Ukrainan on löydettävä uudet vastuunkantajat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Dimitri Krishtish oli poissa jo Tsekin kisoissa. Nyt poissa on myös Valeri Shirjajev. Vanhat sotaratsut antavat hitaasti tilaa tuoreimmille jaloille. Löytyykö nuoremmasta kaartista tarpeeksi käsiä ja päätä ottamaan pelillisen johtajan roolia?

Ukrainalainen kiekko elää kriittisiä hetkiä. Nuoret ja lahjakkaat pelaajat siirtyvät hyvissä ajoin Venäjän sarjoihin ja usein myös hankkivat maan kansalaisuuden, eivätkä ole kiinnostuneita edustamaan synnyinmaataan MM-kisoissa. Valtaosa nytkin mukana olevista pelaajista ovat 70-lukulaisia, vaikka mukaan mahtuu myös muutama 80-luvulla syntynyt. Mistään nuorten rynnistyksestä ei kuitenkaan voida puhua, sillä vastuunkantajat ovat edelleen konkareita.

Maalilla jatkaa tuttuun tapaan edellisistä kisoista tuttu kolmikko Igor Karpenko, Jevgeni Brul ja Konstantin Simtshuk. Mukana ryhmässä on vielä neljäskin maalivahti Aleksandr Fedorov, mutta hänen passiaan tuskin leimataan.

Vastuunkantajat pääasiassa Venäjän liigassa

Valeri Shirjajevin lopetettua maajoukkuepelit Ukrainan puolustuksen isähahmo on 118 maaottelua pelannut Aleksandr Savitski, joka seurajoukkuetasolla edustaa maan ykkösseuraa Kiovan Sokolia. Puolustuksen muut kärkihahmot ovat Venäjän liigan AK Bars Kasazinssa kiekkoileva Sergei Klimentjev, Pietarin SKA:n Vjastseslav Zavalnjuk sekä Amur Habarovskin kaksikko Dimitri Tolkunov ja Andrei Srjubko, joista jälkimmäinen taitaa myös nyrkkien heiluttelun. Puolustus on siis tottunut koviin peleihin.

Valtaosa joukkueen jäsenistä pelaavat maan ykkösjoukkueessa Kiovan Sokolissa, joka Neuvostoliiton aikaan pystyi ajoittain jopa hätistelemään maan aivan terävintä kärkeä. Myös hyökkäyksen kokenein maajoukkuepelaaja Vasil Bobronikov on Sokolin pelaaja. Hänen 153 ottelussa tekemät 63 tehopistettä ovat varmasti tarpeen joukkueen pyrkiessä sarjapaikan varmistamiseen. Joukkueen tähtipelaajiin kuuluu AHL:ssä pitkään pelannut Sergei Varlamov, joka ei tosin maajoukkuetasolla ole liiemmälti loistanut. Ainoa länsimaisissa seuroissa pelaava ukrainalainen on 116 NHL-ottelua Toronton paidassa tililleen kerännyt Aleksei Ponikarovski, jolta myös odotetaan vastuunkantoa. Ponikarovskin ohella toinen mielenkiintoinen 80-luvulla syntynyt hyökkääjä on Venäjällä Kyrla Sovjetovin riveissä pelaava Dimitri Tsyrul. Mukana on myös Moskovan Dinamon Vadim Shakraitshuk, joka viime kisoissa oli joukkueen paras pistemies.

Tuttuun tapaan Ukraina pyrkii pitämään paljon kiekkoa. Se voi suurempia kiekkomaita vastaan osoittautua ylivoimaiseksi urakaksi, jolloin peli sekoaa ja pelaajat saattavat turhautua. NHL-konkari Khristish ja ikinuori Shirjajev ovat monena vuonna olleet joukkueen kärkipelaajat. Nyt Sokolia päätyönään valmentavan Aleksandr Seukandin on löydettävä uudet vastuunkantajat. Khristishin puuttuminen näkyi jo viime vuonna ja varsinkin ylivoimapelissä.

Ukraina joutui viimeksi ensimmäistä kertaa neljään vuoteen hakemaan kisapaikkaa karsintojen kautta. Se onnistui tehtävässään, mutta lähtökohta on se, että kisapaikka tulisi varmistaa jo alkusarjassa. Lohkon toisen ennakolta heikomman joukkueen Tanskan tavoin Ukraina yrittää kiusata Suomea ja Ruotsia, mutta jatkolohkopaikka ratkennee sittenkin vasta keskiviikon Tanska-ottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle