USA luottaa nuoruuden nälkään

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Yhdysvallat lähettää kisoihin taas kerran joukkueen, jonka nimilistaa katsellessa nousee mieleen kysymys jos toinenkin. Nimet ovat tuttuja vain ahkerasti NHL:ää seuraaville, ja heillekin jää muutama nimi tuntemattomaksi. Joukkueen rakennus on vuodesta toiseen MM-kisoihin samankaltainen. Isot nimet loistavat poissaolollaan, eikä näitä MM-kisoja kohtaan motivaatio-ongelmista kärsiviä pelaajia edes välttämättä kysytä mukaan.

MM-kisat ovat USA:lle eräänlainen koulutustilaisuus, ja näihin kisoihin tuodaan mukaan kehityskelpoisia nuoria pelaajia, joita ajetaan sisään Olympialaisia ja World Cupia ajatellen. MM-kisoissa saatetaankin nähdä erittäin latautunut USA, sillä maan tähtipelaajat ovat kovaa vauhtia vanhenemassa. Nuorisokaartilla on nyt alkamassa muutaman vuoden näyttöjen antaminen 2010 Olympialaisiin.

Tässä vaiheessa (3.5.) USA on nimennyt mukaan vasta 15 pelaajaa. Lopullinen kokoonpano tuleekin julki aivan viime hetkillä ja voi olla että avauspelissä kokoonpanossa on vielä reilusti tyhjää. Alustava nimilista on julkaisu, mutta USA saattaa hyvinkin odottaa paria runkopelaajaa NHL:stä mukaan. Etenkin yhdelle maalivahdille olisi tilausta joukkueessa.

Maalivahdit antavat näyttöjä

Tällä hetkellä listalla on kaksi maalivahtia. St.Louis Bluesissa tällä kaudella vahvasti esiintynyt Jason Bacashihua ja Chicagossa pelipaikasta taistellut Craig Anderson. Oletettavaa on että Bacashihua vie kaksikosta ykkösmaalivahdin paikan. Molemmat maalivahdit kuitenkin saavat peliaikaa. USA:n maalilla isoissa kisoissa on Mike Richterin jälkeen ollut tarvetta selkeälle ykkösmaalivahdille. Onkin selvää että näissä kisoissa tälle tontille erityisesti annetaan näyttöjä. Kolmannen maalivahdin paikka on vielä avoimena.

Pakistossa kokoa ja taitoa

Pakiston näkyvin asia on koko. Kaikki neljä pakkia jotka on jo nimetty, ovat kaikki kookkaita jässiköitä. Tosin kaksimetrisen Hal Gillin rinnalla kaikki muut näyttävät pieniltä. Fyysisyydestä vastaa Gillin lisäksi Pittsburghissa pelaava Brooks Orpik. Miehen etunimeen liittyy mielenkiintoinen tarina, sillä nimi on annettu edesmenneen Herb Brooksin mukaan. Herb Brooks johdatti 1980 Olympialaisissa Lake Placidissa USA:n yliopistopojat olympiakultaan, ohi siihen aikaan lyömättömän Neuvostoliiton punakoneen. Pakiston täydentää Los Angelesin Joe Corvo ja Bostonin Andrew Alberts.

Hyökkäyksessä nuoruuden vimmaa ja ennakkoluulottomuutta

Hyökkäyksestä löytyy vain pari tuttua nimeä tavalliselle pulliaiselle. Ryan Malone on toki tuttu SM-liigasta työsulkukaudelta, mutta hänen lisäksi oikeastaan vain Richard Park on edes jotekin tuttu nimi. Kolmekymppinen laitahyökkääjä on nähty usein MM-kaukalossa vuosien varrella. Suuria odotuksia asetetaan Los Angelesin hyökkääjä Dustin Brownin harteille. Lahjakas laituri pelasi juniorina Kanadan juniorisarjoissa ja hankki taitojensa höysteeksi fyysisyyttä ja röyhkeyttä. Taitopelistä jenkeillä vastaa senttereistä Andy Hilbert, Marty Reasoner ja Mark Cullen. Kaikki ovat hieman pienehköjä pelaajia, mutta ovat pelityyliltään hyvin isoon kaukaloon sopivia pelaajia. Mielenkiintoinen nimi on myös Atlantan tulokas Jim Slater, joka on tehnyt yliopistokausillaan hienoja pistemääriä. Periamerikkalaisen voimapelin viittaa laitetaan Ryan Keslerin harteille. Joukkueen täydentää ainoa yliopistossa pelaava Drew Stafford, joka hänkin on tulevaisuuden NHL-nimi. Buffalo on varannut miehen ykköskierroksella.

Koska joukkueen nimilista on vielä varsin vaillinainen, on tarkempaa analyysia vaikea tehdä. Ne jotka ovat USA:n pelejä aiemmin nähneet, voivat varautua näkemään samanlaista pelaamista kuin aiempinakin vuosina. Suurimmat ongelmat liittynevät totutusti yhteispelin löytymiseen ja ison kaukalon niksien opetteluun. Isolla osalla on takana kuitenkin yliopistokiekon tausta, joten eurooppalainen kaukalo ei ole niin vieras kuin esimerkiksi Kanadan nuorille pelaajille se voi olla.

USA tulee parantamaan peliään varmasti turnauksen edetessä. Alkusarjassa voi odottaa tappiota oikeastaan keneltä tahansa, mutta tosipelien alkaessa moni joutuu jenkkien kanssa pahoihin ongelmiin, varsinkin jos NHL:stä saadaan mukaan vielä kokemusta ja taitoa.

Loput pelaajat nimetty

USA nimesi pelaajat lopuille pelipaikoille. Ketään suurta nimeä ei listalla ole tämänkään jälkeen. Uusia mielenkiintoisia nimiä ovat mukavat tulokaskaudet pelanneet St.Louisin Lee Stempniak ja Chicagoon kesken kautta Ottawasta myyty Brandon Bochenski. Kokemusta hyökkäykseen tuo Los Angelesin laituri Mark Parrish ja Washingtonin luottohyökkääjä Jeff Halpern. Pakistoon tuotiin neljä todella lupaavaa puolustajaa. Oikeastaan Hal Gilliä lukuunottamatta, kaikki seitsemän muuta puolustuspelaajaa ovat aika samasta muotista tehtyjä. Nuoria, kohtalaisen hyvin liikkuvia ja kiekollisesti osaavia kavereita.

» Lähetä palautetta toimitukselle