NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Uunon viimeinen mahdollisuus?

LIIGA / Artikkeli
Jyväskylä, Keski-Suomen Ateena ja JYP, joukkue joka antaa muiden hylkimille lupauksille mahdollisuuksia ja tekee heistä pelaajia. Viimeisen yrittäjä on Jesse ”Uuno” Niinimäki, jonka mahdollisuudet ovat kohta vähissä.

Tämä on tarina nuoresta miehestä, jonka nimi on Jesse. Jesse Niinimäki, 22, on kiistämättä yksi tämän maan lahjakkaimmista pelaajista. Ainoa asia, mikä on estänyt Niinimäen nousun maan ja koko maailman kärkipelaajien joukkoon on ollut miehen haluton, suorastaan surkea asenne.

AHL:ssä penkin alle mennen viime kauden jälkeen Niinimäki palasi Suomeen ja päätyi Jokereihin. Kuten nähtyä, koko joukkue floppasi totaalisesti. Valmentajia vaihtui ja miehiä tuli ja meni. Sitten tuli Jessen aika lähteä. Ei auttanut, vaikka nuorukainen oli neljällä maalilla ja kahdeksalla maalisyötöllä joukkueen kymmenen parhaan pistemiehen joukossa.

Jesse päätyi Jyväskylään. Joukkueeseen, jonka valmentaja oli tuttu Tapparassa vietettyjen juniorivuosien ajoilta ja jossa myös muut lupaukset ovat nousseet kukkaan. Joukkueeseen, joka olisi halunnut Jessen jo syksyllä.

Tiistaina Tapparaa vastaan Jesse pelasi uransa kolmannen ottelun JYPin paidassa. Miten sujui? Jatkoaika seurasi Jessen otteita.

Pari väläytystä ja virhe

Ottelussa Tapparaa vastaan Niinimäki pelasi Johannes Alasen ja Miikka Männikön välissä kolmosketjussa. JYPin pääkäskijä Matti Alatalo peluuttaa melko tasaisesti neljää ketjua, joten jääaikaa Niinimäelle tulee. Lisäksi vastuuta kertyy ylivoimassa. Parhaimmillaan Niinimäki pelasi liki kahden minuutin mittaisen vaihdon.

Ylivoimassa Niinimäki on omimmillaan. Muu nelikko ei vaan ihan vielä ole samalla aaltopituudella taiturin kanssa. Laukauksia ei tule, ja Niinimäki pääsee vain ajoittain pyörittämään ylivoimaa. Välillä Jesse on hänelle kummallisessa paikassa, maskimiehenä. Siinä Niinimäelle tulee ensimmäisessä erässä myös ottelun ainoa maalipaikka. Niinimäki ei aivan ylety irtokiekkoon ja tilanne purkautuu.

Omassa päässä Niinimäki oli, ehkä hieman yllättäenkin, aktiivinen ja pysyi pelissä mukana. Väänsi kulmassa ja pyrki avustamaan viisikon hyökkäyspeliä. Kaikin puolin peli näytti menevän melko hyvin, kunnes tuli virhe.

Se virhe ratkaisi jyväskyläläiseten pistemenetyksen. Yhdeksi pieneksi hetkeksi Niinimäki unohti oman miehensä, Quinn Hancockin, joka seurasi Sami Venäläisen laukauksen paluukiekon ja tuikkasi ottelun ainoan maalin.

JYP jäi ilman sarjapisteitä ja Jesse ilman tehopisteitä.

”Kovaa mennään”

Ottelun jälkeen JYP-valmentaja Matti Alatalo kommentoi Jessen esitystä.

– Jesse on sopeutunut hyvin joukkueeseen, meille on muutenkin helppo tulla. Ihan hyvin hän on pelannut, töitä pitää vaan tehdä vielä paljon. Valmiuksia on vielä paljon parempaan.

Helsingin suuret valot ja leveät kadut ovat vaihtuneet Jyväskylän arkeen. Enää ei tarvitse olla illasta toiseen median silmätikkuna, kallispalkkaisten alisuorittajien joukossa. Voi keskittyä jääkiekkoon.

– Jyväskylään oli ihan kiva tulla, Niinimäki itse toteaa.

Iso Jokerit ja pieni JYP. Ilmalan areena vaihtui Hippokseen ja se näkyy.

– Fiilis joukkueessa on tietysti parempi, kun joukkue pärjää. Reeneissä mennään toisi kovaa. Suurin ero on kuitenkin sarjataulukossa, keskushyökkääjä analysoi.

Niinimäen laitureina häärivillä Johannes Alasella ja Miikka Männiköllä on molemmilla tamperelaistausta. Lieneekö se syynä kolmikon yhteen kokoamiseen? Tuskin. Yhteispeli näyttää kuitenkin sujuvan kohtuullisesti. Tunnollisena puolustuspelaajana Alanen paikkailee virheitä ja Männikkö ja Niinimäki kantavat päävastuun hyökkäyspelistä.

– Ei olla vielä saatu tehoja, mutta parempaan päin ollaan menossa. Tänään ei päästy hirveästi pelaamaan viidellä viittä vastaan, kun oli paljon jäähyjä.

Harmittavasta maalin tappiosta Niinimäellä oli selkeä kuva. Ylivoimapeli ei toiminut.

– Meidän pitäisi saada enemmän kiekkoja maalille. Tappara blokkasi hyvin meidän vetoja.

– Ihan hyvä peli oli taas tänään, meillä oli paikatkin, muttei saatu maalia ja kaveri teki sitten sen ainoan.

Jessen tarina jatkuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle