mahdollisuudet ovat torstain pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle