Uusia ruotsalaisia nousemassa NHL:n huipulle

NHL / Artikkeli
Wennberg on punnertanut itsensä NHL:n kärkisenttereiden joukkoon.
Kuva © Getty Images
Nicklas Bäckström ja Erik Karlsson ovat totutusti tehokkaimmat ruotsalaispelaajat, mutta näiden supertähtien takaa on nousemassa uusia, mielenkiintoisia nimiä. Nuorten lupausten lisäksi myös kokeneemmat ruotsalaispelurit ovat tällä kaudella nostaneet tasoaan.

NHL:ssä on pelannut tällä kaudella 72 ruotsalaispelaaja, selvästi eniten eurooppalaisista. Washington Capitalsin tähtisentteri Nicklas Bäckström on pistepörssin neljäntenä, ja Ottawa Senatorsin Erik Karlsson puolustajien pistepörssin kakkosena.

23-vuotias Rickard Rakell on 22 osumallaan eniten maaleja tehnyt ruotsalaispelaaja.

Tuttujen supertähtien taustalta on nousemassa jo uusia tehomiehiä. Neljänneksi tehokkain ruotsalaispelaaja Alexander Wennberg on Columbus Blue Jacketsin toiseksi paras pistemies Cam Atkinsonin jälkeen ja koko NHL:n seitsemänneksi eniten ylivoimapisteitä kerännyt pelaaja.

Wennberg on Blue Jacketsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2013. Tämän kauden saldollaan 10+38 58 pelissä ruotsalaissentteri on jo rikkonut henkilökohtaiset kausiennätyksensä. Wennbergin tulokassopimus päättyy tähän kauteen, ja näillä näytöillä on luvassa reipas palkankorotus.

22-vuotias sentteri on noussut joukkueensa kärkipelaajaksi ja pelannut selvästi tehokkaammin kuin esimerkiksi kokeneet Henrik ja Daniel Sedin.

Nuori Arvidsson on tällä kaudella viimeistellyt tehokkaammin kuin tunnetumpi maanmies ja seurakaveri Filip Forsberg.
Nuori Arvidsson on tällä kaudella viimeistellyt tehokkaammin kuin tunnetumpi maanmies ja seurakaveri Filip Forsberg.
Kuva © Getty Images

Predatorsissa ja Flamesissa yllättäviä tehomiehiä

Wennbergin jälkeen seuraavaksi tehokkaimmat ruotsalaiset ovat Tampa Bay Lightningin puolustaja Victor Hedman ja Detroit Red Wings -hyökkääjä Henrik Zetterberg. Kuuden pisteen päässä kokeneesta Zetterbergistä on Nashville Predatorsin 23-vuotias laitahyökkääjä Viktor Arvidsson.

Kolmatta kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava Arvidsson on tehnyt yli kaksi kertaa enemmän pisteitä kuin viime kaudella. Tehoillaan 18+21 vikkelä ja taitava hyökkääjä on Predatorsin paras maalintekijä ja toiseksi paras pistemies Ryan Johansenin jälkeen.

Arvidsson on Predatorsin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2014. Vasta 21-vuotiaana varattu pienikokoinen hyökkääjä haki usean vuoden paikkaansa sekä SHL:ssä että NHL:ssä.

Tällä kaudella erinomaisesti luisteleva ruotsalainen on kuitenkin todistanut pärjäävänsä ja menestyvänsä maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Wennbergin tavoin Arvidssonin sopimus on katkolla tämän kauden jälkeen, ja vahvat otteet enteilevät nousua merkittävästi isompaan palkkaluokkaan.

Tasapisteissä Arvidssonin kanssa on 27-vuotias Mikael Backlund, joka on 15+24 tehoillaan Calgary Flamesin paras pistemies. Yhdeksättä kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava monipuolinen hyökkääjä on nykytahdillaan rikkomassa henkilökohtaiset kausiennätyksensä. Myös ylivoimatehoissa Backlund on Flames-pelaajien ykkönen.

Kolmatta kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava Arvidsson on tehnyt yli kaksi kertaa enemmän pisteitä kuin viime kaudella.

Västerås-kasvatti on ollut jo monen kauden ajan Flamesin runkohyökkääjiä, mutta tällä kaudella vuoden 2007 ykköskierroksen varaus on löytänyt uudenlaisen tehokkuuden. Backlundin sopimus on voimassa kauden 2017-18 loppuun asti, ja jos kehitys jatkuu tällaisena, kannattaa Flamesin kiinnittää kokenut ruotsalaishyökkääjä pidempään jatkoon.

Ducksissa kaksi kovaa tasonnostajaa

Anaheim Ducksilla on riveissään peräti kaksi nousevaa ruotsalaista. 23-vuotias Rickard Rakell on 22 osumallaan eniten maaleja tehnyt ruotsalaispelaaja. 26-vuotias Jakob Silfverberg puolestaan pelaa NHL-uransa selvästi tehokkainta kautta.

Rakell on Ducksin ykköskierroksen varaus vuodelta 2011. Jo viime kaudella monipuolinen hyökkääjä latoi 20 maalia, mutta tällä kaudella on syntynyt 22 maalia 49 pelissä.

Suoraviivainen hyökkääjä on joukkueensa paras maalintekijä ja on iskenyt valtaosan osumistaan tasaviisikoin runsaasta ylivoimavastuusta huolimatta.

Isokokoinen Rakell on sidottu Ducksiin kuuden vuoden sopimuksella, joka päättyy keväällä 2022. Nuorella hyökkääjällä on edelleen varaa kehittyä, vaikka onkin jo nyt joukkueensa tärkeimpiä hyökkääjiä.

Rakellista on kehittymässä huippuluokan maalitykki.
Rakellista on kehittymässä huippuluokan maalitykki.
Kuva © Getty Images

Senatorsista Bobby Ryan -kaupassa hankittu Silfverberg pelaa Ducksissa neljättä kauttaan ja on enää muutaman kihauksen päässä maali- ja piste-ennätyksistään. Aiempi piste-ennätys on 39 pistettä kahdelta edelliseltä kaudelta, mutta tällä kaudella isokokoinen ruotsalainen on tehnyt jo 57 pelissä 36 pistettä.

Silfverberg on joukkueensa neljäksi paras pistemies ja yksi eniten peliaikaa saavista hyökkääjistä. Ducks saa nauttia monipuolisen hyökkääjän palveluksista kauden 2019 loppuun asti.

William Nylander on ruotsalaislupausten helmi

Toronto Maple Leafsin tulokashyökkääjä William Nylander on jäänyt aavistuksen vielä tehokkaampien torontolaistulokkaiden Mitch Marnerin ja Auston Matthewsin varjoon.

Toisen polven kiekkoilija on kuitenkin tehoillaan 16+24 57 ottelussa neljäntenä tulokaspörssissä sekä 2000-luvun kolmanneksi tehokkain ruotsalaistulokas Bäckströmin ja Filip Forsbergin jälkeen.

Nylander on pistekeskiarvolla mitattuna 2000-luvun kolmanneksi tehokkain ruotsalaistulokas Bäckströmin ja Filip Forsbergin jälkeen.

Nylander on murtautumassa NHL:n hyökkääjäeliittiin.
Nylander on murtautumassa NHL:n hyökkääjäeliittiin.
Kuva © Getty Images

Nylander on Maple Leafsin ensimmäisen kierroksen − ja koko varaustilaisuuden kahdeksas − varaus vuodelta 2014. Nopea ja taitava hyökkääjä pelaa jo kolmatta kautta Pohjois-Amerikassa ja on tällä kaudella vakiinnuttanut paikkansa Maple Leafsin kokoonpanossa.

Calgaryssa syntynyt Nylander on Maple Leafsin viidenneksi paras pistemies ja eniten ylivoimatehoja kerännyt pelaaja. Vakuuttavaa tulokaskautta pelaavalla ruotsalaisella on sopimusta jäljellä kauden 2017-18 loppuun asti, ja huippulupaus kuuluu ilman muuta Maple Leafsin tulevaisuudensuunnitelmiin.

Ruotsalaispuolustajista on syytä nostaa esille Edmonton Oilersin 23-vuotias Oscar Klefbom. Isokokoinen Klefbom pelaa neljättä kauttaan Pohjois-Amerikassa ja on noussut Oilersin ykköspuolustajaksi.

Aiemmat maali- ja piste-ennätykset ovat jo rikkoutuneet. Lisäksi Klefbom on yksi NHL:n kymmenestä puolustajasta, joka on tehnyt vähintään kymmenen maalia. Monipuolinen puolustaja onkin laukonut Oilers-pelaajista kolmanneksi eniten.

Peliaikaa Klefbom on saanut Oilers-puolustajista eniten. Erityisesti ylivoimalla rooli on iso, mutta ruotsalainen on runkopelaajia myös alivoimalla. Myös edistyneissä tilastoissa Klefbom on joukkueensa parhaimmistoa.

Oilers varasi Klefbomin ensimmäisellä kierroksella vuonna 2011. Pohjois-Amerikan debyytti koitti kaudella 2013-14, ja kuluva kausi on vasta toinen ilman farmikomennusta. Klefbomin tulokassopimus päättyi viime kauteen, ja nuori ruotsalainen pelaa nyt seitsemän vuoden sopimuksella.

Tällä kaudella Klefbom kuittaa kolmen miljoonan dollarin tilin, mutta sopimuksen lopulla palkka on jo yli viisi miljoonaa. 23-vuotiaan puolustajan ja Oilersin tulevaisuus näyttävät tämän kauden kehityksen perusteella varsin valoisilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle