Uusiiko Ahmat pudotuspelipaikkansa?

MESTIS / Artikkeli
Hyvinkään Ahmojen edellinen kausi päättyi iloisesti, kun joukkue selvisi ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin. Talous on tiukilla, joten rankasti uusiutunut Ahmat lähtee sarjaan jälleen nuorella ja kokemattomalla ryhmällä. Pudotuspelipaikan uusiminen on kovan työn takana.

Nuori ja motivoitunut ryhmä

Kuten niin monella muullakin seuralla Mestiksessä, ovat Ahmojen kukkaronnyörit tiukalla. Budjettia on supistettu viime vuodesta. Tarkoituksena on tarjota nuorille ja nälkäisille pelaajille paikka kehittyä, ja sen huomaa pelaajalistasta. Joukkueen keski-ikä on alle 22 vuotta.

Pitkälti olosuhteidenkin pakosta vaihtuvuus on ollut jälleen suurta. Vain noin kentällinen viime kauden pelaajia jatkaa. Jäälle hyvinkääläiset pääsivät vasta viimeisten joukossa, joten parhaimmillaan joukkue ei kauden alussa vielä ole.

Viime kauden ilmiö, poikkeuksellisen suuri ero tuloksissa koti- ja vieraspelien välillä, näyttäisi jatkuvan. Harjoituskaudella kolmesta kotipelistä oli tuloksena kaksi voittoa ja tasapeli, mutta vieraissa pelkkiä tappioita, vaikka vastassa olivat samat joukkueet.

Sami Heinosella tärkeä rooli

Maalivahdeista jatkaa viime kauden lopulla joukkueeseen liittynyt ja hyvin torjunut Sami Heinonen. Toisena maalivahtina on oma kasvatti Niko Tuominen. Yhden harjoitusottelun ahmapaidassa torjunut Pietari Karhumaa etsii peliaikaa muualta.

Heinosella on tällä kaudella näytön paikka. Peliaikaa ja laukauksia on luvassa runsaasti, sillä kokematon Tuominen tuskin aloittaa monessa ottelussa. Heinonen näytti viime kauden lopulla olevansa hyvätasoinen mestisvahti, mutta syksyn tilanne muistuttaa pelottavan paljon vuoden takaista. Tällöin Ari Kumpula hankittiin tilkitsemään maalia nuoren puolustuksen takana, mutta tehtävä osoittautui liian vaativaksi, eikä Kumpula kyennyt kantamaan vastuuta. Heinosen onnistuminen on yksi joukkueen kauden kulmakivistä.

Loistouutinen hyvinkääläisittäin olisi viime kauden IFK-lainan Mikko Strömbergin saaminen mukaan jossain vaiheessa, mutta ainakin näillä näkymin Strömberg torjunee liigassa.

Turo Virta puolustuksen avainhahmo?

Puolustus näyttää jopa vahvistuneen. Pasi Järvisen lähdettyä ei joukkueessa ollut viime talvena vahvaa kiekollista puolustajaa, mutta nyt Turo Virrasta voisi olla alakerran kiekolliseksi johtajaksi. Riihimäellä varusmiespalvelustaan suorittava Virta iski Tapparan A-nuorissa komeat teholukemat 16+14, ja harjoituspelien perusteella potentiaalia hyvään kauteen on olemassa. Myös fyysisyys riittää miesten peleihin.

Viime kauden puolustajista Olli Korkeavuori ja Juha Kaunismäki jatkavat, ja Pasi Tamminenkin on mukana pelaajaringissä. Kapteeniksi nimetystä Korkeavuoresta näkee yhden aikuisten sarjassa pelatun kauden merkityksen; mies pelaa paljon varmempaa peliä kuin vuosi sitten.

Lähtijöitä (Tuomas Peltola, Mikko Viitanen, Ville Reikko, Janne Ansakorpi) ovat paikkaamassa Virran lisäksi Tuomo Hirvonen, Ville Raatikainen, Olli Tukonen, sekä toistaiseksi ilman sopimusta olevat John Ojanperä ja Kim Sjöblum.

HPK:n nuorista Hyvinkäälle palannut 19-vuotias Hirvonen pelasi hyvät harjoituspelit. Hyökkäyspäässä Hirvoselta ei suuria tehoja kannata odottaa, mutta muilta osin nuorukaisen otteet näyttävät valmiimmilta kuin Viitasella ja Korkeavuorella samassa tilanteessa vuosi sitten. Raatikainen ei viime kaudella mahtunut KJT:n puolustukseen ja pelasi kautensa A:ssa, mutta näyttäisi nyt mahtuvan Ahmoissa ryhmään pelattuaan melko varmaa peruspeliä. Tukosen veljeksistä vanhempi, 17-vuotias Olli, pysyi harjoituspeleissä miesten vauhdissa mukana, mutta tuskin saa vielä kovin paljon vastuuta.

Viimeisistä paikoista puolustuksessa taistelevat Ojanperä ja Sjöblum. Bluesin A:ssa viime kaudella otellut Ojanperä on osoittanut olevansa tälle sarjatasolle hyvä peruspakki, jolla kiekkokin pysyy lavassa. Sjöblum muistuttaa viime kaudella niinikään Vantaalta Hyvinkäälle siirtynyttä Reikkoa. Hyvin liikkuva, mutta hieman pehmeä pakki, jolle ei Vantaalla auennut mahdollisuutta, mutta joka saattaa Ahmoissa päästä tehopisteidenkin makuun.

Tälläkin osastolla liigavahvistus on mahdollinen kauden aikana, mikäli Viitanen ei saa peliaikaa Espoon Bluesin liigaryhmässä.

Kuka tekee maalit?

Hyökkäyksessä viime kauden ongelmana oli keskushyökkääjien vähyys. Ongelmaan puututtiin kesällä, sillä tämän kauden joukkueessa sentteriosasto näyttäisi joukkueen vahvimmalta osa-alueelta. Viime kauden ykkössentteri Juha-Pekka Loikas jatkaa, toissakauden ykkönen Janne Lehtinen palasi Kiekko-Vantaasta, ja samasta seurasta mukaan tarttui aikanaan Loikaksen kanssa Jokereiden A:ssa pelannut Jan Eriksson. Neljättä kentällistä johtaa viime keväänä joukkueeseen liittynyt Tommi Elomo.

Eniten pisteitä odotetaan Lehtiseltä, joka saalisti Kiekko-Vantaan riveissä 27 pistettä. Hyvinkäällä isokokoinen ja hyvin laukova Lehtinen saa varmasti enemmän peliaikaa, ja pisteitäkin pitäisi kertyä päälle kolmenkymmenen. Loikakselta tuskin voi odottaa yhtä tehokasta kautta kuin Semi Pekin ja Jukka Penttisen keskellä, mutta varakapteenin arvoa lisää hyvä puolustuspelaaminen. Hyvin liikkuva Eriksson oli tehokas harjoitusotteluissa ja parantanee kasvavan vastuun myötä selkeästi viime kauden kahdeksaa tehopistettään. Elomon vahvuudet ovat muista senttereistä poiketen kiekottomassa pelissä.

Täysin uusiutunutta laitahyökkääjien nimilistaa katsoessa ei voi olla pohtimatta kysymystä ”kuka tekee maalit?” Pekin ja Penttisen mukana joukkueesta lähti paitsi runsaasti kokemusta, myös maalintekotaitoa 46 osuman verran. Kolmanneksi paras viimeistelijä Mikko Niinikoski (14 maalia) taistelee nykyään TuTon sinisessä paidassa. Tulokkaista enemmistö on joko junioreista tai alemmista sarjoista, ja viime kaudella Mestiksessä pelanneista ainoa uusi yli 10 maalin mies on sentteri Lehtinen. Uusista laitureista paras viimeistelijä oli Kiekko-Vantaan Santeri Salminen kuudella osumallaan.

Harjoituspeleissä Ahmojen vauhdikas hyökkäystyöskentely tuotti kotijäällä 14 osumaa kolmessa ottelussa, ja FPS:ää vastaan verkko heilui peräti kahdeksan kertaa. Sarjan alkaessa vastassa on kuitenkin paremmin organisoituja puolustuksia, ja hyvä, kokenut maalintekijä olisi joukkueelle tärkeä. Semi Pekin jatko Ahmoissa vaikuttaa epätodennäköiseltä, sillä mies sai työpaikan Tampereelta.

Uusia vastuunkantajia tarvitaan

Suurimmat odotukset laituriosastolla kohdistuvat Tomi Lindforsiin, joka oli tehoillaan 3+5 harjoituspelien tehokkain ahmalainen. Bluesin junioreissa ykköskentällisessä hyökännyt Lindfors ei viime kaudella onnistunut vakiinnuttamaan pelipaikkaansa naapuriseura KJT:ssä, mutta Ahmoissa mies saa mahdollisuuden näyttää osaamisensa. Harjoituspeleissä nopea ja taitava Lindfors oli ajoittain pitelemätön, joten läpimurtokausi lienee käsillä.

Lindforsin lisäksi laitureista pelasivat Mestiksessä viime kaudella Salminen ja Pasi Pieninkeroinen, joiden vahvuudet ovat fyysisessä pelissä. Alasarjojen kautta sopimukseen onnistui pääsemään aiemmin puolustajana pelannut Mikael Kylmämaa. Lindforsin tavoin Kylmämaa on pienikokoinen ja nopea, mutta taitotasoltaan selvästi heikompi. Ehkä kaikkein mielenkiintoisin nimi on Lauri Tukonen, joka syyskuun alussa täytti vasta 15 vuotta. Nuorukaisen peliäly ja luistelu riittävät harjoitusotteluiden perusteella hyvin miesten peleihin, mutta fysiikka punnittaneen vasta runkosarjassa, jolloin otteiden pitäisi pysyä hyvinä ilta toisensa jälkeen.

Ilman sopimusta ryhmässä olivat ennen viikonloppua Tomi-Pekka Kolu, Tomi Grönroos, Aki Kaskinen ja Marko Raita. Viimeksi Tingsrydissä länsinaapurissa pelannut Kolu oli pari kautta sitten nostamassa Pelicansia liigaan ja olisi kokemuksellaan varmasti oiva apu nuorella joukkueelle, mutta toistaiseksi mies on pahasti keskenkuntoinen. Grönroos juhli pisteillä II divisioonassa NuPSissa, ja yritti aiemmin saada pelipaikkaa FPS:stä. Kaskinen on Kolun tavoin entinen pelikaani, joka pelasi viime kaudella Ruotsissa (Olofströms IK). Raita on Ahmojen omia kasvatteja, joka haki viime talvena peliaikaa Italiasta.

Hiltusen johdolla taas pudotuspeleihin?

Valmentajana jatkaa kovaääninen Jari Hiltunen yhdessä Janne Tormosen kanssa, joten edes jonkinlaista jatkuvuutta on havaittavissa. Viime kaudella Hiltunen sai osakseen arvostelua etenkin joukkueen huonon vieraspelaamisen takia, mutta johdon usko valmentajaansa palkittiin keväällä, kun Hiltunen luotsasi nuoren joukkueen (kovien) tavoitteiden mukaisesti pudotuspeleihin.

Tällä kaudella saman tempun toistaminen on kovan työn takana. Joukkueen pelaajamateriaali on ainakin paperilla yksi sarjan heikoimmista, ja todennäköisin sijoitus on kymmenennen paikkeilla. Heikentyneen Diskoksen ja monivuotisen päävastustajan UJK:n taakse jättäminen varmistaisi sarjapaikan – jälleen kerran. Tärkeä askel matkalla paremmille sijoille olisi uusien lääkkeiden keksiminen nimenomaan vieraskaukaloihin. Vuosi sitten Ahmat oli vaivaisella kymmenellä pisteellään Mestiksen huonoin vierasjoukkue.

Yksi viime kauden vitsauksista – etenkin syksyllä – oli jatkuva rangaistusaitiossa istuminen. Fyysiseen peliin pyrkinyt ja kokemattomuuttaan paljon virheitä tehnyt ja niitä koiruuksilla paikkaamaan joutunut joukkue otti lähes poikkeuksetta vastustajaansa enemmän rangaistuksia. Tämänvuotinen joukkue on edeltäjäänsä pienikokoisempi ja paremmin liikkuva, joten rangaistusminuuttien luulisi vähenevän.

Kauden alku

Kun kyseessä on nuori ja paljon uusiutunut joukkue, kauden ensimmäisten otteluiden merkitys on poikkeuksellisen suuri. Moni pelaajista saa tällä kaudella enemmän vastuuta kuin aiemmin, ja onnistumiset heti alkuun ruokkisivat itseluottamusta ja toisivat potentiaalia esiin.

Kauden avaus tapahtuu Ahmojen osalta keskiviikkona sarjan puolivälin paikkeille ennustetun KalPan vieraana. Sarjanousijan kohtaaminen avauskierroksella sen kotijäällä on epäkiitollinen tehtävä, sillä kuopiolaisten hurmos on tuolloin varmasti huipussaan. Viimeistään Ahmojen pistetilin tulisi kuitenkin aueta kotiavauksessa Jää-Kotkia vastaan lauantaina.

Harjoitusotteluiden tulokset ja pistepörssi

Ke 15.8. TuTo – Ahmat 7-1

La 18.8. Ahmat – KJT 3-2

Ke 22.8. FPS – Ahmat 5-0

La 25.8. Ahmat – FPS 8-2

Ke 5.9. Ahmat – TuTo 3-3

La 8.9. KJT – Ahmat 5-4

Tomi Lindfors, 6 ott., 3+5

Jan Eriksson, 6, 2+5

Lauri Tukonen, 5, 2+3

Mikael Kylmämaa, 6, 2+1

Anssi Michael, 2, 1+2

Juha Kaunismäki, 6, 0+3

Janne Lehtinen, 2, 2+0

Marko Raita, 3, 1+1

Turo Virta, 4, 1+1

Jani Telavuori, 2, 0+2

Tomi Grönroos, 1, 1+0

Ari Anttilainen, 2, 1+0

Janne Kujala, 4, 1+0

Tuomo Hirvonen, 6, 1+0

Tommi Elomo, 6, 1+0

Olli Tukonen, 2, 0+1

Santeri Salminen, 4, 0+1

Pasi Pieninkeroinen, 4, 0+1

Olli Korkeavuori, 6, 0+1

» Lähetä palautetta toimitukselle