U20 IA-Divisioona: Kazakstan palaa pitkästä aikaa nuorten MM-kisoihin - Huippulupaus Rossi pelasti Itävallan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kazakastan nähdään vuoden 2019 nuorten MM-kisoissa.
Kuva © Timo Savela
Ranskan Courchevelissä ja Méribelissä pelatussa nuorten MM-kisojen IA-Divisioonassa kamppailtiin päätöspäivänä noususta ja tippumisesta. Nousun lunasti itselleen Kazakstan, joka palaa päätasolle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Itävalta karisti puolestaan Unkari-voitolla putoamispeikon selästään.

Ranskan Courchevelissä ja Méribelissä pelatussa nuorten MM-kisojen IA-Divisioonassa ennen päätöskierroksen pelejä kolmella joukkueella oli mahdollisuus lunastaa paikkansa seuraavaksi vuodeksi nuorten päätason MM-kisoihin. Nämä kolme joukkuetta olivat Kazakstan, Saksa ja Latvia.

Edullisimmassa asetelmassa oli Kazakstan, joka voitti turnauksessa sekä Saksan että Latvian. Saksa kaatui Kazakstanin käsittelyssä jatkoajalla heti koko turnauksen avausottelussa ja Latvia voittolaukauskilpailussa joukkueen turnauksen toisessa ottelussa. Kansainvälisissä turnauksissa ensisijaisesti keskinäiset kohtaamiset ratkaisevat paremmuuden sarjataulukossa.

Kazakstan on pitänyt liki kymmenen vuoden tauon päätason nuorten MM-kisoista. Maa nähtiin päätasolla viimeksi vuonna 2009. Saksalle vuosi IA-Divisioonassa oli toinen peräkkäinen. Tämän vuosituhannen ajan saksalaiset ovat sahanneet melko aktiivisesti divisioonan ja päätason väliä. Latvia on Saksan tapaan sahannut päätason ja divisioonan väliä.

Päätöskierroksella Kazakstanin nousu varmistuisi voitolla kisaisännästä. Ranskalla päätöskierrokselle ei ollut enää panosta, sillä se oli jo varmistanut sarjapaikkansa seuraavalle vuodelle. Ranskan ollessa kuudessa pisteessä, eivät myöskään Kazakstan (10 pistettä), Saksa (10 pistettä) ja Latvia (9 pistettä) olleet enää saavutettavissa.

Kazakstan ja Ranska iskivät kuitenkin yhteen vasta turnauksen viimeisessä pelissä, jota ennen Saksa ja Latvia kohtasivat päiväpelissä. Jälkimmäisessä ottelussa puristettiin mailaa urakalla. Lopulta Latvia voitti Saksan jalkapallolukemin 1-0 joukkueen OHL-hyökkääjä Renars Krastenbergsin maalilla.

Tässä vaiheessa Latvia siis siirtyi 12 pisteeseen. Näin ollen Kazakstanille nousun takeeksi riittäisi voitto jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa iltapelistä Ranskaa vastaan.

Kazakstan ratkoi ottelun erikoistilanteissa ja voitti pelin lopulta peräti 6-1. Heti avauserässä ylivoimalla osui Sayan Daniyar. Toisessa erässä kazakstanilaiset karkasivat jo kolmen maaln johtoon Alexander Melikhovin siirretyn rangaistuksen aikana tehdyllä osumalla ja Nikita Nazarenkon ylivoimaosumalla.

Ranska kavensi toisen erän lopulla, kun Julien Munoz osui ylivoimalla. Päätöserä oli kuitenkin Kazakastanin heiniä, joka lisäsi johtoaan vielä Mussa Gusseinovin ja Adil Beketayevin osumilla. Kumpikin maaleista syntyi kahden miehen ylivoimalla. 16 sekuntia ennen loppua Nazarenko viimeisteli vielä illan toisensa niin ikään ylivoimalla.

6-1-voitto takasi Kazakstanille IA-Divisioonan voiton ja paikan ensi vuodeksi nuorten MM-kisoihin. Muun muassa KalPan Alexandre Texierin tähdittämä Ranska jäi nuolemaan näppejään kotikisoissaan sijoittumalla kolmanneksi.

Tuleva NHL-varaus Rossi kantoi Itävallan kuiville

Myös sarjapaikasta päästiin kilpailemaan päätöskierroksen ottelussa. Nolla pistettä ennen päätöskierrosta kerännyt Itävalta kohtasi kisaisäntä Ranskalta yhden pisteen ryöstäneen Unkarin.

Unkarille vuosi IA-Divisioonassa oli ensimmäinen koko sen historiassa. Unkarilaiset ovat nousseet kahdessa vuodessa alle 20-vuotiaiden MM-kisojen IIA-Divisioonasta kaksi sarjaporrasta ylemmäs IA-Divisioonaan. Unkarille paikan säilyttäminen IA-Divisioonassa olisi kova temppu.

Itävalalle tippuminen olisi puolestaan jonkinlainen katastrofi. Kolmanneksi korkeimmalla portaalla itävaltalaiset ovat käyneet viimeksi vuonna 2006. Nuorten MM-kisojen päätasolla itävaltalaiset nähtiin viimeksi vuonna 2010.

Läpi turnauksen alisuorittanut Itävalta hoiti ottelun kuitenkin tyylillä kotiin. Unkari oli lopulta vastaantulija ja joutui toteamaan itävaltalaiset paremmikseen lukemin 5-2. Itävallan sankariksi nousi Marco Rossi, joka viimeisteli tehot 2+2.

Itävallasta ei ole viimeisten vuosien aikana tullut suuria kiekkolupauksia, mutta tällä hetkellä Rossista kuiskitaan jo 2020 vuoden NHL-varaustilaisuuden yhtenä suurena nimenä. Vasta muutama kuukausi sitten 16 vuotta täyttänyt Rossi kuuluu loppuvuodesta 2001-syntyneiden ikäryhmään.

Rossi pelaa pääsääntöisesti keskushyökkääjänä. Hänen ratkaisut ovat ikään nähden todella älykkäitä ja hän luistelee hyvin. Kokoa hänellä ei luonnollisesti vielä ole hirveästi, mutta se on ikään nähden luonnollinen puute.

Edellinen Itävallan ykköskierroksen varaus löytyy vuodelta 2006, kun nykyään New York Rangersissa kiekkoileva Michael Grabner kävi kaupan varausnumerolla 14. Toinen itävaltalainen ykköskierroksen varaus on pitkän uran NHL:ssä jo tähän mennessä tehnyt Tomas Vanek, joka oli vuonna 2003 Buffalo Sabresin vitosvaraus.

Tällä hetkellä Rossi pelaa Sveitsissä küsnachtilaisessa GCK Lionsin organisaatiossa paikallista A-nuorten pääsarjaa. Jälki on ollut vakuuttavaa, sillä 23 ottelua ovat tuottaneet 15 maalia ja 18 maalisyöttöä. Nuorukainen on päässyt kokeilemaan kantimiaan muutaman ottelun verran myös NLB:ssä seuran edustusjoukkueen riveissä.

Päätöskierroksen tulokset ja loppusijoitukset:

Latvia - Saksa 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Itävalta - Unkari 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)
Ranksa - Kazakstan 1-6 (0-1, 1-2, 0-2)

1. Kazakstan (Nousee nuorten MM-kisoihin)
2. Latvia
3. Saksa
4. Ranska
5. Itävalta
6. Unkari (Tippuu IB-Divisioonaan)

» Lähetä palautetta toimitukselle