Uhkailua KHL:ssä ja käskytystä Liigassa – ”Jere” tarjoaa herkullista sisäpiiritietoa

LIIGA, MAAJOUKKUE, KHL / Artikkeli
Jere Karalahden elämäkerta ilmestyi WSOY:n kustantamana.
Kuva © WSOY
Jere Karalahden elämäkerta sisältää monta harvinaista ja mielenkiintoista tiedonmurua kiekkomaailman kulisseista.

Perinteisen kirja-arvostelun lisäksi Jatkoaika kokosi yhteen äskettäin julkaistusta Jere Karalahden elämäkerrasta mielenkiintoisimmat poiminnat.

Värikkäistä vaiheistaan tunnettu Karalahti kertoo elämäkerrassaan esimerkiksi polttaneensa Kanada-maljan puuosat takassa HIFK:n mestaruusjuhlien aikana keväällä 1998.

− Takkapuut vain sattuivat olemaan sillä hetkellä lopussa, ja uima-altaassa aiemmin virunut malja oli jo valmiiksi monena kappaleena, Karalahti muistelee.

HIFK:n mestaruusjuhlien ja Sveitsin MM-kisojen jälkeen kesällä 1998 Karalahti sai vakavan silmävamman pudotettuaan olutpullon suihkuhuoneen lattialle. Karalahti ehti menettää silmään joutuneiden lasinsirujen vuoksi näkökykynsä hetkellisesti, ja puolustajan päihtymyksen vuoksi leikkausta jouduttiin siirtämään seuraavaan päivään.

Karalahden varannut NHL-seura Los Angeles Kings oli lähettänyt vain päivää ennen silmävammaan johtanutta onnettomuutta mojovan sopimustarjouksen, mutta muutaman viikon harjoittelukielto lykkäsi NHL-uran alkua.

NHL-sopimuksensa Kingsin kanssa Karalahti allekirjoitti kesällä 1999 Kaivokselan McDonald'sin pihalla ja tarjosi kiitokseksi agentilleen Matti Väisäselle Big Mac -aterian normaalia isommilla ranskalaisilla ja kolalla.

Karalahti jätti urallaan monet pronssipelit väliin sekä Liigassa että maajoukkueessa.

− Pidän pronssipelejä silkkana pelleilynä. Yleinen mielipide kautta jääkiekkopiirien on, että pronssit pitäisi jakaa runkosarjan menestyksen perusteella. Koin, että minulla oli liigan tähtipelaajana jopa tärkeä rooli, kun kulttuuria yritettiin muuttaa.

Puolivälierätappioon päättyneiden vuoden 2005 MM-kisojen jälkeen Karalahti syyllisti joukkueen saunaillassa kaikkien nähden maalivahti Niklas Bäckströmiä.

− Olisit ottanut pari koppia enemmän, niin emme olisi tässä, Karalahti muistelee lausuneensa ja rikkoneensa samalla kiekkojoukkueen käyttäytymiskoodia.

Uhkailua, käskytystä ja kemiallista apua

Karalahti pelasi KHL:ssä kaudet 2011-13 ja kertoi, että liigassa tehtiin pelikunnon eteen kaikki mahdollinen.

− Olin käyttänyt unilääkkeitä jo vuosia, eikä ilman niitä Venäjän pelitahdista olisi tullut yhtään mitään. Kun tilaisuus tuli, uneen piti päästä nopeasti. Ennen peliä kierrokset saatiin ylös kahvilla ja energiajuomilla, mutta tarvittaessa kroppa vaikka piikitettiin hereille.

Käytettävistä aineista Karalahdella ei ole tietoa, mutta konkaripuolustaja sanoi käyneensä useamman kerran palautumassa suonensisäisen nesteytyksen avulla ja kertoo menetelmän olevan hyvin yleinen Venäjällä, vaikka maailman antidopingtoimisto WADA menetelmän kieltää.

Karalahden mukaan monet KHL-joukkueet joutuvat viettämään kotipeliä edeltävän yön valvotussa leirikeskuksissa, kuten Neuvostoliiton suuruuden aikoina.

Dinamo Minskissä pelatessaan Karalahti kertoi myös saaneensa suoria uhkauksia Vitjazin puheenjohtajalta, koska Karalahti oli harjoitusottelussa taklannut Vitjaz-pelaajan sairastuvalle. Minskissä pelatussa ottelussa seuran GM Igor Matushkin lupasi taata tähtipuolustajansa turvallisuuden ja piti sanansa. Vitjazin kotiottelussa kuitenkin Karalahden kimppuun hyökättiin.

KHL-kausien jälkeen kesällä 2013 HIFK:n silloinen päävalmentaja Raimo Summanen halusi Karalahden riveihinsä tavoitteenaan voittaa mestaruus ja kostaa Semir Ben-Amorille, joka oli edellisenä syksynä hyökännyt HIFK:n tähtipelaajan Ville Peltosen kimppuun. Karalahden mukaan Ben-Amoria käskytettiin.

− Tappelua edeltäneet tapahtumat etenivät siten, että pelin tiimellyksessä tunteet kuumenivat, ja Ville valikoitui uhriksi täysin sattumalta. Lopulta Jokerien vaihtoaitiossa sekavan tilanteen päätteeksi punaista nappia painoi kakkosvalmentajana toiminut Tomek Valtonen, ja uskollisena soturina Ben-Amor hyppäsi kaukaloon toteuttamaan käskyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle