U20 IIA-Divisioona: Japani taisteli nousun - Onko Liam Kirk ensimmäinen englantilainen NHL-varaus sitten vuoden 1977?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Japani palaa I-Divisioonatason alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin ensi vuonna.
Japani voitti päätöskierroksen ottelussa turnausisäntä Iso-Britannian ja nousi seuraavaksi vuodeksi alle 20-vuotiaiden MM-kisojen IB-Divisioonaan. Iso-Britannian Liam Kirk esiintyi kuitenkin edukseen. Hänestä voi tulla ensimmäinen englantilainen NHL-varaus sitten vuoden 1977.

Ennen turnauksen päätöskierrosta oli varmistunut se, että Hollanti tulee tippumaan seuraavaksi vuodeksi alle 20-vuotiaiden MM-kisojen IIB-Divisioonaan. Hollanti oli hävinnyt ennen päätöskierrosta kaikki ottelunsa turnauksessa ja ero edellä oleviin Viroon ja Romaniaan oli venähtänyt neljään pisteeseen.

Viimeisen kierroksen jännitysnäytelmä Dumfriesissa Iso-Britanniassa järjestetyssä turnauksessa käytiinkin kisaisännän ja Japanin välillä. Ennen päätöskierrosta Japani johti divisioonaa pisteen erolla kisaisäntiin, mutta tilanne oli silti vielä täysin auki.

Japani luopui kisapaikasta IB-Divisioonassa vuonna 2016, mutta palasi vuonna 2017 takaisin IIA-Divisioonaan, johon se kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntöjen mukaan tippui vetäydyttyään 2016 MM-kisoista. Viime vuonna Liettua pääsi yllättämään japanilaiset ja joukkue jäi toiseksi kaudeksi IIA-Divisioonaan.

Kisaisäntä oli puolestaan tippunut juuri alle 20-vuotiaiden MM-kisojen IB-Divisioonasta täksi vuodeksi IIA-Divisioonaan. Nälkäinen kotijoukkue hamuili luonnollisesti heti takaisin divisioonaporrasta korkeammalle.

Ottelu oli äärimmäisen tasainen. Kahden ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli 2-1 japanilaisten hyväksi. Japanilaiset iskivät avauskympillä kaksi osumaa, kun Masato Kume ja Daiki Miura osuivat maalipuiden väliin. Toisessa erässä Liam Kirk toi kuitenkin isäntäjoukkueen maalin päähän.

Päätöserään lähdettiin siis Japanin maalin johdossa. Japanilaiset saivat päätöserään hyvän startin, kun reilun kahden minuutin pelin jälkeen Hayato Aiki laittoi joukkueensa uudelleen kahden maalin johtoon. 51. minuutin kohdalla Japani pakeni jo kolmen maalin johtoon Miuran illan toisella osumalla.

Britannia pääsi vielä vajaa viisi minuuttia ennen loppua, kun Cole Shudra iski tilanteeksi 4-2 Kirkin esityöstä. Brittiläisten pyristely päättyi kuitenkin viimeisteen vajaa minuutti ennen loppua, kun Junki Shinoda toimitti kiekon tyhjään maaliin.

Seuraava englantilainen NHL-varaus? - Edellisestä aikaa jo yli 40 vuotta

Turnauksen parhaana hyökkääjänä palkittu 17-vuotias Liam Kirk pelasi vakuuttavat kisat. Kirk on varausikäinen ensi kesänä ja on mahdollista, että hänestä voi tulla myöhempien kierroksien NHL-varaus. Hän ei ole päässyt koskaan kykyjään maailman parhaissa juniorisarjoissa, mutta pelaa jo toista täyttä vuottaan aikuisten sarjoissa Iso-Britanniassa.

Turnauksessa hän viimeisteli tehot 7+7 viidessä pelissä, jotka oikeuttivat koko pistepörssin selkeän voiton lisäksi sekä maalipörssin voittoon että syöttöpörssin voittoon.

Aloituksissa Kirk oli turnauksen paras yhdessä maanmiehensä Samuel Dugganin kanssa. Kirk kaapi aloituksia 71,43 prosentin varmuudella omilleen. Plusmiinustilasto jäi kuusi astetta positiivisen puolelle, joka niin ikään oli turnauksen parhaimmistoa.

Kirk on englantilaissyntyinen pelaaja. Hänestä voi tulla historian toinen englantilainen NHL-varaus, mikäli hän käy kaupaksi tulevana kesänä jollain kierroksella. Toistaiseksi ainut englantilainen NHL-varaus on Dean Willers, joka varattiin 13. kierroksella vuonna 1977 Detroit Red Wingsiin.

Häntäpäässä taisteltiin enää kunniasta. Romania ja Korea sekä Viro ja Hollanti pelasivat keskenään käytännössä merkityksettömät ottelut.

Hollanti onnistui päätöskierroksella kaatamaan Viron lukemin 6-5, joka ei valitettavasti heitä enää auttanut, sillä kolmen pisteen voitto jätti hollantilaiset silti pisteen päähän sarjapaikan säilyttämisestä. Korea kaatoi Romanian lukemin 5-2, joka takasi korealaisille loppusijoitukseksi sarjan kakkospaikan.