Uuden ajan alku

NHL / Artikkeli
Edmonton Oilersin faneilla on jälleen syytä optimismiin.
Kuva © Getty Images
Edmonton Oilers astui perjantaina uuteen aikakauteen nimittämällä Peter Chiarellin seuran uudeksi presidentiksi ja toimitusjohtajaksi. Samalla Oilers katkaisi viimeisetkin siteet kunniakkaaseen menneisyyteensä ja aloitti puhtaalta pöydältä.

Varhain perjantai-iltana Suomen aikaa Edmonton Oilers käänsi uuden lehden historiassaan. 15 vuotta kestänyt Kevin Lowen ja Craig MacTavishin Old Boys Clubinakin tunnettu valtakausi seuran johtoportaassa tuli tiensä päähän. Heidän tilalleen astui Boston Bruinsin entinen toimitusjohtaja Peter Chiarelli, joka otti haltuunsa niin Lowen kuin myös MacTavishin pestit. Chiarellin nimittämisen myötä Oilers katkaisi lopullisesti siteet seuran 80-luvun dynastiavuosiin ja aloitti uuden aikakauden.

Lowe ja MacTavish ulos...

Lowen aikakausi Oilersin presidenttinä oli yhdellä sanalla kuvailtuna katastrofi. Tuota aikaa leimasivat virheelliset valmentaja-, ja toimitusjohtajavalinnat, ylimielinen käytös faneja kohtaan ja epäonnistunut varauspolitiikka. Toki Lowea on osittain kiittäminen Taylor Hallin, Ryan Nugent-Hopkinsin ja Nail Jakupovin kaltaisten lahjakkuuksien tuomisesta seuran riveihin. Jälkikäteen on helppo todeta Lowen olleen huomattavasti parempi toimitusjohtaja kuin presidentti. Lowen toimitusjohtajakaudella Oilers rakensi kaudesta toiseen kilpailukykyisen joukkueen ja kaikki huipentui Stanley Cup -finaaleihin keväällä 2006. 

Kesällä 2008 Lowe nimitettiin Oilersin uudeksi presidentiksi ja ensi töikseen hän kiinnitti Steve Tambellinin seuraajakseen toimitusjohtajan pallille. Tambellinin valinta oli tuhoon tuomittu heti alusta lähtien. Toki hänen kunniakseen on sanottava, että noina vuosina aloitettiin Oilersin tulevaisuuden rakentaminen. Tambellinin kausi kuitenkin muistetaan fanien keskuudessa kyvyttömyydestä tehdä minkäänlaisia ratkaisuja joukkueen parantamiseksi. Lopulta Tambellini jätti jälkeensä sellaisen sotkun, ettei sitä ole vielä tänä päivänäkään saatu kunnolla siivottua. 

Kevin Lowen aikakausi Oilersin johdossa on ohi.
Kuva © Getty Images

Tambellinin seuraaja MacTavish teki hyvää jälkeä omalla kaudellaan, eikä organisaation nykytilaa voi hänen piikkinsä laittaa. Silti myöskään MacTavish ei yrityksistä huolimatta saanut kehitettyä joukkueen suurimpia heikkouksia, puolustuspäätä ja maalivahtipeliä. Kokemattoman Dallas Eakinsin nimittäminen nuoren Oilers-joukkueen päävalmentajaksi oli katastrofaalinen virhe ja maksoi lopulta sekä Eakinsin että MacTavishin työpaikat. 

Lowen aikakauden loppumetrit jättävät pahan jälkimaun suuhun. Päällimmäisenä mieleen tulee parin vuoden takainen lehdistötilaisuus, jossa Lowe melkoisen ylimielisesti haukkui seuran fanit ykkös- ja kakkoskerroksen väeksi. Tätä purkausta hän ei saanut ikinä faneilta anteeksi, yrityksestä huolimatta. Tämän jälkeen Lowesta ei ole julkisesti mitään kuultu. Lowen lähtölaskenta alkoi viimeistään joulukuussa 2014, kun seuraan edelliskesänä palkattu Hockey Canadan ex-presidentti Bob Nicholson alkoi tehdä selvitystä organisaation tilasta.

...Peter Chiarelli sisään

Huhtikuun 18. päivä muutti sitten kaiken. Kun tulevan kesän ykkösvaraus Connor McDavid osui kohdalle, alkoi organisaatiossa välittömästi tapahtua. Oli sanomattakin selvää, ettei tämän pojan tulevaisuutta parane pilata. Vain kaksi päivää myöhemmin seuran omistaja Darryl Katz nimitti Bob Nicholsonin Oilers Entertainment Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi. Toimitusjohtajan pestin myötä Nicholsonista tuli seuran uusi pääpomo, jonka alaisuudessa on koko muu organisaatio.

McDavidin saamisen ajankohta oli täydellinen, sillä vuonna 2016 Oilers siirtyy uudelle Rogers Place-areenalle. McDavid tulee olemaan Oilersin kasvot vuosiksi tästä eteenpäin ja hänen kuvansa tulee näkymään uuden areenan ulkoasussa.

Nicholson pisti heti hihat heilumaan. Jo keskiviikkona alkoi kantautua huhuja, että Bruinsin entinen toimitusjohtaja Chiarelli käy Oilersin kanssa neuvotteluja. Lopulta neuvotteluiden tulos julkistettiin perjantaina. Lowe ja MacTavish siirtyivät syrjään ja Chiarelli otti ohjat. Chiarellin nimittäminen on vasta alkusoittoa sille tuuletukselle, joka Oilersin johtoportaassa tulee kesän aikana käymään. 

Chiarelli teki jo ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan selväksi, mihin suuntaan hän haluaa joukkuetta viedä. Kukaan ei voi olla varma työpaikastaan ja kenet tahansa voidaan kaupata pois. On kuitenkin hyvin todennäköistä, ettei Chiarelli tule koskemaan seuran huippulupaavaan runkoon. Chiarellin valinta oli Oilersille todellinen jättipotti. Hän rakensi Bruinsista menestyvän joukkueen ja pystyy tekemään saman myös Oilersissa.

Pitkän ajan jälkeen Edmonton Oilersin kannattajilla on vihdoin syytä optimismiin. Synkät ajat ovat väistymässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle