U18: Kanadan turnaukselle mitalinmakuinen päätös

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mason McDonald oli voiton takuumies 38 torjunnallaan.
Kirvelevät tappiot välierissä lauantai-iltana kärsineet Kanada ja Ruotsi iskivät yhteen pronssikamppailussa. Vahvasti aloittanut Ruotsi hyytyi fyysisemmän vastustajan käsittelyssä ja joutui nöyrtymään neljännelle sijalle. Kanada vei himmeimmät mitalit hyökkääjä Travis Konecnyn ja maalivahti Mason McDonaldin johdolla lukemin 3-1 (1-1, 1-0, 1-0).

Lopullinen niitti ottelulle saatiin viitisen minuuttia ennen loppua, kun Kanadan Travis Konecny karkasi Rasmus Anderssonin otteesta läpiajoon, ja laukoi lähietäisyydeltä lyöntilaukauksen ohi Linus Söderströmin.

Kanadalle tarjoutui jo erän alkupuolella mahdollisuus ratkaista ottelu, kun se pääsi pelaamaan viisi minuuttia ylivoimaa Kevin Elgestålin lennettyä suihkun puolelle päähän kohdistuneesta taklauksesta, mutta se ei saanut ensimmäistäkään kunnollista tekopaikkaa koko ylivoiman aikana.

Ruotsi sai alivoiman kestämisestä lisää virtaa peliinsä. Joukkue onnistui luomaan muutamia hyviä tilanteita, mutta ei onnistunut hyödyntämään niitä ja lopulta Kanada onnistui iskemään ratkaisevan maalin.

Takaisku herätti Kanadan

Ruotsi tuli ottelun avauserään Kanadaa paremmalla jalalla. William Nylanderilla oli erän alkupuolella mahdollisuus iskeä läpiajosta johtomaali, mutta Mason McDonald pysäytti yrityksen puolustuksen avustuksella.

Erän puolivälin ylittyttyä Ruotsi iski ottelun avausmaalin alivoimalla, kun Haydn Fleuryn maalin takaa lähtenyt harhasyöttö tuli suoraan Henrik Törnqvistin lapaan ja napakka rannelaukaus painui verkon perukoille.

Takaiskun jälkeen Kanada oli kuin uudesti syntynyt ja sai otetta pelistä. Paras tilanne avautui Ryan Groppille, joka karkasi läpiajoon Ruotsin puolustaja Sebastian Ahon noususta seuranneesta vastahyökkäyksestä, mutta Söderström veti Ruotsin maalilla pidemmän korren.

Kolmisen minuuttia ennen erän loppua Kanada pääsi kokeilemaan rikkonaisen erän kolmatta ylivoimaansa ja se sanoi toden. Jake Virtasen laukauksen Söderström vielä torjui, mutta taustalta irtokiekkoon tulleen Brendan Perlinin lähietäisyydellä tullut lyöntilaukaus upposi ylänurkkaan.

Ruotsilla oli vielä erän viime hetkillä paikkoja siirtyä ylivoimalla uudelleen johtoon, mutta tulosta ei syntynyt, joten erätauolle poistuttiin tasalukemissa.

Konecny nousi ratkaisijan rooliin

Toisessa erässä Kanada oli niskan päällä ja ennen kaikkea joukkue lisäsi fyysistä peliä, mikä tuotti pienikokoisemmille ruotsalaisille vaikeuksia etenkin omalla puolustusalueella.

Kanada siirtyi johtoon erän puolenvälin jälkeen, kun Konecnyn syöttö keskialueelta löysi laidan läheisyydessä vapaana olleen Lawson Crousen, jonka viuhuva veto painui takanurkkaan.

Erän alkupuoliskolla vaikeuksissa ollut Ruotsi piristyi takaiskusta, kuten Kanada avauserässä ja etenkin liukasliikkeinen Nylander loi muutamia vaarallisia tilanteita Kanadan maalille. Vedot kuitenkin pysähtyivät suurelta osin blokkaaviin pelaajiin.

Uhrautuvaisuudella oli myös hintansa, sillä Ben Thomas sai kovan laukauksen jalkaansa, eikä pystynyt jatkamaan peliä.

Päätöserässä Ruotsilla oli vaikeuksia päästä sota-alueelle maalin eteen ja lopun alkua kirille oli Elgestålin saama viisiminuuttinen.

Sen joukkue selvitti, mutta hyökkäyspelaaminen ei ottanut parantuakseen ja hyökkäykset tyssäsivät yksi toisensa jälkeen puolustusmuuriin.

Konecnyn iskemä 3-1-maali lopetti Ruotsin pyristelyn ja johdatti Kanadan pronssimitaleille.