U18: Näitä tulevia tähtiä - Ensi vuoden pari on Matthews ja Puljujärvi

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pavel Zacha on suurella todenäköisyydellä ensimmäinen varattava eurooppalainen tulevana kesänä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa on mukana useita potentiaalisia tulevan kesän NHL-varauksia. Jatkoaika kokosi joitain varauksia tähän artikkeliin ja tarkasteli heidän suorittamistaan turnauksessa tähän mennessä. Samalla luodaan pieni katsaus kesään 2016.

Pavel Zacha, Tšekki

Pavel Zachaa on povattu ensi kesän varaustilaisuuden ensimmäisenä poimittavaksi eurooppalaisnimeksi. Isokokoinen taitohyökkääjä on aloittanut turnauksen Sveitsissä melko hyvin. Suomea vastaan turnauksen avausottelussa Zacha ei onnistunut, mutta viimeisteli Kanadaa vastaan sunnuntai-iltana joukkueensa avausmaalin ja Latviaa vastaan syntyi kaksi kaappia.

Vaikka nuorukainen onkin ollut turnauksen alussa Tšekin kantavia voimia, niin potentiaalia olisi vieläkin parempaan suorittamiseen. Zacha on laukonut paljon turnauksen alkupuolella ja hankiutuu kokonsa ja liikkuvuutensa turvin hyville paikoille. Näitä taito-ominaisuuksia voisi silti hyödyntää vielä paremminkin.

Oliver Kylington, Ruotsi

Oliver Kyligton on tunnettu parhaiten hyökkäysominaisuuksistaan. Mainio laukaus ja pelikäsitys takaavat, että ruotsalainen saa paljon ylivoima-aikaa ja tilaisuuksia hyökkäyspäässä. Todennäköisesti ensimmäinen varattava ruotsalainen tulevana kesänä.

Sveitsin alle 18-vuotiaiden MM-turnaus ei ole kuitenkaan ruotsalaispuolustajan näkökulmasta alkanut kovin erikoisesti. Puolustaja on kerännyt kaksi syöttöpistettä, mutta omassa päässä on ollut epävarmuutta. Yleensä perusvarmaa peliä pelaava Kylington parantaa varmasti turnauksen vanhetessa.

Zboril on pelannut ainoastaan yhden ottelun turnauksessa.
Zboril on pelannut ainoastaan yhden ottelun turnauksessa.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Jakub Zboril, Tšekki

Näillä näkymin ensimmäisen kierroksen jälkimmäisellä puoliskolla varattava tšekkiläinen Zboril menetti turnauksessa kaksi peliä. Zboril oli poissa maansa kokoonpanosta otteluissa Latviaa ja Kanadaa vastaan. Tämä johtui siitä, että Zboril oli saanut QMJHL:ltä pelikieltoa, joka pätee myös kansainvälisissä otteluissa.

On vielä hyvin vaikea sanoa, miten Zboril lopulta turnauksessa pelaa ja mille sijalle Tšekki lopulta yltää. Suomea vastaan pelattu ottelu oli sikäli erikoinen, että Tšekki otti 30 minuuttia jäähyjä, eikä sen pelin perusteella hyvin luistelevan tšekkiläisen joukkuepelaajan kannalta kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Suomea vastaan Zboril syötti Tšekin ainokaisen osuman ja keräsi neljä jäähyminuuttia.

Mathew Barzal, Kanada

Kanadalaissentteri Barzal on aloittanut turnauksen mallikkaasti. Vaahteranlehtien ykkösnyrkin keskimmäinen lenkki on viimeistelyt turnauksessa kaksi maalia ja antanut kuusi maalisyöttöä. Näillä tilastoilla nuori kanadalainen jakaa turnauksen pistepörssin piikkipaikan yhdessä Pikkuleijonien Vili Saarijärven kanssa.

Barzal on monipuolinen ja peliälykäs sentteri. Hän on ollut hyvä pyörittäjä Kanadan ylivoimassa turnauksen aikana ja hänen nopeat ja ovelat syöttönsä löytävät usein ketjukaverin lavan. Ei tee suuria virheitä kentällä.

Turnauksen alku on sujunut kanadalaiselta hyvin, eikä ole mitään syytä, miksi meno ei jatkuisi samanlaisena. Kuuluu tulevan kesän varaustilaisuuden kärkinimiin. Varaus tapahtunee noin kymmenennen valinnan paikkeilla.

Jatkoaika haastatteli Barzalia alkulohkon sunnuntai-iltana. Haastattelun voit lukea tästä.

Barzal on myös kiekkotaitava pelaaja.
Barzal on myös kiekkotaitava pelaaja.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Jansen Harkins, Kanada

Etenkin puolustusalueen herra Kanadan hyökkääjistössä. Harkins on pelannut turnauksen aikana hyvin omaa aluettaan, mutta osaa myös hyökkäyspelin. Turnauksen aikana saldoksi on kertynyt yksi maali ja yksi maalisyöttö.

Vaikka Harkins onkin puolustusorientoitunut hyökkääjä, niin tehopisteitäkin on kertynyt myös WHL:ssä Prince George Gougarsin riveissä kiitettävät 79 kauden aikana. Nostanut osakkeitaan kauden aikana ja varaus voikin tulla kohdalle jo ensimmäisen kierroksen loppupuolella.

Jeremy Bracco, Yhdysvallat

Yhdysvaltojen juniorituotanto on jauhanut viime vuosina todella paljon hyviä pelaajia. Yksi tänä vuonna mukana olevista on Jeremy Bracco. 18-vuotias hyökkääjä on painanut turnauksessa yhden kaapin ja antanut kaksi maalisyöttöä.

Bracco on todella pienikokoinen hyökkääjä, mutta kompensoi sitä hyvällä nopeudella sekä käsillä. Kesän varaustilaisuutta ajatellen Braccoa on ajateltu varattavan ensimmäisen kierroksen ja toisen kierroksen taitteessa.

Jeremy Harkins esittelee maskintekotaitoja.
Jeremy Harkins esittelee maskintekotaitoja.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Julius Nättinen, Suomi

Julius Nättinen on suomalaisista tulevan kesän varaustilaisuuden kuumimpia nimiä. Vaikka onkin jäänyt osittain Mikko Rantasen varjoon, niin Nättisen potentiaali on laajalti tiedossa muualla.

Nättinen on avannut turnauksen yli piste per peli -tahdilla, joka on hyvä suoritus Pikkuleijonien monipuoliselta keskushyökkääjältä. Mestiksessä hyvää jälkeä kuluneella kaudella tehnyt Nättinen varataan todenäköisesti toisen varauskierroksen alussa.

Jatkoaika haastatteli Nättistä Suomi-Latvia-ottelun jälkeen. Haastattelun voit lukea tästä.

Jonas Siegenthaler, Sveitsi

Yksi nimi, jota kovinkaan moni ei tiedä. Sveitsin Jonas Siegenthaler on kookas ja hyvin puolustustehtävänsä hoitava pelaaja. Hänellä on myös hyvä pelinäkemys ja hän osaa käyttää kokoaan hyvin fyysisessä pelissä.

Turnauksen alku on ollut isäntäjoukkue Sveitsille varsin surkea. Kaksi ensimmäistä ottelua ovat menneet sveitsiläisittäin mönkään, sillä takana ovat tappiot Suomea ja Kanadaa vastaan. Sveitsi on tehnyt kaksi maalia, joista toiseen Siegenthaler antoi syötön.

Siegenthaler on pelannut varmasti omassa päässä, vaikka joukkue onkin kaksi ensimmäistä otteluaan hävinnyt. Monipuolinen puolustaja pystyy silti olemaan nykyistä tehokaampi myös hyökkäyksessä.

On vaikea nähdä, että Siegenthaler välttämättä varattaisiin ensimmäisellä kierroksella. Hän on kuitenkin potentiaalinen poiminta aivan ensimmäisen kierroksen viimeisten joukossa tai toisen kierroksen alussa.

Jatkoaika haastatteli Siegenthaleria ennen Sveitsin alle 18-vuotiaiden MM-turnausta. Haastattelun voit lukea tästä.

Siegenthaler heittämässä ylävitosia joukkueelleen maalin jälkeen.
Siegenthaler heittämässä ylävitosia joukkueelleen maalin jälkeen.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Katsaus vuoden 2016 varaustilaisuuden kuumaan pariin

Seuraavankin kesän varaustilaisuutta on pyöritelty monessa paikassa. Suomen kohdalla suuri mielenkiinto on siinä, että tuleeko Jesse Puljujärvestä kenties kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen NHL:n ykkösvaraus.

Hänellä on kuitenkin ainakin yksi erittäin varteenotettava haastaja, joka pelaa myös Yhdysvaltojen mukana Sveitsissä alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Hän on Auston Mathews, joka on Puljujärven tapaan todella poikkeuksellinen lupaus.

Ominaisuuksiltaan kaksikko on varsin samankaltainen. Sekä Mathews että Puljujärvi ovat varsin kookkaita pelaajia, joilta taitoa ja peliälyä löytyy valtavasti. Mathewsin suuria vahvuuksia on luistelunopeus, sillä hän pakenee paikalta nopeasti kokoonsa nähden.

Vielä ei voi tehdä johtopäätöksiä, kummin päin kaksikko valitaan vuoden 2016 varaustilaisuudessa, mutta tuleva kausi näyttää siihen hyvin pitkälti suuntaa. Kumpikin kaipaa vielä askeleen lisää kehitystä ja onnistumisia. Se kumpi onnistuu ottamaan isomman harppauksen ensi kaudella, on vahvoilla koko varaustilaisuuden ykkösvaraukseksi.

Sveitsin MM-turnauksessa ainakin pisteiden valossa Mathews on vienyt pidemmän korren. Yhdysvaltalainen on koonnut tililleen kolme maalia ja kolme maalisyöttöä. Puljujärven saldo on yksi maali ja kaksi maalisyöttöä.

Puljujärven pelaaminen on kuitenkin näyttänyt hyvältä turnauksessa, mutta edelleen parempiin otteisiin 16-vuotias Kärpät-pelaaja pystyisi. Turnausta on vielä paljon jäljellä. Jos Suomi jossain vaiheessa kohtaa Yhdysvallat, niin on mielenkiintoista nähdä nämä kaksi pelaajaa samassa laatikossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle