UJK:n myllystä ei löytynyt kirivaihdetta - K-Oulu otti makean kotivoiton

MESTIS / Artikkeli
Oululainen Kiekko-Oulu otti tänään tärkeän kotivoiton Mestis-karsinnoissa sarjajohtaja Uudenkaupungin Jääkotkista. Ensimmäinen erä päättyi vielä 0-1-vierasjohdossa, mutta ottelun jälkimmäiset erät mentiin sitten K-Oulu-merkkisinä. "Kise" otti lopulta kotivoiton maalein 5-2 (0-1, 2-0, 3-1), ja nousi voiton myötä sarjassa toiseksi. K-Oulun ratkaisuosumat tekivät kakkosketjun Jani Tuppurainen (3+1) ja Olli Piippo (1+2).

K-Oulun ja Jääkotkien osalta Mestiksen karsintasarja jatkuu loppuviikosta, jolloin pelataan sarjan loput kaksi kierrosta (torstaina UJK-Hokki ja Diskos-K-Oulu, sekä lauantaina Diskos-UJK ja K-Oulu-Hokki). Kajaanin Hokki ja Jyväskylän Diskos pelaavat "rästiottelunsa" huomenna tiistaina. Tilanne on sarjassa todella mielenkiintoinen. Tappion myötä Jääkotkat jäivät 5:een pisteeseen, johon kipusi nyt myös K-Oulu. Diskos ja Hokki ovat 3:ssa pisteessä, mutta heillä on se ottelumäärän tasoittava "rästiottelu" huomenna.

Kun ei itse osu, niin naapuri kuittaa maalit

Kotijoukkue K-Oulu aloitti ottelun pirteästi, ja sai luotua pari maalitilannetta ottelun alkuun. Ensin Risto Ottavainen ja Mikko Ohenoja pääsivät vasemmalta kaistalta kahdestaan läpi, mutta Ottavaisen laukauksen Jääkotkien maalivahti Antti Jokela sai puolittain torjuttua. Ohenoja pääsi reboundiin, mutta hänen laukaus meni sitten suoraan Jokelan syliin. Hetkeä myöhemmin oli kakkosketjun vuoro: Jani Tuppurainen voitti kulmaväännön, syöttö maalin eteen Sami Eerolle, mutta Eeronkin laukaus meni suoraan Jokelan syliin.

Kotijoukkueen tilanteiden jälkeen ottelu kuitenkin tasoittui. Viiden minuutin kohdalla kotijoukkue sai jäähyn, ja UJK pääsi pelaamaan ylivoimaa. 2-minuuttinen pelattiinkin sitten pääsääntöisesti K-Oulun päädyssä, vaikka alivoimalla joukkue pääsikin pari-kolme kertaa kontraamaan vaarallisesti vieraiden kenttäpuoliskolle. Jäähyn myötä ukilaiset kuitenkin käänsivät pelin painopisteen kotijoukkueen puolustusalueella, mutta heti sillä kertaa ylivoimalla ei maalia tullut. Ajassa 9:29 Jari Hyvärinen kuittasi johto-osuman 0-1 sekavan UJK-pyörityksen päätteeksi.

Erän jälkimmäinen puolisko oli sitten hiukan sekavaa kiekkoa, jolloin pyörittiin pääsääntöisesti keskialueella. Kiekko-Oulu sai vaarallisimmat maalipaikat: pari kertaa Kisen pakit pääsivät laukomaan kovaa pienen myllytyksen päätteeksi, mutta ei osumia. Lisäksi Antti Sundström pääsi UJK:n siirretyn rangaistuksen aikana avopaikkaan maalin eteen, mutta Sundströmin laukaus meni hiukan yli. Erätauolle lähdettiin K-Oulun hallitessa, mutta Jääkotkien vierasjohdossa 0-1.

Tuppurainen pohjusti karkumatkaa

K-Oulun valmentaja Vesa Weman neuvoi ilmeisesti ensimmäisellä erätauolla joukkuettaan ainoastaan pistämään avopaikoistaan kiekot reppuun. Joukkue teki työtä käskettyä, sillä jo ajassa 21:14 kotijoukkue Kise tasoitti ottelun. Pienen pyörityksen päätteeksi Sami Eero syötti kulmasta maalin eteen, ja Jani Tuppurainen laukoi kiekon sisään. Pelitapahtumiin nähden vähintään ansaittu tasoitus, mutta tuo ei tuohon jäänyt. Maalin jälkeen Kiseltä kävi ketju vuorollaan pyörittämässä peliä UJK:n päädyssä. Ajassa 25:18 UJK sortui, kun Olli Piippo murtautui maalille ja laukoi. Veskari Jokela sai puolittain torjuttua, mutta Tuppurainen pisti perässä reboundin sisään.

Viidessä minuutissa peli oli kääntynyt oululaisille, ja kotijoukkue johti 2-1. Kiekko-Oulu jatkoi vyöryttämistään, ja Jääkotkien ainoat paikat tulivat vastahyökkäyksistä. Ennen erän puoltaväliä, pääsi UJK:n Topi Riutta alivoimalla yksin läpi, mutta K-Oulun veskari Olli Puranen venyi hienosti kiekon eteen. Puolestaan K-Oulun jäähyn aikana pääsi kotiporukan Toni Gussander puolittaiseen läpiajoon, jonka päätteeksi kova laukaus viuhui hiukan takakulmasta ohi. Kyseisessä ylivoimassa UJK:n paras maalipaikka siunaantui puolustaja Veli-Pekka Koskiselle, kun tämä koko kentän soololla purjehti vahvasti Purasen maalin eteen, mutta ei saanut nostettua kiekkoa yli Purasen.

Erän viimeisellä 5-minuuttisella oli vielä Kiekko-Oululla kaksi paikkaa ja UJK:lla yksi paikka saada kiekko sisään: ensin hiukan yllättäen Tomi Hakala oli yksin kiekon kanssa maalin edessä, mutta Hakalalla "jäätyi kädet" maalipaikassa. Hetkeä myöhemmin pääsi Jani Tuppurainen hyvään laukaisupaikkaan, mutta kova kuti painui ohi. UJK:n maalipaikka siunaantui vieraiden ollessa alivoimalla: kova laukaus siniviivalta, jonka Purasen torjumaan reboundiin oli tulossa Jääkotkien hyökkääjä, mutta oululaispakit saivat sidottua hyökkääjän mailan kiinni. Näin lukuisista maalipaikoista huolimatta toiselle erätauolle lähdettiin kotijoukkueen 2-1-johdossa.

Kisen pokka piti, ja pakka kesti

Kiekko-Oulu aloitti päätöserän samoin kuin aloitti toisen erän. Ajassa 42:33 Mikko Ohenoja ehti ensimmäisenä Antti Sundströmin laukauksen reboundiin, ja Ohenoja veivasi kiekon reppuun. Kotijoukkue sai erään hyvän lähdön, ja johti ottelua jo 3-1. Erä eteni hienokseltaan kotijoukkueen hallinnassa, kunnes ennen erän puoliväliä jäähyt sekoittivat hiukan Kisen peliä. Tasalukuisena 4-4-miehityksellä UJK sai kuvion pyörimään. Krister Pietsalo pääsi tykittämään kaksi kertaa: ensin kiekko osui heittäytyneeseen Kisen pakkiin, mutta toisella kertaa Pietsalo laukoi maalin yläkulmaan. UJK:lle 3-2-kavennus, ja joukkue pääsi jatkamaan hetken päästä ylivoimalla, kuitenkin vahvasta myllytyksestä huolimatta tuloksetta.

Jäähysuman päätteeksi Kiekko-Oulu pääsi uudelleen peliin mukaan. Kesken UJK:n painostuksen K-Oulu pääsi 2-1-vastahyökkäykseen, mutta tilanteesta ei tullut edes kunnon laukausta. Sen jälkeen oululaishyökkäykset vyöryivät jälleen UJK:n maalille, ja ukilaiset joutuivat rikkomaan jäähyn arvoisesti liukkaita oululaishyökkääjiä. Ajassa 53:56 Olli Piipon siniviivalaukauksen jälkeen Jani Tuppurainen veivasi reboundia maalin edessä aikansa, kunnes lopulta pisti 4-2-osuman. Tuppuraisen hat trick oli sitä myöten selvä. Kiekko-Oulun voitolle tuli 5-2-sinetti minuuttia myöhemmin, kun Sami Eero voittaman aloituksen Tuppurainen laukoi siniviivasta, ja Olli Piippo ohjasi maalin edestä kiekon reppuun.

UJK:n vähäinen kiri hyytyi noihin K-Oulun neljänteen ja viidenteen osumaan. Erän viimeinen viisi minuuttia mentiin pääsääntöisesti K-Oulun hallinnassa, vaikka UJK hakikin kavennusosumaa viimeiset pari minuuttia ilman maalivahtia. Alkuun Jääkotkat pyörittikin peliä kotijoukkueen puolustusalueella, mutta 60-minuuttisen lähestyessä loppuaan, sai Kise siirrettyä pelin painopisteen keskialueelle. Kumpikaan ei kuitenkaan tehnyt maalia, ja näin ottelu päättyi 5-2 kotivoittoon.

Jääkotkat pelasivat oudon vaisusti

Vierasjoukkue ja karsintasarjan suurin suosikki Jääkotkat pelasi tänään oudon vaisusti niin joukkueena kuin yksilöinä. Yksilöinä ei erottunut kukaan vieraista, maalivahti Antti Jokelaa lukuunottamatta. Joukkueen "nimekkäistä" pelureista, esim. Veli-Pekka Koskinen, Krister Pietsalo, Petri Halme, Topi Riutta, Jari Hyvärinen, ei ollut sellaista suunnan näyttäjää, kuin olisi karsintasarjan ykkösporukalta voinut odottaa. UJK:lta ei löytänyt yllättäen koko ottelussa myllystään sellaista vaihdetta, jolla olisi Kiekko-Oulu tänään kaatunut. "Kisen" pojat halusivat tänään enemmän voittoa, ja sen he myös saivat.

Kiekko-Oulun peli oli kauttaaltaan parempaa kuin oli karsintasarjan ensimmäisessä kotiottelussa Diskosta vastaan. Syöttöpeli oli parempaa, eikä joukkue ollut läheskään niin hermostunut kuin viikko sitten. Kotijoukkueen ykkös- (Sundström-Ohenoja-Ottavainen) ja kakkosketjuissa (Eero-Piippo-Tuppurainen) riitti koko ottelun kovasti virtaa painaa peli UJK:n päätyyn. Pelkästään noiden kahden ketjun varassa ei K-Oulun hyökkäyspeli kuitenkaan ollut, sillä niin Tomi Hakalan (Uusitalo-Hakala-Soppela)johtamalla kolmosketjulla kuin Mikko Moilasen (Gussander-Moilanen-Räisänen) nelosella oli omat hyvät hetkensä illan ottelussa.

Pistenikkareiden lisäksi Kisestä kunnostautui myös maalivahti Olli Puranen. Puranen oli vielä viime viikolla karsintasarjan alkaessa todella hermostunut otteissaan, mutta tänään hän oli joukkueensa viimeinen lukko. Jääkotkat jättivät Purasen suosiolla rauhaan, eikä mitään todella vaarallista tullut K-Oulun maalille. UJK:n maaleille Puranen ei voinut mitään; tilanteissa syyttävä sormi osoitetaan Kisen puolustajiin. Muuten kyllä Kiekko-Oulun puolustuskin pelasi hyvän ottelun.