U18: Puolivälierät tarjosivat yhden jättisensaation

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Denis Malginilla ja Sveitsillä oli aihetta tuuletuksiin.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Torstaina alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa oli vuorossa puolivälierät. Suomen ottelun lisäksi pelattiin kolme muutakin ottelua. Niissä kohtasivat USA ja Tšekki, Kanada ja Ruotsi sekä Venäjä ja Sveitsi. Puolivälierien lisäksi pelattiin Latvian ja Saksan välinen putoamiskarsintasarjan ensimmäinen ottelu.

Ottelupäivä tarjosi kolmen suosikin marssin välieriin - lisäksi yhdessä otteluparissa nähtiin jättisensaatio.

USA-Tšekki 7-2 (4-0, 0-1, 3-1)

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen pelattiin maalittomassa tasatilanteessa, mutta sen jälkeen USA painoi kaasua ja meni menojaan tehden neljä maalia neljässä minuutissa. Ensin Auston Matthews kiskaisi ylivoimalla avausmaalin ja hetkeä myöhemmin juonikkaasta keskushyökkääjästä mallia ottivat Clayton Keller, Mike Floodstrand sekä Luke Kunin, ja peli oli käytännössä ohi.

Toiseen erään Tšekki sai tarvitsemansa alun, kun Floodstrandin istuessa jäähyaitiossa iski Martin Svoboda tärkeän kavennuksen. Enempää tilastomerkintöjä toiseen erään ei saatu, joten Tšekki joutui kolmen maalin takaa-ajoasemasta päätöserään.

USA lopetti vastustajansa pyristelyn heti kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla, kun Matthews iski illan toisen osumansa, ja pelin 5-1:een. Tasan kaksi minuuttia edellisestä Jeremy Bracco viimeisteli 6-1-maalin.

USA:n kuudennen maalin jälkeen Tšekki otti kolme perättäistä jäähyä, mutta kesti ilman takaiskuja. Joukkueiden tultua täysilukuisiksi pääsi turnauksessa hyvässä vireessä ollut Pavel Zacha tempaisemaan 6-2-kavennuksen. Viimeisen sanan ottelussa sanoi kuitenkin USA ja Kunin, joka niittasi loppunumerot 7-2 kuusi minuuttia ennen päätössummeria.

Kanada-Ruotsi 5-3 (3-1, 1-1, 1-1)

Kanada sai otteluun melkoisen salama-alun, kun Jansen Harkins ja Mitchell Stephens kiskaisivat maalit mieheen vain noin viiden minuutin pelin jälkeen. Ruotsi pääsi kuitenkin nopeasti peliin mukaan, kun Deven Sideroff huitoi itsensä kaksiminuuttiselle, ja Lucas Carlsson pääsi kaventamaan 2-1:een.

Avauserän loppuun pääsi myös Kanada todistamaan ylivoimansa vaarallisuuden, kun Rasmus Asplundin ottama kiinnipitämisjäähy kostautui. Kanadan rangaistuksen ottanut Sideroff onnistui maalinteossa, ja siirsi kanadalaiset kahden maalin karkumatkalle.

Ruotsin Asplund hääräsi toisen erän alussa jälleen hieman liian innokkaana ja joutui laitataklauksesta pienelle pakkohuilille. Joel Eriksson kiitti, ja toi Ruotsin maalin päähän.

Hetkeä myöhemmin Kanadan Sideroff tasoitti kisan ottelun jäähykuninkaan tittelistä Asplundia vastaan, mutta Ruotsi ei onnistunut hyödyntämään etsikkoaikaansa. Muutama minuutti ennen erän päättymistä Kanadan Stephens iski illan toisellaan taukolukemiksi 4-2.

Ruotsi sortui päätöserässä useisiin jäähyihin, mutta silti erän ensimmäisestä maalista vastasi länsinaapurimme Carl Grundström. Samassa ajassa maalintekijä Grundströmille tuomittiin kuitenkin kaksiminuuttinen väkivaltaisuudesta, ja Kanadalle tarjoutui tilaisuus lyödä peli selväksi. Sen Kanada myös teki, kun Graham Knott tinttasi ylivoimalla joukkueelleen viidennen maalin.

Ottelun lopussa Kanadan Sideroff otti vielä yhden rangaistuksen sinetöiden ottelun ahkerimman jäähyilijän tittelin itselleen. Ruotsi otti vielä maalivahti Felix Sandströmin pois maaliltaan, mutta ei onnistunut tekemään lisämaaleja.

Venäjä-Sveitsi 0-5 (0-1, 0-2, 0-2)

Venäjä lähti otteluun allaan puhdas voittosarake alkulohkosta. Sveitsi oli sen sijaan pelannut yhden ottelun tasan ja hävinnyt kolme muuta ottelua.

Ottelun avauserä ei vielä aiheuttanut sydämentykytyksiä, vaikka erän ainoasta maalista vastasi hieman odotuksista poiketen Sveitsin Sandro Forrer. Kenttätapahtumat olivat tasapainossa, eikä joukkueiden välillä ollut havaittavissa suuria eroja. 

Toisessa erässä alkoi tapahtua, kun Denis Guryanovin istuessa jäähypenkillä Sveitsin Auguste Impose iski kisaisännät kahden maalin johtoon. Imposen maalin jälkeen Sveitsi otti joukkuerangaistuksen pelattuaan kuudella kenttäpelaajalla. Venäjä ei kuitenkaan onnistunut kaventamaan, vaan jäähyn päätyttyä Impose niittasi illan toisellaan Sveitsin shokkijohtoon 3-0. Ennakkosuosikki ei päässyt enää toisen erän loppupuolella kaksisiin tekopaikkoihin Sveitsin puolustaessa maalinsa edustaa todella kurinalaisesti.

Päätöserä ehti vanheta hieman yli kolme minuuttia, kun yksi sveitsiläisten sankareista Denis Malgin niittasi pelivälineen ohi Ilja Samsonovin. Vaikka Sveitsi joutuikin loppuerän ajan lähinnä kuluttamaan jäähypenkkiä, ei Venäjä saanut missään vaiheessa kirivaihdetta päälle.

Dominik Volejnicek nöyryytti Venäjää vielä viidennen täysosuman muodossa, joten alppimaa kellisti ottelun suuren ennakkosuosikin näytöstyyliin, ja matkaa näin ollen Suomen vastustajaksi välieriin.

Latvia-Saksa 5-3 (3-1, 1-0, 1-2)

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, kun heti minuutin pelin jälkeen Saksan Christoph Kiefersauer vei joukkueensa 1-0 johtoon. Latvia tasoitti kuitenkin muutama minuutti myöhemmin Martins Dzierkalsin osumalla. 

Latvian tasoituksen jälkeen alkoi jäähysuma, jonka päätteeksi Latvian Karlis Cukste tekaisi 2-1-johtomaalin. Latvia lisäsi johtoaan vielä kaksi sekuntia ennen ensimmäisen erän päättymistä, kun Eduards Tralmaks siirsi kiekon ohi Saksan maalivahti Mirko Pantkowskin.

Saksa vaihtoi toisen erän alkajaisiksi maalivahtia ja Pantkowskin tilalle tolppien väliin luisteli Patrick Berger. Maalivahdin vaihtaminen ei tuonut Saksalle kuitenkaan onnea, vaan Latvia lisäsi johtonsa jo 4-1:een Filips Buncisin maalilla. Toisen erän jälkimmäinen kymmenminuuttinen käytettiinkin sitten molemminpuoliseen nuhjaamiseen ja tihutöihin. Kumpikaan joukkue ei jäähyilyltään ehtinyt maalintekoon. 

Kolmas erä ehti vanheta seitsemän minuuttia, kun Kristaps Zile vei Latvian turvallisentuntuiselle 5-1-karkumatkalle. Saksa ei kuitenkaan luovuttanut, vaan iski kahden ylivoimansa aikana kiekon kahdesti ohi Latvian maalivahti Mareks Mitensin. Maalintekijöiksi kirjattiin ensin Jakob Mayenschein, ja myöhemmin Lukas Kalble tehtaili loppunumeroiksi 5-3.

» Lähetä palautetta toimitukselle