Ukrainalla tiukat paikat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ukraina on lyhyehkön kisahistoriansa aikana totuttu näkemään MM-kisojen loppupeleissä. Tällä kertaa se taitaa osoittautua mahdottomaksi. Sarjapaikan uusinta tuskin kuitenkaan osoittautuu ongelmaksi.

Ukraina on ollut A-sarjassa vuodesta 1999 lähtien. Kahden vuoden harjoittelun jälkeen paikka jatkopeleissä urkeni ja siitä paikasta on pidetty kiinni tiukasti. Nyt kun joukkue on joutunut ns. kuolemanlohkoon, on jatkopaikka tiukassa.

Ukraina on tyypillinen venäläinen joukkue, joka pyrkii pitämään paljon kiekkoa. Kokeneella, joidenkin mielestä jopa iäkkäällä, joukkueella voi kuitenkin olla vaikeuksia vauhdikkaiden ja aggressiivisesti karvaavien joukkueiden kanssa. Taitotaso riittää, mutta tempo ei.

Joukkueen ongelmaksi muodostuu usein mailapeli. Keppiä tarjotaan vastustajalle hyvinkin helposti ja tuomarilinjasta riippuen saattaa pilli soida välillä todella tiuhaan. Toisaalta, jos tuomarilinja sen sallii, tökkiminen alkaa hermostuttaa vastustajia ja se voi tietää Ukrainan ylivoimaa. Silloin kokeneet pelaajat ovat vaarallisimmillaan.

Osaa Ukraina kuitenkin pelata rehellisestikin fyysisesti. Joukkueen pelote on Pohjois-Amerikassa farmijoukkueita kierrellyt Andrei Srjubko, joka siirtyi täksi kaudeksi AHL:n Syracusesta Venäjän liigan Amur Habarovskiin, joka putosi tänä keväänä sarjatasoa alemmaksi. Tarvittaessa jääkaappipakastinyhdistelmän kokoinen Srjubko pudottaa hanskatkin, joten Ukrainan maalille ei kannata mennä ryppyilemään.

Sjrubkon tapaan iso osa joukkueen parhaimmistosta pelaa Venäjän liigassa. Viisi pelaaja tulee Itä-Euroopan liigaa pelaavasta Kiovan Sokolista ja muutama pelaavat Euroopassa. Mahtuupa mukaan jopa vahvistus niinkin kovasta kiekkomaasta kuin Hollannista. Heerenveen Flyersien riveissä pelaava Oleg Timchenko saalisti päättyneellä kaudella seurajoukkueessa 55 pistettä 26 ottelussa. Sama tahti tuskin jatkuu MM-kisoissa...

Yksi Euroopassa pelaavista on jo kohta MM-kisalegendojen joukkoon nouseva Vasili Shirjajev. Tänä vuonna jo 41 vuotta täyttävä rauhallinen ja taitava puolustaja on Ukrainan joukkueen isähahmo. Shirjajev on kotiutunut varsin hyvin Sveitsiin, sillä mies on pelannut käkikellomaassa jo vuodesta 1991 lähtien. Tällä kaudella Shirjajevin tehot A-liigan Bernissä olivat puolustajalle varsin mukavat 10+17. Joukkueen kapteenina häärivän Shirjajevin rooli joukkueessa kasvaa entuudestaan, kun etukäteiskaavailuissa avainpuolustajaksi ajateltu Sergei Klymentjev joutui jättämään kisat väliin käsimurtuman vuoksi.

Ukrainan päävalmentaja Aleksander Seukand toivoi varmasti hartaasti Tampa Bayn ja Toronton putoamista NHL:n pudotuspeleistä. Näin ei kuitenkaan käynyt ja joukkue joutuu lähtemään kisoihin ilman Ruslan Fedotenkoa ja Andrei Ponikarovskia. Täysin ilman Pohjois-Amerikan apuja ei Ukrainan kuitenkaan tarvitse olla, sillä Vancouver Canuksien farmissa loppukauden pelannut Sergei Varlamov vahvistaa maajoukkuetta. Jo nuoresta asti Kandassa pelannut Varlamov on pelannut urallaan 63 NHL-ottelua.

Muut maininnan arvoiset hyökkääjät ovat Moskovan Dynamossa pelaava Vadim Shahraitshuk ja Amur Habarovskin Roman Salnikov.

Ukrainalla on kaksi hyvää maalivahtia, Konstantin Simtshuk ja Igor Karpenko, joista ensiksi mainittu varmaankin pelaa ykkösvahtina. Maalivahtipeliin Ukraina tuskin kaatuu.

Vaikka Seukandin suojattien tie tänä keväänä tuskin vie jatkopeleihin, se säilyttänee melko varmasti paikkansa MM-kisoissa kokemuksensa ja hyvän rutiinitasonsa ansiosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle